Αρχείο

Ο ΣΥΡΙΖΑ Άργους τα βάζει με Καμπόσο – Πανοβράκο για τη φωτιά στις Μυκήνες

Η Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Άργους – Μυκηνών με αφορμή την πυρκαγιά στις Μυκήνες εξέδωσε ανακοίνωση για να επιτεθεί στον δήμαρχο Άργους – Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο, στον οποίο επικεντρώνεται σχεδόν όλη η κριτική που ασκείται, ενώ τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «αδειάζουν» και τον επικεφαλής της ελάσονος αντιπολίτευσης Γιώργο Πανοβράκο γιατί αντί να ρίξει την ευθύνη στην δημοτική αρχή, τα βαλε με την αρχαιολογική υπηρεσία που έχει υπ’ ευθύνη της τον αρχαιολογικό χώρο.

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Άργους – Μυκηνών:

«Τις προηγούμενες μέρες που ακολούθησαν την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, όλοι οι πολίτες του Άργους γίναμε μάρτυρες μιας προσπάθειας συγκάλυψης ευθυνών από την πλευρά της δημοτικής αρχής και από τον Δήμαρχο αυτοπροσώπως.

Ο Δημήτρης Καμπόσος άκουσε την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη από το βήμα της Βουλής, να αποδίδει την ευθύνη για την μη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με το δίκτυο ύδρευσης αποκλειστικά στον Δήμο. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αποστείλει αλλεπάλληλα αιτήματα, με επίσημη αλληλογραφία στις δημοτικές υπηρεσίες για αυτόν τον σκοπό, συνεχώς εδώ και αρκετά χρόνια. Ο Δήμος με την πρόφαση του κόστους της κατασκευής δεν δρομολόγησε ποτέ την επέκταση μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο. Την ίδια στιγμή βέβαια λεφτά για λίμνες, ποτάμια, Ρουβά και Γαϊτάνο υπήρξαν και θα υπάρχουν.

Ο άλλες φορές λαλίστατος Δημήτρης Καμπόσος αρκέστηκε να απαντήσει απλά πως η Υπουργός είναι κακά πληροφορημένη ενώ στη σύσκεψη συμφώνησε μαζί της για την αναγκαιότητα επέκτασης του δικτύου. Όλα αυτά βέβαια μετά την καταστροφή.

Ταυτόχρονα παρακολουθήσαμε τον Δήμαρχο σε ένα κρεσέντο εναλλαγής απόψεων σχετικά με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης.

Την ημέρα της πυρκαγιάς και μπροστά στις κάμερες οι πυροσβέστες ήταν ήρωες που έπεφταν με αυτοθυσία στη φωτιά.

Τρεις μέρες μετά δυσκολευόταν να θυμηθεί το όνομα του Διοικητή Πυροσβεστικής της πόλης στην οποία είναι δήμαρχος και μοίραζε κατηγορίες σχετικά με την επιχειρησιακή ικανότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Άργους.

Δεν τον είδαμε να καταγγείλει το γεγονός πως από τους 50 συμβασιούχους εποχικούς πυροσβέστες που προσελήφθησαν για την αντιπυρική περίοδο του 2020 στην Αργολίδα, κανένας δεν τοποθετήθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Άργους.

Τότε γιατί άραγε δεν διαμαρτυρήθηκε, γιατί διεκδίκησε το ελάχιστο για την πόλη του;

Αντ’ αυτού μίλησε για δεξαμενές και για μη χρησιμοποιημένο νερό (άρα και απουσίας ανάγκης σύνδεσης με το δίκτυο που συμφώνησε να κατασκευάσει), λέγοντας σκόπιμα ανακρίβειες σχετικά με τη χωρητικότητα (περίπου η μισή από αυτή που ανέφερε) και την χρησιμότητα των δεξαμενών σε περίπτωση πυρκαγιάς, αφού είτε δεν είναι προσβάσιμες από τα πυροσβεστικά οχήματα είτε δεν διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης με πυροσβεστικό όχημα. 

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και να φταίνε πάντα οι άλλοι κατά την προσφιλή του τακτική. Έτσι όπως μας είπε μόλις χθες πως φταίνε και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων του Άργους, επειδή μετά την καταστροφή που η δημοτική αρχή Καμπόσου έχει επιφέρει στην επιχειρηματικότητα, δεν βρίσκουν επιχειρήσεις να νοικιάσουν τα καταστήματά τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Άργους Μυκηνών θα ήθελε να πάρει σαφείς αποστάσεις από την δήλωση του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Πανοβράκου, η οποία δυστυχώς και περιέργως δεν εντοπίζει καμιά ευθύνη στην αιρετή δημοτική αρχή της πόλης και ουσιαστικά της παρέχει κάλυψη, ενώ ταυτόχρονα καταφέρεται κατά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Προϊσταμένης αυτής κας Άλκηστης Παπαδημητρίου.

Σαν ΣΥΡΙΖΑ Άργους Μυκηνών ξεκαθαρίζουμε πως γνωρίζουμε το πολύτιμο και εξαιρετικά δύσκολο έργο που επιτελεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία στο νομό μας συνολικά και η προϊσταμένη αυτής ειδικά, με ελάχιστο προσωπικό στη διάθεσή της κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν αυτή που είχε επισημάνει την ανάγκη σύνδεσης του χώρου με το δίκτυο ύδρευσης, καθώς και την ανάγκη εγκατάστασης ενός σύγχρονου πυροσβεστικού συστήματος στον χώρο εδώ και χρόνια. Αν είχε εισακουστεί θα είχε αποφευχθεί η πυρκαγιά.

Καλούμε την τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία να μην υποκύψει σε μικροπολιτικές πιέσεις, να αναλογιστεί τη σημασία της συγκυρίας και του συμβάντος, να διεκδικήσει ό,τι θεωρεί επιστημονικά απαραίτητο για την προστασία των μνημείων του τόπου μας και να αναδείξει τις καταστροφικές ευθύνες και τις ολιγωρίες των υπευθύνων είτε εντός του Υπουργείου Πολιτισμού είτε εκτός αυτού. Αυτών που σε τελική ανάλυση ευθύνονται ουσιαστικά για την μη ύπαρξη επαρκούς προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών από πυρκαγιά. Θα έχει την αμέριστη στήριξή μας.

Η εικόνα που έκανε το γύρο της υφηλίου, να καίγονται οι “πέτρες” που μαρτυρούν την καταγωγή μας και αποδεικνύουν πως κάποτε ήμασταν το κέντρο του κόσμου, πρέπει να μας κλονίσει. Πρέπει οι κατ’ ευφημισμό αρμόδιοι να αντιληφθούν πως αυτές τις πέτρες τις θεωρούν φάρο στην άβυσσο της Ιστορίας άνθρωποι από τα πέρατα της οικουμένης.

Άνθρωποι που αισθάνονται το μεγαλείο και την οικουμενικότητα τούτου του τόπου που για μας έτυχε να είναι το σπίτι μας.

Άνθρωποι που σφίχτηκε η καρδιά τους όταν τα δελτία ειδήσεων παγκοσμίως διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την καταστροφική πυρκαγιά.

Για όλους αυτούς τους ανθρώπους και για τις ερχόμενες γενιές, έχουμε καθήκον σαν πολίτες της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης να απαιτήσουμε να αποδοθούν ευθύνες ώστε να μη μείνουμε απλοί παρατηρητές του μεγέθους της καταστροφής που θα αφήσει πίσω του ο Δημήτρης Καμπόσος και η παράταξή του. Δεν μας αξίζει κάτι λιγότερο».