ΟικονομίαΑρχείο

Τιμές ακινήτων: Κούρσα ανόδου σε Αργολίδα και Κορινθία. Τα ακριβότερα και τα φθηνότερα στην Πελοπόννησο

Μετά την άρση του lockdown που επιβλήθηκε λόγω κορωνοϊού οι αναζητήσεις ακινήτων επανήλθαν στον ανοδικό ρυθμό που είχαν σημειώσει στην αρχή του έτους, εμφανίζοντας αύξηση 50% σε όλη την Ελλάδα συγκριτικά με το 2019.

Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου οι νομοί που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη άυξηση στις τιμές των ακινήτων το Β’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2019, είναι η Αργολίδα και η Κορινθία με 5,10%. Αυτοί είναι και οι μόνοι νομοί της Περιφέρειας που εμφανίζουν αυξημένες τιμές σε σχέση με πέρσι καθώς Λακωνία και Μεσσηνία παρουσιάζουν μείωση, 3,60% και 0,90% αντίστοιχα. Στα ίδια επίπεδα παραμένουν οι τιμές στην Αρκαδία, όπου δεν υπάρχει καμία μεταβολή.

Αναφορικά με τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο η Αργολίδα οδηγεί την κούρσα, όχι μόνο σε Περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο, με 1.375 ευρώ/τμ, με τη Μεσσηνία να ακολουθεί (1.333 ευρώ/τμ). Την χαμηλότερη μέση τιμή παρουσιάζει η Λακωνία με 1000 ευρώ/τμ.

 

Τιμές ακίνητα

Τιμές ακίνητα

 

Τι ψάχνει ο κόσμος

Μέσα από την ανάλυση των αναζητήσεων στις ιστοσελίδες του spitogatos κατά τους μήνες Μάιο-Ιούνιο 2020 και σε σχέση με την ίδιο περίοδο πέρυσι, παρατηρήθηκαν, όπως είναι φυσικό, κάποιες διαφοροποιήσεις στις προτιμήσεις και στα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι επισκέπτες, και πιο συγκεκριμένα στην επιλογή κατηγορίας σπιτιού και περιοχής:

Στην υποκατηγορία κατοικίας, επιλέγουν περισσότεροι μονοκατοικίες / μεζονέτες σε σχέση με διαμερίσματα / στούντιο. Οι συνολικές αναζητήσεις έχουν αυξηθεί, όμως το ποσοστό των χρηστών που αναζητούν διαμέρισμα ή studio έχουν μειωθεί και έχουν αυξηθεί όσοι αναζητούν μονοκατοικία ή μεζονέτα. Αυτό ισχύει τόσο στις πωλήσεις όσο και στις ενοικιάσεις, σε Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη.

Τι συμβαίνει με την οικοδομή

Όσον αφορά στην οικοδομική δραστηριότητα, μπορεί ο «κλειστός» Μάιος να σημαδεύτηκε από μείωση των αδειών κατά 9,1%, ωστόσο ο όγκος των νέων οικοδομών αυξήθηκε κατά 5,3%, ενώ συνολικά στο πεντάμηνο η αύξηση αδειών και όγκου είναι της τάξης του 15,6% και 24,6% αντιστοίχως, γεγονός που δείχνει δυναμική. Αυτό που επισημαίνει, πάντως, η κτηματαγορά είναι ότι οι αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολογία των ακινήτων θα πρέπει να είναι τέτοιες που να αίρουν τα επενδυτικά αντικίνητρα.

Ο εξορθολογισμός αντικειμενικών-εμπορικών τιμών με ένα μόνιμο, αυτοματοποιημένο σύστημα δεδομένων, όπως επίσης η κατάργηση του Συμπληρωματικού Φόρου που επιβαρύνει φυσικά και νομικά πρόσωπα με πάνω από 600 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα είναι ένα καθοριστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.