Site icon Αρχείο anagnostis.org

Μεγαλώνει η αιγιαλίτιδα στην Πελοπόννησο

Μητσοτάκης για Ελληνοτουρκικά

Την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στην αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. «H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συνεννόηση με την Ιταλία αποτέλεσε τον προπομπό και το αναγκαίο προστάδιο για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. «Στο ίδιο πνεύμα πάντα οι άριστες διμερείς μας σχέσεις να αναβαθμιστούν με τον καθορισμό αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο με το ίδιο υπόβαθρο το δίκαιο της θάλασσας και τον ίδιο πάντα στόχο να υπηρετηθούν τα εθνικά συμφέροντα παράλληλα με την υπέρβαση ενός χρόνου αδιέξοδου».

Τι είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη

Αιγιαλίτιδα ζώνη, γνωστή και με τις ονομασίες χωρικά ύδατα ή χωρική θάλασσα, χαρακτηρίζεται η θαλάσσια επικράτεια της χώρας ως συνέχεια του εδάφους της. Αποτελεί χώρος θαλάσσιας κυριαρχίας, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονται το νερό, ο βυθός, το υπέδαφος καθώς και ο υπερκείμενος εναέριος χώρος.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα, όλα τα κράτη του κόσμου -εκτός από την Ελλάδα- προέβησαν σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια. Η αποτύπωση του εν λόγω εθιμικού κανόνα έγινε και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Καθοριστικές για τα εθνικά μας συμφέροντα οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία»

Περνώντας στο θέμα συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «καθοριστικές για τα εθνικά μας συμφέροντα» τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

«Έχουν μείζον και ιστορικό πολιτικό βάρος. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο λόγος μας ειδικά σήμερα θα πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Τα όσα θα ακουστούν αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια, τα οποία μπορεί κάποιοι να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν τη χώρα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, στα σχετικά κείμενα περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα.

«Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος», τόνισε.

Τόνισε ότι οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών, με τα γειτονικά κράτη.

Υπογράμμισε ότι βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, «καθιστώντας στις θάλασσές μας μία νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».

Επισήμανε, επίσης, ότι πάνω απ’ όλα με αυτές τις συνθήκες η χώρας μας επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά.

«Τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί οι θέσεις μας απέναντι στη γειτονική χώρα είναι κρυστάλλινες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «η αποφασιστικότητά μας στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων έχει ήδη φανεί όπου κι όπως χρειάστηκε και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή».

Υπογράμμισε επίσης με νόημα ότι:

«Όσο ισχυρή είναι η Ελλάδα στο πεδίο άλλο τόσο αισθάνεται δυνατή και στο τραπέζι του διαλόγου γιατί τα όπλα του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της πολιτισμένης συμπεριφοράς είναι όπλα ακαταμάχητα».

Και τόνισε:

«Συνεπώς η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να οδηγήσει την Τουρκία στον στίβο της νομιμότητας- γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι ο δρόμος της συνεννόησης για το ένα ανοιχτό εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, είναι ανοιχτός, μπορεί να ανοίξει και για την Άγκυρα. Υπό έναν όρο όμως: να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις. Στην ιστορία άλλωστε πρώτοι οι Έλληνες καθιέρωσαν τον κλάδο ελαίας».
 

Exit mobile version