ΡεπορτάζΑρχείο

Μάνη: Φάλαινα φυσητήρας κάνει βόλτες στο Μέζαπο!

Μια απίστευτη εμπειρία έζησε μια παρέα φίλων που βγήκαν για μια θαλάσσια βόλτα με το φουσκωτό τους ανοιχτά του Μέζαπου, λίγα μόλις μίλια από τον Γερολιμένα στη Μάνη και συναντήθηκαν με μία 20μετρη φάλαινα φυσητήρα! 

φαλαινα

Όπως μεταδίδει το messinialive.gr το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή το απόγευμα, 28 Αυγούστου, όταν η παρέα των φίλων βρέθηκε μπροστά σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ζώα του πλανήτη, μια φάλαινα περίπου 18-20 μέτρων, με ένα πελώριο σώμα μεγάλου βάρους κι άρχισε για αρκετή ώρα να κάνει παιχνίδια μπροστά τους! Ελιγμούς, βουτιές και έναν χαρακτηριστικό θόρυβο που έκανε να φυσήξει το νερό. Οι ειδικοί λένε πως ήταν αρσενική αφού ήταν μόνη και είχε μεγάλο μέγεθος.

φαλαινα

Ευτυχώς που μέσα στην μεγάλη χαρά τους και την αδρεναλίνη στα ύψη, πρόλαβαν και πήραν τα κινητά τους και κράτησαν στη μνήμη αλλά και στον υπολογιστή τους για πάντα αυτή την μοναδική “συνάντηση” και την μοιράστηκαν με το Messinialive!

Η φάλαινα φυσητήρας ανήκει στην κατηγορία των θηλαστικών ”κήτη” όπως και οι υπόλοιπες φάλαινες και τα δελφίνια. Έχει μήκος 11-18 μ. Κατέχει το ρεκόρ κατάδυσης των φαλαινών, καθώς μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 2.250 μ.

Οι φυσητήρες μοιάζουν με φάλαινες, αλλά έχουν δόντια (αντί μπαλένες), κι έτσι θεωρούνται συγγενικό είδος με τα δελφίνια. Προκειμένου να τραφούν με καλαμάρια, οι φυσητήρες καταδύονται σε βάθος 500-1.000 μ. για 25-60 λεπτά οι αρσενικοί και για 20-24 λεπτά οι θηλυκοί, αν και οι βαθύτερες καταγεγραμμένες καταδύσεις πλησιάζουν τα 2.000 μ. και τις 2 ώρες. Οι φυσητήρες ζουν για 70 χρόνια ή και περισσότερο. Τα αρσενικά φθάνουν τα 18m και τους 57 τόνους, ενώ τα θηλυκά τα 12,5m και τους 24 τόνους.