Πολυγραφότατοι είναι πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες μετά την φωτιά που έκαψε μέρος του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών. Αν και το συμβάν δεν φαίνεται να συγκίνησε και τόσο μερίδα των Ελληνικών ΜΜΕ, καθώς και το ίδιο το αναγνωστικό κοινό, αφού είχε την ατυχία να …συμπέσει και με την πρεμιέρα του Big Brother, παρόλα αυτά δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για πολιτική αντιπαράθεση, τόσο στην κεντρική σκηνή, όσο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ήδη έχουμε παραθέσει την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνησης, καθώς και κάποιες ανακοινώσεις από παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο Άργους – Μυκηνών, και τοπικών βουλευτών.
Ας δούμε μερικές ακόμα από τις δεκάδες πολιτικές ανακοινώσεις που λαμβάνουμε στο inbox μας:
Πουλάς: Άμεσα να ληφθούν μέτρα για την θωράκιση του πολιτιστικού πνεύμονα της Αργολίδας
Όπως σημειώνει ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ:
«Το τραγικό γεγονός της Κυριακής με την πυρκαγιά στον πολιτιστικό πνεύμονα της Αργολίδας, τον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ακολούθησε η θλιβερή αντιπαράθεση ένθεν και εκείθεν μέσω των εγχωρίων Μ.Μ.Ε. Η σοβαρότητα του θέματος δεν επιτρέπει ούτε κοκορομαχίες αλλά ούτε και ωραιοποιήσεις και υπεκφυγές. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα ώστε κανένα μνημείο της πατρίδας μας, να μην υποστεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.
Επισκέφθηκα σήμερα τον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και ενημερώθηκα από την προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κυρία Άλκηστις Παπαδημητρίου και από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού που βρίσκονταν στον χώρο. Η κυρία Παπαδημητρίου μου ανέλυσε τα γεγονότα από την πλευρά της υπηρεσίας, ως η πλέον ειδική και αρμόδια, αφού γνωρίζει τον χώρο καλύτερα από τον καθένα. Αναμένουμε τις εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς και τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.
Δύο είναι τα κυριότερα ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα ώστε να θωρακιστεί το μνημείο έναντι αντίστοιχων φαινομένων:
Κατασκευή μόνιμου υδροδοτικού δικτύου για την άμεση τροφοδοσία του χώρου με νερό και
Εκτός από τον τακτικό καθαρισμό και αποψίλωση εντός του αρχαιολογικού χώρου θα πρέπει να γίνονται εντατικές εργασίες καθαρισμού και του περιβάλλοντα χώρου (ρέματα) που γειτνιάζει άμεσα με το μνημείο.
Ζητούμε από την Πολιτεία την άμεση επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων, αλλά και την ολοκλήρωση των ερευνών για τα αίτια της πυρκαγιάς και της διαχείρισης της από τα αρμόδια όργανα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για το θλιβερό αυτό γεγονός, που μας πλήγωσε ως Έλληνες αλλά και αμαύρωσε την εικόνα της χώρας μας παγκοσμίως».
Πυρ Χειβιδόπουλου κατά Καμπόσου
Δριμεία επίθεση κατά του δημάρχου Άργους -Μυκηνών εξαππολύει ο Τάσσος Χειβιδόπουλος, με αφορμή την φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκκηνών. Όπως σημειώνει:
«H ευθύνη της καταστροφής στις Μυκήνες ανήκει αποκλειστικά στον Δημήτρη Καμπόσο» – Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σήμερα στη Βουλή.
Την Κυριακή συντελέστηκε στις Μυκήνες ένα εθνικό έγκλημα. Ένας χώρος – σύμβολο, ένα μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού, η κοιτίδα του ελληνισμού, η πόλη που ύμνησε ο Όμηρος, βεβηλώθηκε.
Αφέθηκε να καεί, «Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ». Η πληγή είναι μεγάλη και αγιάτρευτη, γιατί έγινε παρανάλωμα του πυρός η ιερή γη των προπατόρων μας.
Η δημοτική αρχή έχει ταλέντο στο να σωρεύει ντροπές και να απομειώνει το κύρος του Δήμου μας: αντισημιτισμός, ξενοφοβία, πατριδοκαπηλεία, συνωμοσιολογία, είναι οι τομείς στους οποίους έχει διακριθεί ο δήμαρχος και η ακολουθία του. Τώρα πια ο εξευτελισμός έσπασε τα εθνικά όρια και έγινε παγκόσμιος.
Ο Δήμος που φέρει το όνομα Άργους – Μυκηνών άφησε να καεί ο χώρος από τον οποίο αντλεί το μισό όνομά του. Όπως παραδέχθηκε πριν από λίγο, από βήματος του Κοινοβουλίου, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη, η ευθύνη της καταστροφής ανήκει αποκλειστικά στον Δημήτρη Καμπόσο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους του. Ο Δήμος δεν μερίμνησε για να συνδεθεί ο αρχαιολογικός χώρος με το δίκτυο ύδρευσης, το οποίο φτάνει μέχρι τα σπίτια του σύγχρονου χωριού, λίγες εκατοντάδες μέτρα παρακάτω. Το Υπουργείο είχε επισημάνει πολλές φορές το πρόβλημα στον Δήμαρχο Καμπόσο, αλλά αυτός κώφευε. Η κ. Μενδώνη κάλεσε τον Δήμαρχο να κάνει επιτέλους τη μελέτη, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο τη χρηματοδότηση του έργου.
Αποτέλεσμα της εγκληματικής αμέλειας Καμπόσου ήταν το ότι τα πυροσβεστικά οχήματα έφταναν για ανεφοδιασμό νερού στα Φίχτια! Ο Δήμαρχος Καμπόσος σε δηλώσεις του στο MEGA, ανέφερε ότι δεν έγινε και τίποτα σοβαρό, ότι κάηκαν λίγο κάτι πέτρες. Ένας άνθρωπος που δεν έχει την παιδεία να κατανοήσει το γεγονός και αντιμετωπίζει τις Μυκήνες σαν ένα σωρό από πέτρες, δεν αξίζει να φέρει τον τίτλο του Δημάρχου Άργους – Μυκηνών.
Ας αναλογιστούν οι συνδημότες μας αν τους αξίζει να εκπροσωπούνται από ένα τέτοιον άνθρωπο.
Έναν Δήμαρχο που έχει εγκαταλείψει τους αρχαιολογικούς χώρους του δήμου Άργους – Μυκηνών, οι οποίοι ανήκουν στο top10 των μνημείων της αρχαιότητας στην Ευρώπη.
Έναν Δήμαρχο που αρέσκεται να φωτογραφίζεται με Γενικούς Γραμματείς και Υπουργούς προς άγρα ψήφων.
Έναν Δήμαρχο που επαίρεται για το κλειστό Μουσείο της έδρας του Δήμου, που αφήνει το κάστρο να καταρρέει, το χώρο του Αρχαίου Θεάτρου και το Ηραίο να δείχνουν εγκαταλειμμένοι, που θέλει να μετατρέψει τις Μυκήνες και την Λέρνα σε Ντίσνευλαντ.
Που έχει αναθέσει με αδρά αμοιβή σε εταιρεία την φύλαξη της γούρνας που έφτιαξε στην πλατεία και αφήνει ανοχύρωτες τις Μυκήνες.
Έναν Δήμαρχο που θεωρεί πολιτισμό το καρναβάλι και τη μετατροπή της Μεγάλης Παρασκευής σε συναυλία.
Έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να αντιληφθεί την ιερότητα τόπων και στιγμών.
Αλλά, όπως έγραψε ο Μανόλης Αναγνωστάκης, «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε».
Πανοβράκος: Εικόνα εγκατάλειψης και σε άλλα αρχαιολογικά μνημεία
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Άργους – Μυκηνών, μετά από την ανακοίνωση των συμβούλων του που προηγήθηκε, υπογραμμίζει τα εξής:
«H πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο τμήμα του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών,μνημείο που έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO σαυτά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που σημαίνει ότι πρέπει να διαφυλάσσεται από τις οποιαδήποτε φυσικές καταστροφές,ήρθε να αναδείξει την αδιαφορία και την αμέλεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας με προϊσταμένη την κ.Παπαδημητρίου .
