ΠολιτικήΑρχείο

Γαβρήλος για τη φωτιά στις Μυκήνες: Έλεος πια! Εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Την δική του οπτική για την πυρκαγιά που έπληξε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, εκθέτει ο Ναυπλιώτης εργατολόγος – δικηγόρος Γιώργος Γαβρήλος, ο οποίος επισημαίνει τα εξής:

«Μόνο θλίψη και οργή προκαλούν τα αποτελέσματα της καταστροφικής πυρκαγιάς στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Ουδέποτε έως σήμερα το μνημείο είχε βρεθεί εκτεθειμένο στη λαίλαπα της φωτιάς ή κάποιου άλλου καταστροφικού φαινομένου στα νεότερα χρόνια.

Το αποτέλεσμα αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη, η οποία μάλιστα υποστηρίζει ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης του μνημείου και ότι δε βλέπει ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο. Έλεος πια! Ακόμη και η επικοινωνιακή διαχείριση μιας καταστροφής ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς έχει τα όριά της.

Περιμένουμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες της. Περιμένουμε την πολιτεία να προχωρήσει σε μελέτη συνολικής εκτίμησης και αποκατάστασης της ζημιάς, όπως και σε σύνταξη ενός πορίσματος για τα αίτια της καταστροφής του μνημείου και για την απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά, θα μιλάμε για ένα ακόμη «κουκούλωμα», που μόνο οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας ξέρουν να κάνουν (βλέπε καταστροφή ιερού χώρου Αρχαίας Ολυμπίας το 2007)».