Τι ζητούν Γκιόλας και άλλοι 48 βουλευτές για τα ΚΔΑΠ
Μία ακόμη ένδειξη της αντικοινωνικής συμπεριφοράς από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει ο βουλευττής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, με αφορμή τον αποκλεισμό 65.000 παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στο Άργος.
Συγκεκριμένα από τα 280 εκατομμύρια, θα διατεθούν τελικά 97 εκατομμύρια.
Η ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού οι δύο βουλευτές, Γ. Γκιόλας και Γ. Σαρακιώτης και συνυπογράφηκε ακόμη από άλλους 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως ακολούθως:
«Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Πρωτοφανής αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των Δήμων»
Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δράσεως «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», πολλές είναι οι έντονες και οργισμένες διαμαρτυρίες εκ μέρους των γονέων οι οποίοι ενώ πληρούσαν τα κριτήρια που έθετε η σχετική Πρόσκληση, παρέμειναν εκτός δομών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.ΑΠ.). Σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία, το προηγούμενο έτος (2019-2020) από τα περίπου 280εκατ. ευρώ του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής», υπολογίστηκαν τόσο για τα ΚΔΑΠ, όσο και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (δημοτικά και ιδιωτικά) 97 εκατ. ευρώ.
Το ύψος αυτό προέκυψε εκ των υστέρων, δηλ. κατόπιν των αιτήσεων του αριθμού των προς ένταξη, περίπου 67.000 παιδιών. Ωστόσο, φέτος και πάντοτε σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και με βάση την Προκήρυξη, εκ μέρους εμπλεκόμενων συλλογικών φορέων, για το 2020-2021, και εκ των προτέρων, τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών, από τα 279 εκατ. ευρώ του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής», χορηγούν «το 35% (κατ’ ανώτατο) για τις δομέςκατηγορίας Γ και Δ, με προτεραιότητα στην κατηγορία Δ». Δηλαδή, τασυναρμόδια υπουργεία προϋπολόγισαν να δώσουν, περίπου 97 εκατ. Ευρώγια τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ για αριθμό αιτήσεων που σύμφωνα με ταστοιχεία που δημοσίευσε η Ε.Ε.Τ.Α., (για τις δομές κατηγορίας Γ και Δ)έφθασε τα 133.076 παιδιά (127.476 παιδιά για τα ΚΔΑΠ και 5.600 για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).
Παρά τις προτάσεις και τις υποδείξεις των οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ) το τραγικό αποτέλεσμα των δυσλειτουργικών Κυβερνητικώνχειρισμών είναι σήμερα ο αποκλεισμός περίπου 65.000 παιδιών, σε μία πολύ κρίσιμη υγειονομική και κοινωνικό-οικονομική συγκυρία, που επιβάλλει την άρτια και συντονισμένη οργάνωση και λειτουργία του συνόλου των κοινωνικών δομών της χώρας. Επιπροσθέτως, μεγάλος αριθμός παιδιών θα βιώσει τον αποκλεισμό και από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ειδικότερα,σε ότι αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στην περιοχή της Φθιώτιδας και πάντοτε σύμφωνα με στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας πρόσβαση σε voucher θα έχουν 1711 παιδιά, ενώ 658 βρίσκονται εκτός και σε καθεστώς αναμονής, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η περίπτωση του Δήμου Λοκρών, στον οποίο φέτος δεν θα υπάρχει δομή πουθα λειτουργεί στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος.
Σημειώνεται δε ότι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στις 03/12/2016 ως Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον κρίσιμο ρόλο που επιτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήλωνε ανάμεσα σε άλλα: «Είστε ένας από τους πιοσημαντικούς, αν όχι ο πιο σημαντικός πυλώνας σήμερα, που διασφαλίζειτην κοινωνική συνοχή […] και δυστυχώς το κεντρικό κράτος αντί να σας συμπαρίσταται, σας περιορίζει, σας στερεί τις βασικές προυποθέσειςγια να μπορείτε να κάνετε καλά τη δουλειά σας».