Στη προκειμένη περίπτωση δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει ούτε κρουνός νερού πλησίον του αρχαιολογικού χώρου αλλά ούτε πυροσβεστικό όχημα παρότι την 30-8-2020 είχε δοθεί υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αργολίδα (βαθμίδα τρία) .Όσο για την Υπουργό Πολιτισμού κ.Μενδώνη που άμεσα έσπευσε να απαντήσει πως η ζημιά που προκλήθηκε ήταν η λιγότερη δυνατή θα της έλεγα «κρείττον του λαλείν το σιγάν» . Ας περίμενε πρώτα να αποφανθούν οι αρμόδιοι για το μέγεθος της καταστροφής .
Αλλά εκτός από την καταστροφική πυρκαγιά που συνέβη στις «χρυσές» Μυκήνες, θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα άλλο σοβαρό θέμα που αφορά το Πελασγικό κάστρο «Λάρισα» του Άργους.Την Κυριακή 30 -08-2020 διεξήχθη ο «3ος δρόμος Κάστρο ‘Αργους» που διοργανώθηκε από το «Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων-Δρομέων Αργολίδος» ,μια αθλητική δραστηριότητα που σκοπό έχει να αναδείξει το φυσικό κάλλος της περιοχής με την σύνδεση δύο ιστορικών χώρων,της Αρχαίας Δειράδας που βρίσκεται στον λόφο Ασπίδος και τη «Λάρισα» το κάστρο του Άργους.
Στον αγώνα αυτό προσφέροντας τις υπηρεσίες μου εθελοντικά ως γιατρός ,διαπίστωσα την πλήρη εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου,που ήταν γεμάτος από ξερά χόρτα τουλάχιστον 70 εκατοστών ύψους,χαλασμένους σκουριασμένους προβολείς πεταμένους αφού είχαν αλλαχθεί από άλλους.Να σημειωθεί ότι στο χώρο διανοίχθηκε διάδρομος και έγινε αποκομιδή των σκουπιδιών από τους διοργανωτές την προηγούμενη μέρα.
Η εγκατάλειψη και των άλλων αρχαιολογικών μνημείων,όπως της Πυραμίδας του Ελληνικού,του Κριτήριου( του πρώτου Κακουργοδικείου),της Λέρνας,της Αρχαίας Αγοράς Άργους έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα της αδιαφορίας που προανέφερα».
Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου: Όνειδος η πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» τονίζει ότι η πυρκαγιά μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο των Μυκηνών είναι από μόνο του μια μαύρη μέρα για την Ελλάδα.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη Πετράκου:
«Όταν ένας χώρος της εμβέλειας και της σημασίας των Μυκηνών, ενταγμένος στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, τυλίγεται στις φλόγες οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.
Οι ευθύνες μεγεθύνονται από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ όπως: «έγινε η μικρότερη δυνατή» ζημιά και «το πολύ–πολύ οι επισκέπτες θα βλέπουν λίγο μαύρο στο χώμα». Οι δηλώσεις αυτές της κ. Λ. Μενδώνη είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες απέναντι στην πανανθρώπινη πολιτιστική κληρονομιά. Δηλαδή, κατά την κ. Μενδώνη για να έχει πάθει κάτι ο χώρος θα έπρεπε και να έχει καεί ολοσχερώς;
Η κυβέρνηση αντί να κάνει τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις οφείλει να αναλάβει εμπράκτως τις ευθύνες της για τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών αλλά και να αναλάβει εμπράκτως τις ευθύνες της για την προστασία των μνημείων. Διότι τελικά εμπρηστική ύλη δεν είναι μόνο τα ξερόχορτα είναι και οι πολιτικές που εφαρμόζονται. Καμία πολιτική ηγεσία και κυβέρνηση δε θα έπρεπε να επιτρέπει η φωτιά ούτε καν να «γλύψει» τις παρυφές ενός αρχαιολογικού χώρου. Και όταν αυτό συμβαίνει, αυτομάτως φέρει τεράστια ευθύνη.
Είναι, επίσης απαράδεκτες και οι δηλώσεις των κ.κ. Καμπόσου και Μαλτέζου, οι οποίοι επαινούν τον εαυτό τους!
Γι’ αυτό λοιπόν κι εμείς με την σειρά μας θέλουμε να τους “συγχαρούμε” όχι μόνο για την ανικανότητά τους, αλλά και για την αμετροέπειά τους!
Υ.Γ. Δεν θα σχολιάσουμε και την αδιαφορία του κ. Νίκα».
Ανταρσία στο Μωριά: Οι Μυκήνες δεν καταστραφήκαν ολοσχερώς όπως ο Ερημίτης
Η περιφερειακή παράταξη «Ανταρσία στο Μωριά» σημειώνει:
«Με φωτογραφίες αρχείου και με την μνημειώδη δήλωση ότι «Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα» σχολίασε η Λίνα Μενδώνη υπουργός Πολιτισμού την πυρκαγιά που ξέσπασε στις Μυκήνες.
Οι πραγματικές φωτογραφίες δείχνουν μαυρισμένες τις Μυκήνες και το υπουργείο μιλά για τη μικρότερη δυνατή φθορά!
Η είδηση πέρασε στα ψιλά από τα μπουκωμένα με δημόσιο χρήμα εγχώρια ΜΜΕ την ίδια στιγμή που το γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων και η εφημερίδα Guardian μετέδιδαν εκτάκτως την είδηση.
Η φωτιά ξεκίνησε έξω από τον αρχαιολογικό χώρο εκεί όπου έπρεπε να υπάρχει αντιπυρική ζώνη, και πυροσβεστικός σχεδιασμός για άμεση επέμβαση. Οι πυροσβέστες είναι είδος πολυτελείας μέσα στο κατακαλόκαιρο με την πρόφαση ότι δεν υπάρχουν λεφτά.
Όπως δεν υπάρχουν λεφτά για νέες κλίνες ΜΕΘ, για την ενίσχυση του ΕΣΥ και της παιδείας.
Την ίδια στιγμή που δίνονται εκατομμύρια για το φράκτη του Έβρου και δις για νέα εξοπλιστικά και πολεμικές ασκήσεις στο Αιγαίο στα πλαίσια του πολεμικού ανταγωνισμού με την Τουρκία.
Υποβάθμιση και καταστροφική εκμετάλλευση είναι η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση.
Το καλοκαίρι ψήφισε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο με το οποίο στο όνομα της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων η φύση και ο δημόσιος χώρος παραδίδονται στις πολυεθνικές.
Δεν είναι τυχαίο που «ξεφυτρώνουν» φωτιές σε μέρη «αποχαρακτηρισμένα» από περιβαλλοντική και πολιτιστική προστασία, αποκτώντας ταυτόχρονα επενδυτική αξία.
Δεν είναι τυχαίο ότι πέρσι ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Καμπόσος συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικάνικων funds έχοντας εντοπίσει έκταση 2000-3000 στρεμμάτων στην περιοχή των Μυκηνών και συμφώνησαν να προχωρήσει η δημιουργία του «Μυθολογικού Πάρκου των Μυκηνών».
Εμπρηστική ύλη είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το περιβάλλον, τα μνημεία, την πολιτιστική κληρονομιά με έργα βιτρίνας και επενδύει σε αυτά μόνο όταν εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ή δεν επενδύει και προφητεύει την καταστροφή τους όπως στον Ερημίτη.
Οι Μυκήνες δεν καταστραφήκαν ολοσχερώς όπως ο Ερημίτης.
Τα αρπακτικά του κέρδους όμως ακονίζουν τα νύχια τους.
Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή τώρα. Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα είναι ο ηθικός αυτουργός κλείνοντας το μάτι για επενδύσεις πάνω σε περιβαλλοντικές καταστροφές.
Καταγγέλλουμε τη δολοφονική πολιτική καταστροφής του περιβάλλοντος αυτή την πολιτική τη βάρβαρη και απάνθρωπη, την πολιτική του κέρδους».