ΚοινωνίαΑρχείο

Αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό: Σφίγγει ο κλοιός στην Αττική – Ανεπηρέαστη η Πελοπόννησος

Εκτός νυμφώνος μένει για την ώρα η Πελοπόννησος καθώς τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αφορούν σε πρώτη φάση την Αττική και επιδημιολογικά βεβαρυμένες περιοχές, σε βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα νησιά. 

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 310 νέα κρούσματα, με την Πελοπόννησο να καταγράφει 7 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων από ένα σε Αργολίδα και Μεσσηνία. Το πρώτο κρούσμα σε σχολείο είναι και αυτό γεγονός μία μέρα μετά το πρώτο κουδούνι και αφορά μαθητή σε γυμνάσιο του Πύργου Ηλείας, με το τμήμα στο οποίο φοιτεί να κλέινει προσωρινά μέχρι την Παρασκευή. Τέσσερες νέες περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην Αχαΐα.

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς: «Τα μέτρα κρίνονται αναγκαία για έναν ακόμη λόγο: την προτεραιότητα που δίνουμε στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ανάγκη να μειώσουμε τα επίπεδα κινδύνου διασποράς του ιού από άλλες δραστηριότητες πολιτών. Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις). Τα μέτρα συνεπώς έχουν τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα».

Τα νέα μέτρα για την Αττική είναι τα παρακάτω:

  • Σε όλες τις συναυλίες τίθεται όριο πληρότητας 50%, καθιστοί με χρήση μάσκας
  • Καταστήματα με ζωντανή μουσική και κέντρα διασκέδασης κλείνουν για 14 ημέρες
  • Όριο πληρότητας 60% με χρήση μάσκας σε θέατρα και σινεμά
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εργασίας
  • Ανώτατο όριο έξι ατόμων ανά τραπέζι, στα καταστήματα εστίασης
  • Λειτουργία λαϊκών αγορών στο 50% με υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • Για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, παραμένει το όριο των 50 ατόμων
  • Παραμένει το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 10 το πρωί.

Επίσης τα Τρίκαλα τίθενται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης. Τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν για 14 ημέρες, από Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 στις 6 π.μ. έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 στις 6 π.μ., είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις – οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
  • Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.