ΟικονομίαΑρχείο

Οι τουρίστες «ψήφισαν» Πελοπόννησο και άφησαν στο 30% τους υπόλοιπους

Μόλις 30% ήταν η μέση πληρότητα στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος), σύμφωνα με όσα δήλωσε στο newsbeast.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Ωστόσο στην Πελοπόννησο η εικόνα είναι διαφορετική καθώς η πληρότητα για τους ίδιους μήνες έφθασε το 70%!

Οι τουρίστες «ψήφισαν» Πελοπόννησο λόγω ευκολότερης μετάβασης οδικά, όπως φαίνεται. Όπως αναφέρει ο κ.Τάσιος: «Ο Αύγουστος είχε διαφοροποίηση ιδίως για τους προορισμούς που μπορεί κάποιος να μεταβεί με το αυτοκίνητο. Η Πελοπόννησος λόγω εύκολης οδικής πρόσβασης έφτασε να έχει 70% πληρότητα».

Ο μήνας Αύγουστος ήταν ο μήνας κλειδί για την Πελοπόννησο καθώς πριν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Όμως η βοήθεια από τον Κοινωνικό Τουρισμό που έφερε πάνω από 3300 επισκέπτες από Ελλάδα στην Αργολίδα και χιλιάδες ακόμα στην Πελοπόννησο, και γενικά ο εσωτερικός τουρισμός, έσωσε κάπως την κατάσταση, κρατώντας όρθιες τις επιχειρήσεις έστω και με τα χίλια ζόρια.

Είμαστε σε πόλεμο – Έρχονται λουκέτα σε ξενοδοχεία

Όπως όλα δείχνουν οι φετινές πενιχρές επιδόσεις του τουρισμού οδηγούν αναπόφευκτα σε λουκέτο αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες ενώ παράλληλα βυθίζουν στην αβεβαιότητα τους εργαζόμενους, όσοι από αυτούς απομείνουν στα πόστα τους ή δεν έχουν απολυθεί ήδη. Οι φορείς του κλάδου μάλιστα φοβούνται ότι η ανάκαμψη και η επιστροφή στα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ θα απαιτήσει όχι μήνες αλλά χρόνια.

«Δυστυχώς όταν είμαστε σε πόλεμο υπάρχουν απώλειες. Πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν νωρίτερα απ’ ό,τι περίμεναν, δηλαδή τον Σεπτέμβριο. Άλλες θα βάλουν οριστικό λουκέτο. Αρκετές είναι επίσης αυτές που δεν άνοιξαν καθόλου τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν» επισημαίνει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Από 18 δισ τα έσοδα κατρακυλούν στα 3 δισ

«Στο σύνολο τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό δεν αναμένεται να υπερβούν τα 3 με 3,5 δισ. ευρώ έναντι των περίπου 18 δισ. ευρώ που είχαμε πέρυσι. Η εν λόγω μείωση προέρχεται από όλα τα επαγγέλματα του κλάδου. Σημειώνεται ότι πέρυσι μόνο τον μήνα Αύγουστο τα έσοδα έφτασαν τα 4,2 δισ. ευρώ, λιγότερα δηλαδή απ΄ότι θα είναι φέτος τα έσοδα όλης χρονιάς» εξηγεί ο Γρηγόρης Τάσιος.

«Χρειαζόμαστε υποστήριξη ειδικά για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τα νησιά. Οι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να δουλέψουν λόγω της μειωμένης πληρότητας και έτσι έχασαν τα μισό τους εισόδημα» αναφέρει και προσθέτει μεταξύ άλλων πως «η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη από ποτέ για τα νησιά που αποτελούσαν τους κύριους τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη».

Τραγική κατάσταση για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας

Η κατάσταση είναι σαφώς πολύ χειρότερη για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. Ιδίως στην Αθήνα η εικόνα είναι δραματική. Η πληρότητά τους μετά την άρση του lockdown μετά βίας άγγιξε το 15% και δυστυχώς δεν αναμένεται ανάκαμψη μέχρι τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τάσιο.

Τον Ιούλιο η μέση πληρότητα στην Ελλάδα ήταν περίπου 40% ενώ κατάφεραν να ανοίξουν λίγο παραπάνω από τα μισά από τα 10.000 καταλύματα που διαθέτει η χώρα.