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο συζήτησης (13/09/2017) τουΠρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη με νέες μητέρες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου, ο πρώτος δήλωσε: «Να δώσουμε στα παιδιά μας πρόσβαση σεποιοτική προσχολική αγωγή […] για να μην δημιουργούμε ανισότητες που θα κυνηγούν τα παιδιά για όλη τους τη ζωή», ενώ σε συνάντηση (17/07/2019) ανάμεσα στην αρμόδια Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας ΤοπικήςΑνάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), κ. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο και τον Πρόεδρο, κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο, παρουσία του Υπουργού Εργασίας &Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση, η πρώτη δήλωσε: «Είχαμε μίαεκτενή και παραγωγική συζήτηση και συνεργασία με τη διοίκηση της ΕΕΤΑΑσχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της απορρόφησης βρεφών, νηπίων,παιδιών και ατόμων με αναπηρία, σε κατάλληλες δομές. Η δράση αυτήπου στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών απόοικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιώνφροντίδας και φιλοξενίας του ευαίσθητου αυτού τμήματος της κοινωνίας μας,θα πρέπει να ενισχυθεί με όλες μας τις δυνάμεις…».
• Επειδή, το κεντρικό κράτος οφείλει να συμπαρίσταται, να μηνπεριορίζει και να μη στερεί τις βασικές προϋποθέσεις για να μπορούν οιφορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κάνουν καλά τη δουλειά σας, ώστε ναείναι σε θέση να υλοποιούν δράσεις που διασφαλίζουν την κοινωνικήσυνοχή, όπως ο σημερινός Πρωθυπουργός, ως Πρόεδρος της ΑξιωματικήςΑντιπολίτευσης είχε δηλώσει στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 03/12/2016.
• Επειδή, σήμερα παρά ποτέ υφίσταται ανάγκη «να δώσουμε στα παιδιάμας πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική αγωγή […] για να μην δημιουργούμεανισότητες που θα κυνηγούν τα παιδιά για όλη τους τη ζωή», όπως ο ίδιος Πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατά την από 13/09/2017 συζήτηση του με νέεςμητέρες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου.
• Επειδή, σήμερα παρά ποτέ «θα πρέπει να ενισχυθούν με όλες μας τις δυνάμεις» – όπως δήλωσε στις 17/07/2019 η συναρμόδια Υφυπουργός –δράσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή, την πρόσβαση στηδημιουργική απασχόληση, την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων καιδυνητικά την εκπαίδευση στην προσαρμογή των παιδιών στις νέες συνθήκεςπου έχουν διαμορφωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη.
• Επειδή, το σύνολο των ανωτέρω αποτυπώνεται και στην από 22-08-2020 επιστολή της ΠΑΣΕΚΔΑΠ.
• Επειδή, η αξιωματική αντιπολίτευση συμμερίζεται την τοποθέτηση τουΠανελλήνιου Συλλόγου, ο οποίος εκλαμβάνει τη διαμορφωθείσα αυτήπραγματικότητα ως μια«ξεκάθαρη κυβερνητική πρόθεση που οδηγείσυνειδητά στην ανεργία και εργασιακή αβεβαιότητα εκατοντάδεςεργαζόμενους στις δομές και 65.000 παιδιάαποκλεισμένα, λόγω μιαςφιλελεύθερης πολιτικής προσέγγισης που προσεγγίζει την λειτουργία τωνΔομών αυτών με όρους αυτορρύθμισης από τους κανόνες της αγοράς» καιόχι ως μια παιδαγωγική, ελεύθερη δημιουργική απασχόληση που ουσιαστικάκαι έμπρακτα στηρίζει την Ελληνική οικογένεια σε κάθε γωνιά της Πατρίδαςμας».
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Προτίθενται οι αρμόδιοι Υπουργοί να μεριμνήσουν ώστε να εξευρεθούν ή/και αξιοποιηθούν άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι, ώστε να χορηγηθούν voucher σε όλες τις μητέρες που πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν, που έλαβαν υψηλή μοριοδότηση και τελικά μετά από τόσα χρόνια αδιάκοπης συμμετοχήςτους, απορρίφθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το Πρόγραμμα;
2. Προτίθεσθε να ενισχύσετε από οποιαδήποτε άλλη πηγή τη χρηματοδότηση των δομών ΚΔΑΠ;
3. Ποια πρωτοβουλία προτίθενται οι αρμόδιοι Υπουργοί να αναλάβουνγια την αντιμετώπιση της εργασιακής ανασφάλειας που χαρακτηρίζειτον εν λόγω κλάδο, το έργο του οποίου ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως σπουδαίο σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων των δομών στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Δεκέμβρη του 2016 στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρουν στην ανωτέρω επιστολή; Εάν ναι, ποια είναι αυτή και προτίθεσθε νατην υλοποιήσετε άμεσα και πριν την έναρξη της σχολικής σαιζόν;»