Ανέγνωσα εις το “φαίησμπουκ” μια επι πληρωμή καταχώρηση της υπό την κυρία Γιάννα Δασκαλάκη επιτροπής εορτασμού των δυο αιώνων από την Επανάσταση. Η εν λόγω κυρία επισκέφθηκε και την Κόρινθο και η επιτροπή της έβγαλε μια διαφωτιστική ανακοίνωση.
Μερικές παρατηρήσεις είναι αναγκαίες.
1. Δεν αναφέρει λέξη για το ποιοι ήταν εκείνοι που πολιόρκησαν και πήραν το κάστρο της Ακροκορίνθου. Αρά την επιτροπή της οι αγωνιστές δεν την ενδιαφέρουν.
2. Τον Γενάρη του ’22 η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου μέσα στην γενική χαρά από το μήνυμα της απελευθέρωσης της Κορίνθου την όρισε ως έδρα του Εκτελεστικού και του Βουλευτικού. Η φράση στο κείμενο είναι: «οι Επαναστάτες εγκατέστησαν στην Αρχαία Κόρινθο τα γραφεία της«ΠροσωρινήςΔιοικήσεως». Πρώτον το “Επαναστάτες” είναι γενικόλογη. Οι αντιπρόσωποι των Περιφερειών μερικοί των οποίων είχαν αυτοορισθεί θα ήταν το σωστό. Δεύτερον τα “γραφεία” είναι εντελώς αδόκιμος όρος
3. Η πρώτη απόφαση που θεμελίωσε το Ελληνικό κράτος ήταν «η σύναψη εσωτερικού και εξωτερικού δανείου», κατά την επιτροπή της κ. Γιάννας. Δηλαδή θεμελιώσαμε κράτος επειδή αντικαταστήσαμε τους Οθωμανούς με Ευρωπαίους (κυρίως Άγγλους) δανειστές.
4. «Ψηφίστηκε», μας λέει η ίδια ανακοίνωση, «η ίδρυση του Τακτικού Στρατού». Τακτικός στρατός όμως είχε ιδρυθεί από τον προηγούμενο χρόνο και είχε διαπρέψει σε δύο περιπτώσεις στα πεδία των μαχών. Μια εμποδίζοντας την απόβαση των Τούρκων στην Καλαμάτα το καλοκαίρι του 1821 και μια εμποδίζοντας την έξοδο των Τούρκων από το Ναύπλιο στις 4/12/1821. Το μόνο που έγινε στην Κόρινθο ήταν το πως θα πάρουν τον τακτικό στρατό από τα χέρια του Δ.Υψηλάντη. Τον τακτικό στρατό επιθεώρησε εν είδει στρατάρχου ο Μαυροκορδάτος έξω από την Κόρινθο και τον πήρε στην Δυτική Ελλάδα όπου και τον κατέστρεψε στην μάχη του Πέτα. Το ότι άφησε χωρίς τακτικό στράτευμα ακάλυπτη την Πελοπόννησο μπροστά στην κάθοδο της στρατιάς του Δράμαλη είναι μια από τις αλήθειες, που θέλει να κρύψει η κ.Γιάννα και η Επιτροπή της.
5. Δεν μας λέει πότε και γιατί σταμάτησε η Κόρινθος να είναι έδρα της «Προσωρινής Διοικήσεως». Το ότι εκείνη η φοβερή Κυβέρνηση παρέδωσε αμαχητί την «πρωτεύουσά» της και το άπαρτο υπό κανονικές συνθήκες κάστρο της Ακροκορίνθου ντρέπονται να μας το πουν. Ο φοβερός φρούραρχος που είχε διορίσει ο Μαυρκορδάτος και η παρέα του, το έβαλε στα πόδια (αφού πρώτα δολοφόνησε άνανδρα τον αιχμάλωτο Κιαμήλ Μπέη) και ήρθε στο Άργος. Μόλις αντιλήφθηκαν οι Αργείτες τι έγινε, τον διαπόμπευσαν, μουτζουρωμένο, δαρμένο και στον γάιδαρο καβάλα (ανάποδα). Θα τον είχαν σκοτώσει αν δεν προλάβαινε ο Τσώκρης να τον πιάσει και να περάσει από κανονικό δικαστήριο.
6. Δεν μας λέει τι απέγινε εκείνη η φοβερή Κυβέρνηση… Το μόνο που έκανε ήταν να φορτώσει σε μουλάρια τα «χαρτιά» της να τα φέρει στο Άργος και επειδή εδώ βρώμαγε μπαρούτι, να κατευθυνθεί στους Μύλους και να μπαρκάρει σε Υδρέικα καράβια. Σε όλη την διάρκεια της μάχης των Δερβενακίων δεν εμφανίσθηκε κανένας επίσημος, με μοναδική εξαίρεση τον Πρόεδρο του Βουλευτικού, Δημήτριο Υψηλάντη που στάθηκε από τους πρώτους στον πόλεμο.
7. Τελευταίο … Δεν σταματάει στο 21 η Επιτροπή, αλλά ασχολείται και με όλα τα 200 χρόνια που πέρασαν από τότε.. γράφοντας ότι η «Κόρινθος απετέλεσε την ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας» … Αυτά τα γράφει απλώς για να καλοπιάσει κάποιους τοπικούς παράγοντες. Ως γνωστόν τα κέντρα της Ελληνικής Οικονομίας ήταν η Ερμούπολη, η Πάτρα και η Σύρος… αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.
(Τόλης Κοΐνης)