ΠολιτικήΑρχείο

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτήματα Γκιόλα και Ραγκούση για την φωτιά στις Μυκήνες

Την θλίψη του εξέφρασε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, μετά την επίσκεψη του στο χώρο, για την πυρκαγιά που ξεκίνησε από κοντινό σημείο και στη συνέχεια εισήλθε στον αρχαιολογικό χώρο, περνώντας από τους βασιλικούς τάφους και φτάνοντας στην Ακρόπολη των Μυκηνών.

Όπως αναγνωρίζει ο βουλευτής, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τις οποίες συνέδραμαν και αντίστοιχες του Δήμου Άργους Μυκηνών, προσπάθησαν να μειώσουν το μέγεθος της φωτιάς και να προστατεύσουν το Μουσείο, ενώ απομακρύνθηκαν οι ευρισκόμενοι εντός του χώρου επισκέπτες.

Ωστόσο εκφράζει αρκετά εύγλωττα ερωτήματα σχετικά  με την αμεσότητα και τον τρόπο αντιμετώπισης της φωτιάς, ειδικά στον αρχαιολογικό χώρο, ευθυγραμμιζόμενος και με την γραμμή του κόμματος, όπως αυτή εκφράστηκε από τον τομεάρχη πολιτικής προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ:

«Γιατί εντέλει δεν προστατεύθηκε επαρκώς και έγινε παρανάλωμα του πυρός ένα μεγάλο τμήμα του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς προστατευόμενο από την UNESCO.

Αναμένουμε και την επίσημη έκθεση που θα συνταχθεί από την Π.Υ, προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα που γεννώνται και απασχολούν πολλούς συμπολίτες μας καθώς και μέσα επικοινωνίας στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Προς ώρας εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όσους συνέδραμαν το έργο της, ώστε να μειώσουν την έκταση της φωτιάς στο χώρο και να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο που συνέχισε να κατακαίει βορείως την αγροτοδασική έκταση, για να μην επεκταθεί και στους κοντινούς ελαιώνες. Στο μυαλό μας ηχεί σκληρός ο λόγος του Σεφέρη: “Τούτες τις πέτρες τις αγάπησα όσο βάσταξα. Τούτες τις πέτρες, τη μοίρα μου. Τις αφήσαμε να πληγωθούν και να μας πληγώσουν”».

Ο Ραγκούσης και το Tweet της πυροσβεστικής

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, αναφερόμενος στην πυρκαγιά στις Μυκήνες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πυρκαγιά στις Μυκήνες, η οποία έπληξε και τον αρχαιολογικό χώρο περνώντας μέσα από αυτόν, προκαλεί βαθύτατη θλίψη και ανησυχία σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Ταυτόχρονα όμως προκαλεί και σοβαρότατα ερωτήματα το γεγονός ότι υπήρξε τέτοιας έκτασης καταστροφή, δεδομένου ότι πρόκειται κυρίως για μια αγροτοδασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση.

Ερωτήματα τα οποία γίνονται ακόμη πιο έντονα μετά την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος με μήνυμα στο Twitter, στις 18.20, ότι υπήρξε μεν ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά κάποιες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς».