ΠολιτισμόςΑρχείο

Η επόμενη μέρα στις Μυκήνες: Εσπευσμένα στον αρχαιολογικό χώρο η Λίνα Μενδώνη για αυτοψία

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε χορτολιβαδική έκταση παραπλήσια της Ακρόπολης των Μυκηνών, η οποία μάλιστα εισήλθε και έκαψε εντός του αρχαιολογικού χώρου. Κάποιες μικροεστίες που έχουν απομείνει προς το βουνό, αναμένεται να έχουν κατασβεστεί και αυτές μέχρι το πρωί, αν δεν υπάρξει ξαφνική αναζωπύρωση.

Την ίδια στιγμή άμεσα αντέδρασε το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού με την Υπουργό Λίνα Μενδώνη να μεταβαίνει το πρωί της Δευτέρας στον Αρχαιολογικό χώρο όπου θα γίνει αυτοψία και μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών που έχει υποστεί ο χώρος από την φωτιά που πέρασε από μέσα του. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις 8:30 το πρωί της ίδια μέρας, όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Διδασκάλου, ο οποίος βρέθηκε επιτόπου στον χώρο την ώρα της κατάσβεσης.

Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει προσωρινά κλειστός μέχρι να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς και να εξακριβωθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αποκατάστασή του.

Καμένα Μυκήνες φωτιά

 

Διδασκάλου: Επιτυχημένη εκκένωση – Καμία ουσιαστική φθορά

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Διδασκάλου:

«Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε η προληπτική εκκένωση του αρχαιολογικου χώρου Μυκηνών και διασφαλίστηκαν με τον καλύτερο επιχειρησιακό τρόπο υπό την παρουσία μου και σε συνεχή επικοινωνία με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη, το συνολο του μνημειακού συγκροτήματος της περιοχής, ύστερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες στην περιοχή. Τόσο τα στελέχη και το φυλακτικό προσωπικό του ΥΠΠΟΑ όσο και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενήργησαν άμεσα με αποτέλεσμα οι πολίτες να απομακρυνθούν με ασφάλεια και το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς να μην υποστεί καμία ουσιαστική φθορά. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συμβολή τους στην έγκαιρη αντιμετώπιση του κινδύνου μιας πιθανής φυσικής και πολιτιστικής καταστροφής. Συγκάλεσα έκτακτη συνάντηση με το σύνολο των στελεχών της ΕΦΑ Αργολίδας στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών αύριο το πρωί, ώστε να γίνει απολογισμός της κατάστασης και να δρομολογηθούν νέες δράσεις για την καλύτερη θωράκιση του χώρου».

Μαλτέζος: Μακάρι να είναι η τελευταία πυρκαγιά της καλοκαιρινής περιόδου στην Αργολίδα

Όπως ανακοίνωσε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος:

«Αξίζουν πολυ μεγάλα συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού Αργολιδας, στην Πολιτική Προστασία, στους πιλότους στα εναέρια μέσα και σε όλους τους συνεμπλεκομενους φορείς που για άλλη μια φορά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, συνεργάστηκαν και οργανώθηκαν για να κατασβεσθεί η φωτιά στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, χωρίς να επεκταθεί και χωρίς να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Συγχαρητήρια και στην Πολιτική Προστασία της Περιφερειας Πελοποννήσου που επιδεικνύει αντανακλαστικά και είναι όπου πρέπει παρούσα.

Μακάρι να είναι η τελευταία πυρκαγιά στην Αργολίδα αυτής της καλοκαιρινής περιόδου».

Μυκήνες φωτιά

 

Οι πρώτες εκτιμήσεις από το  Υπουργείο Πολιτισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανακοίνωσή του έκανε μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης:

«Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. Άμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό.

Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου. Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς.

Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη και ασφαλή λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας, ο ηλεκτροφωτισμός και η υδροδότηση σε όλη την έκσταση του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, υπάρχουν πλήρεις ύδατος δεξαμενές πυρόσβεσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκηνών θα φυλάσσονται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

Από νωρίς βρίσκεται στις Μυκήνες ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου. Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Μυκηνών θα παραμείνουν προσωρινά κλειστοί για λόγους ασφαλείας.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ευχαριστεί τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, με τον οποίον ήταν σε επαφή, για τον συντονισμό της όλης επιχείρησης, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας».