Χαμογελά ο Πρίαμος, χαμογελά ο Αινείας και σφουγγίζει τα δάκρυά της η Ανδρομάχη που δεν θα χρειαστεί πια να περπατά ως σκλάβα στους δρόμους του Άργους. Οι Μυκήνες έπεσαν, όχι από εχθρό ούτε από πέρασμα του αέναου χρόνου, αλλά από την ανικανότητα των νεοελλήνων να αντιμετωπίσουν μια φωτιά σε ξερόχορτα. Ούτε δάση, ούτε κουκουναριές, ούτε καν ελαιόδεντρα. Μερικές συκιές που δεν καίγονται με τίποτα, κι όμως κάηκαν.
Διαβάζοντας στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δηλώσεις επισήμων και παρατρεχόντων, δεν έχω παρά να αισθανθώ ντροπή και αηδία. Αυτοσυγχαίρονται, που δεν διαδόθηκε πιο πέρα η φωτιά και στο πόσο γρήγορα έδρασαν όλοι. Περιφέρεια, Δήμος, πολιτικές προστασίες, Αρχαιολογία, φύλακες του Αρχαιολογικού χώρου!
Γιατί όλη αυτή η βιασύνη των αυτο-εγκωμίων; Μήπως από φόβο μην τους καταλογιστούν ευθύνες ή για να κρύψουν πραγματικές ενοχές; Σε μια περίπτωση που ο πραγματικός λόγος, που ξεκίνησε η πυρκαγιά περνά, σε δεύτερη μοίρα μπρος από την έλλειψη μέτρων προστασίας ενός παγκοσμίου μνημείου, που η Αγιά Σοφιά μοιάζει κουκίδα μπροστά της.
Όταν δεν είσαι ικανός να προστατέψεις ένα μνημείο της Ουνέσκο, μέσα στο σπίτι σου και κομπάζεις που σώθηκαν οι αγριογκορτσίες τότε ρε φίλε δεν μας κάνεις. Άντε παραιτήσου. Απέτυχες να προστατέψεις από την πιο αδύναμη φωτιά, που θα μπορούσε να σου τύχει, την Ιστορία μας, την ύπαρξή μας, γιατί όπως έλεγε και ο Μακρυγιάννης, ¨Δι’ αυτά πολεμήσαμεν¨.
Δεν είναι το ζήτημα ο Ηρόστρατος, τέτοιοι θα υπάρχουν πολλοί, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι το θέμα είναι τι έκανες εσύ να προφυλάξεις τα μνημεία σου και εδώ εκ των πραγμάτων δεν κάνατε τίποτα. Ας κρατήσουμε τα συγχαρητήρια για το τέλος κι ας δούμε πρώτα τις πολιτικές και διοικητικές αδυναμίες στην αντιμετώπιση μιας φωτιάς που καίει ξερόχορτα.
Τι μέτρα ασφαλείας υπήρχαν; Υπήρχαν πυροσβεστικοί κρουνοί σε όλο τον χώρο, όπου θα ήταν δυνατό φυσικά; Υπήρχε σχέδιο πυροπροστασίας; Οι φύλακες εκπαιδεύονται και για τέτοιες περιπτώσεις; Υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση της πυροσβεστικής; Πόσος χρόνος μεσολάβησε μέχρι να γίνουν κινητοποιήσεις πυροσβεστών και πυροσβεστικών μέσων; Πόσο επικίνδυνες είναι οι εναέριες ρίψεις νερού σε αρχαιολογικούς χώρους; Αφού απαντηθούν όλα αυτά, και μόνο τότε, θα περάσουμε στα εύσημα.
Όταν πριν 3000 χρόνια για να μεταφερθεί η είδηση σε μια απόσταση 550 χιλ οτι έπεσεν η Τροία, χρειάστηκαν πολλές φρυκτωρίες και αρκετές ώρες, το διαδίκτυο σήμερα είχε μεταφέρει την είδηση σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα: Οι Μυκήνες έπεσαν εκ των έσω και με δούρειο ίππο την ανικανότητα.