Site icon Αρχείο anagnostis.org

Ιανός: Σε συναγερμό η Πελοπόννησος για τον Μεσογειακό κυκλώνα που φθάνει απειλητικός

Κακοκαιρία Ναύπλιο

Για σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στην κακοκαιρία «Ιανός» που θα πλήξει από το απόγευμα της Πέμπτης περιοχές της χώρας. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο Μεσογειακό κυκλώνα, ο οποίος ανησυχεί ιδιαίτερα τους μετεωρολόγους και αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα μεταξύ άλλων την Πελοπόννησο.

Ποιες περιοχές θα πλήξει ο «Ιανός»

Εκτός από τις έντονες βροχοπτώσεις, ο μεσογειακός κυκλώνας θα συνοδεύεται από πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Ο «Ιανός» αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τις ακόλουθες περιοχές:

Live εξέλιξη του φαινομένου:

 

Συναγερμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Εκτάκτως συγκαλούνται την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου τα Συντονιστικά Οργανα Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου -με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των κατά τόπους δήμων- για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης ενδεχόμενων προβλημάτων από την κακοκαιρία «Ιανός» που αναμένεται να πλήξει την Πελοπόννησο από το απόγευμα της Πέμπτης.

Ειδικότερα, τα ΣΟΠΠ Κορινθίας και Λακωνίας συγκαλούνται στις 9.30 αύριο το πρωί και μισή ώρα αργότερα έχει προγραμματιστεί η σύγκληση των αντίστοιχων οργάνων σε Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία.

Στόχος των συνεδριάσεων είναι να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα οι κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες -τόσο ως προς την στελέχωσή τους, όσο και ως προς τον εξοπλισμό τους-, ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία.

Καμπανάκι από Χαρδαλιά

Σε έκτακτη ενημέρωση, μετά από σύσκεψη συναρμοδίων φορέων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Ιδίως δε όσοι μένουν σε υπόγεια, ημιυπόγεια και ισόγεια, να φιλοξενηθούν σε συγγενείς και φίλους, εάν είναι δυνατόν, προκειμένου να είναι ασφαλείς.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι επιπτώσεις του «Ιανού», όπως έχει ονομαστεί ο επικείμενος κυκλώνας, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια.

Τόνισε ότι ενδέχεται να προκληθούν ζημιές και πλημμύρες, πτώσεις δένδρων, ακόμα και άνοδος της στάθμης της θάλασσας, γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να είναι «σε απόλυτη επιφυλακή», ειδικά στις περιοχές που πρόκειται να πληγούν από τον κυκλώνα.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή, ενώ κάθε έξι ώρες θα γίνεται σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παρακολουθείται στενά η πορεία της κακοκαιρίας, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κατεύθυνση του κύματος. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε την ανάγκη να τηρούν οι πολίτες συγκεκριμένες οδηγίες για την προστασία τους τις οποίες ανέφερε αναλυτικά.

 

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Τι είναι μεσογειακός κυκλώνας

Ο μεσογειακός κυκλώνας είναι ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο είναι όπως τα υπόλοιπα χαμηλά βαρομετρικά που παρουσιάζονται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το κύριο χαρακτηριστικό του φαινομένου αυτού είναι ότι μοιάζει περισσότερο με τροπικό κυκλώνα. Δηλαδή, έχει ένα «μάτι» και γύρω του υπάρχουν νεφικές αναπτύξεις, οι οποίες δημιουργούν σπειροειδείς (σπιράλ) «μπάντες» γύρω από το κέντρο του.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά βαθύ χαμηλό, δηλαδή η πίεση στο κέντρο του είναι πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα να το συνοδεύουν πολύ ισχυροί άνεμοι και φυσικά πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις. Θα λέγαμε ότι αποτελεί τη μικρογραφία ενός τροπικού κυκλώνα.

(Φώτο: Θάνος Κομνηνός)

Exit mobile version