ΚοινωνίαΑρχείο

Κορινθία: Παρολίγο τραγωδία στο φαράγγι της Φόνισσας στο Ξυλόκαστρο (video)

Περιπέτεια για οκτώ περιπατητές χθες Σάββατο 05 Σεπτεμβρίου στο Ξυλόκαστρο, καθώς έχασαν τον προσανατολισμό τους στο περίφημο Φαράγγι της Φόνισσας.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν και έσπευσαν πολλοί άντρες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, διασώστες και σκύλος της ΕΜΑΚ οι οποίοι ξεκίνησαν τις αναζητήσεις, όπως αναφέρει το korinthostv.gr.

Πέρασαν μέσα στο φαράγγι και μετά από τρεις ώρες περίπου εντόπισαν τα οκτώ άτομα που ήταν όλοι καλά στην υγεία τους και τους μετέφεραν αρχικά σε ασφαλές σημείο έξω από το φαράγγι και στη συνέχεια στο Ξυλόκαστρο.

Το φαράγγι της Φόνισσας στο Ξυλόκαστρο είναι ένα από τα πιο όμορφα αλλά και επικίνδυνα φαράγγια για διάσχιση στην Ελλάδα. 

Σχηματίζεται από ρέμα το οποίο πηγάζει λίγο πάνω απ’ το χωριό Ρέθι και εκβάλει στον Κορινθιακό Κόλπο, αμέσως μετά το χωριό Καμάρι Ξυλοκάστρου. Κατά τη διαδρομή του παρουσιάζει δύο στενά τμήματα, ένα πριν το χωριό Αμφιθέα και ένα δυτικά του βουνού της “Παναγίας της Κορυφής” στο Καμάρι.

Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με καταβάσεις φαραγγιών ως το πιο επικίνδυνο φαράγγι της Ελλάδας! Ο λόγος είναι ότι, όσον αφορά το βαθμό δυσκολίας διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης (Δ), η Φόνισσα έχει 4Δ, όταν μέγιστος βαθμός είναι το 5Δ, το οποίο αφορά περιπτώσεις που δεν μπορεί κάποιος να διαφύγει ούτε από αέρος! 

Άλλωστε, το όνομα “Φόνισσα” δεν παραπέμπει σε κάποιο πρόσωπο που συνδέεται με το ρέμα, αλλά είναι η ονομασία της ίδιας της ρεματιάς, αφού φονεύει οτιδήποτε βρεθεί μέσα στο στενό και με αρνητικές κλίσεις στα τοιχώματά του φαράγγι της, έτσι και κατεβάσει νερό! Τα σημάδια του νερού, κοντά στα 6 μέτρα ύψος, το αποδεικνύουν αυτό!

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο του Χρήστου Παναγιώτου από τη διαδρομή μέσα στο φαράγγι: