Καλαμάτα: Μια ψηφιακή πόλη της νέας εποχής
Σε έναν κόσμο που τρέχει προς τη νέα εποχή ο δήμος Καλαμάτας φαίνεται ότι έχει πιάσει το σφυγμό των αλλαγών και κινείται μεθοδικά εφαρμόζοντας καινοτόμες αντιλήψεις για τη νέα ψηφιακή εποχή.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Νέων Έργων, Πολεοδομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Νίκος Μπασακίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.
«Στην Καλαμάτα διαθέτουμε υποδομές, που ευρηματικές και καινοτόμες σκέψεις θα μπορούν να αναπτυχθούν και ως Δημοτική αρχή, θα υποστηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια. Καινοτομία παντού», ανέφερε εισαγωγικά, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τα όσα η Δημοτική Αρχή υλοποιεί και προγραμματίζει και τα οποία αναλύονται ως εξής:
«Σε ένα κόσμο που μετασχηματίζεται ψηφιακά, η πρόσφατη υγειονομική κρίση άλλαξε τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητα μας, δοκίμασε θεσμούς και τη λειτουργία της διοίκησης, άλλαξε τη λειτουργία της αγοράς και δημιούργησε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Στην κρίση αυτή, ο Δήμος άντεξε διοικητικά, τα θεσμικά όργανα λειτούργησαν και οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν εξ’ αποστάσεως εξοικειωμένοι πλέον με νέα κανάλια επικοινωνίας.
Λειτουργήσαμε και ήμασταν δίπλα στον πολίτη λόγω των Ψηφιακών Υποδομών και των Υπηρεσιών, που έχουν εδώ και χρόνια δημιουργηθεί.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός όμως, δεν επιβάλλεται από μία κρίση, αλλά είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης. Οι πόλεις αλλάζουν, όπως και οι ανθρώπινες συμπεριφορές.
Συμμετέχοντας σε δίκτυα πόλεων, συνεργαζόμενοι με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και συμπορευόμενοι με την ΚΕΔΕ και τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, χαράσσουμε την στρατηγική μας για τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Δήμου και μιας Έξυπνης Πόλης.
Για τον Ψηφιακό Δήμο, προωθούνται τα εξής:
- Η αναδιοργάνωση των διαδικασιών λειτουργίας του Δήμου, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου που προωθείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
- Η σύνταξη ενός σχεδίου ανθεκτικότητας τόσο των υποδομών όσο και των λειτουργιών του Δήμου απέναντι σε κρίσεις ( φυσικές καταστροφές, υγειονομική κρίση, κλπ).
- Η λειτουργία πλατφόρμας Παρατηρητηρίου των Πολιτών, μέσω του οποίου με ενιαίο τρόπο ο πολίτης θα επικοινωνεί με τις υπηρεσίες του Δήμου και θα λαμβάνει ενημερώσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
- Η κατασκευή πλατφόρμας «Διορθώνω το σχολείο μου», για τη δημιουργία ταυτότητας κάθε σχολικής μονάδας.
Για την Έξυπνη πόλη
- Εγκατάσταση συστήματος ενημέρωσης πολιτών και επισκεπτών (infopoint) στο Ιστορικό Δημαρχείο και την Παραλία, με πληροφορίες από ένα αποθετήριο πολιτιστικών και τουριστικών δεδομένων.
- Την κατασκευή ενός WebGIS χάρτη επιχειρηματικότητας, που θα παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για τις Χρήσεις Γης, τις δημοτικές υποδομές, το οδικό δίκτυο και τα δίκτυα ΟΚΩ, για σημεία ενδιαφέροντος, κ.ά.
- Τη δημιουργία ενός ψηφιακού Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής όπου θα αποτυπώνονται με έξυπνους μετρητές οι καταναλώσεις ενέργειας και ύδατος, σε όλες τις δημοτικές υποδομές
- Θα εμφανίζονται πληροφορίες για την κινητικότητα στην πόλη
- Θα παρέχονται τιμές Περιβαλλοντικών Δεδομένων (Θερμοκρασίας, Υγρασίας, Ανέμων, Υετού και Εκπομπών ρύπων)
- Ενημέρωση τιμών ακραίων φυσικών φαινομένων (Πλημμυρών, Σεισμού, κλπ)
- Την αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών για την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών
- Στην αγροτική παραγωγή, στην Πολιτική Προστασία, στην Κινητικότητα στην πόλη, στην επιχειρηματικότητα.»