Εντυπωσιακό βίντεο: 135 χλμ. καλώδιο ρεύματος ενώνει Κρήτη και Πελοπόννησο, το μεγαλύτερο παγκοσμίως!

Ξεκίνησε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, με το καλώδιο μήκους 135 χιλιομέτρων του ΑΔΜΗΕ να πέφτει στη θάλασσα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ, προχωρά εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η πόντιση, λοιπόν, όπως αναφέρει το zarpanews.gr, ξεκίνησε χθες (12/9) με τις εικόνες να είναι εντυπωσιακές.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την επιχείρηση πόντισης του καλωδίου:

Η πρώτη θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως και η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος ως και 1.000 μέτρα, γεγονός που καθιστά το έργο, τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο.

Το καλώδιο θα τροφοδοτήσει την Κρήτη με καθαρό, φτηνό και αξιόπιστο ρεύμα από την ηπειρωτική χώρα. Το πλοίο που κάνει την πόντιση του καλωδίου ονομάζεται «Ιούλιος Βερν». Η εταιρεία που θα το ρίξει είναι η Prysmian, πρώην Pirelli, η μεγαλύτερη στον κόσμο σε αυτού του είδους τη δραστηριότητα.