ΟικονομίαΑρχείο

Έκρηξη για τα φοιτητικά ενοίκια στο Ναύπλιο: Αύξηση μαμούθ στην πιο ακριβή πόλη της Πελοποννήσου

Νέα δεδομένα διαφαίνονται στις τρέχουσες τιμές φοιτητικών κατοικιών προς ενοικίαση, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε τον Αύγουστο η γνωστή ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα Spitogatos.gr.

Αν και με τον Covid-19 είναι αβέβαιο ακόμα το πως θα λειτουργήσουν οι σχολές και αν τα μαθήματα θα γίνουν δια ζώσης, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η ζήτηση για σπίτια είναι κάτι που έτσι κι’ αλλιώς απασχολεί γονείς και φοιτητές, αφού η κανονικότητα αργά ή γρήγορα θα επανέλθει.

Σε ότι αφορά την Αθήνα όπου θα κατευθυνθεί και η μεγαλύτερη μάζα των φοιτητών, οι τιμές των ενοικίων αν και παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2019, το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται σχετική πτώση. Αξιοσημείωτο είναι πως καταγράφεται πτώση μέχρι και 30% στην Καισαριανή και 15% στον Νέο Κόσμο, αντίστοιχα, στα φοιτητικά ενοίκια. Επί του παρόντος, η υψηλότερη μέση τιμή ανά τετραγωνικό καταγράφεται στο Κολωνάκι/Λυκαβηττό (14,8  ευρώ) και το Μετς (14,2 ευρώ), ενώ στον αντίποδα η χαμηλότερη εντοπίζεται στη Νίκαια (6,6 ευρώ).

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται μικρή πτώση τιμών το τελευταίο τρίμηνο, σχεδόν σε όλες τις περιοχές φοιτητικού ενδιαφέροντος, με την Σταυρούπολη να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση (11%), καθώς και τη χαμηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό (6,1 ευρώ).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα θλιβερή πρωτιά παρατηρείται στο Ναύπλιο όπου σε σχέση με πέρσι η αύξηση μαμούθ στα ήδη υψηλά ενοίκια αγγίζει το 22%, με αποτέλεσμα η αναζήτηση σπιτιού για τους φοιτητές των δύο τμημάτων που λειτουργούν στην πόλη να είναι ευκολότερη γι’ αυτούς που οι γονείς διαθέτουν γερά πορτοφόλια. Το ποσοστό της αύξησης στα ενοίκια της Αργολικής πρωτεύουσας είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη των Ελλάδα, με την προσφορά να παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα. Τα ενοίκια στο Ναύπλιο εμφανίζονται ως τα υψηλότερα στην Πελοπόννησο.

Στις υπόλοιπες επαρχιακές πόλεις οι τάσεις ποικίλουν. Την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων σε σχέση με το 2019 καταγράφει η τη Χαλκίδα (15%) και σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο Αγρίνιο (23%) και την Τρίπολη (20%). Αξιοσημείωτη πτώση, αντιθέτως, παρουσιάζουν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οι τιμές στην Αμαλιάδα, αλλά και παραδόξως τα Χανιά (13%).

Χαμηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό παρατηρούνται στις Σέρρες (4,6 ευρώ) και το Αίγιο (5,2 ευρώ) και ακολουθούν Σπάρτη (5,3 ευρώ), Ρίο (5,8 ευρώ) και Ξάνθη (5,8 ευρώ).

Στην Πελοπόννησο Ναύπλιο και Πάτρα έχουν υψηλότερες τιμές έναντι Σπάρτης και Αιγίου που έχουν τις χαμηλότερες.

Η κατάταξη έχει ως εξής:
Ναύπλιο 7,3
Πάτρα 6,7
Κόρινθος 6,4
Τρίπολη 6,2
Αμαλιάδα 6,1
Ρίο 5,8
Σπάρτη 5,3
Αίγιο 5,2

Ακόμα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε σχέση με το 2019, σημειώνεται αύξηση στην προσφορά φοιτητικών κατοικιών προς ενοικίαση της τάξεως του 80% στην Αθήνα και του 25% στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών σπιτιών στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει στα ίδια επίπεδα. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η μείωση των προσφερόμενων κατοικιών μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου airbnb.

Φοιτητικά ενοίκια 2020 πίνακας