ΆρθροΑρχείο

Μυκήνες: Μετά τις φωτιές καταφθάνουν οι επίσημοι

Η παράδοση διατηρηθηκε ακέραια. Μόλις έσβησε η φωτιά κατέφθασαν οι επίσημοι, είτε δια φυσικής τους παρουσίας (είναι σημαντικό να δουν τα καμμένα) είτε δια δηλώσεών τους.

Θα μου πείτε αυτοί είναι η δουλειά τους: αφού παρευρεθούν σε δοξολογίες, μνημόσυνα, εγκαίνια κλπ. Να ασχολούνται με τις καταστροφές.

Όμως ο λαός τους πληρώνει για να προλαβαίνουν τις καταστροφές και όχι να τις σχολιάζουν.

Η φωτιά στις Μυκήνες γεννάει πολλά ερωτήματα:

1) ΥΠΗΡΧΕ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ; Αν δεν υπήρχε είναι τεράστια η ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού, γιατί μετά τα όσα συνέβησαν στην Ολυμπία το 2007, θα έπρεπε να είχαν εκπονηθεί σχέδια τουλάχιστον για τους σημαντικούς χώρους. Εάν όμως υπήρχε κάποιοι θα έχουν ευθύνη που δεν εφαρμόστηκε σωστά.

2) ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΦΩΤΙΑ; Μέσα στον περιφραγμένο χώρο; έξω; Πόσο μακριά; και από ποιάν αιτία; Εμπρησμός; Σκουπιδότοπος; ΤΙ; Μέχρι τώρα δεν μας έχουν πει.

3) ΓΙΑΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΧΩΡΟ; Έλλειψη πιστώσεων για προσλήψεις εποχιακών υπαλλήλων ή για εργολαβία καθαρισμού; Ή κάποιοι το είχαν αναλάβει και δεν έκαναν την δουλειά που έπρεπε.

4) ΗΤΑΝ ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΡΗΝΗΣΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Όμως το τσουρούφλισμα της Πύλης των Λεόντων, του θησαυρού του Ατρέα και του κυκλικού ταφικού περιβόλου (όπου είχαν ανακαλυφθεί τα περισσότερα χρυσά κειμήλια αυτού του ανεπανάληπτου πολιτισμού) ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΙΜΟΥΝ.

ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΥΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.

(Τόλης Κοΐνης)