Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τα κρούσματα στα σχολεία
Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των ειδικών επιστημόνων λόγω των κρουσμάτων που εμφανίστηκαν στα σχολεία. Ο καθηγητής λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων που επίκειται αν συνεχίσει η ανοδική πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας και την κατάσταση στις ΜΕΘ.
«Στα αστικά κέντρα όταν υπάρχει αυτό το φαινόμενο, μπορεί τα προβλήματα αυτά να πολλαπλασιαστούν γρήγορα και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η εγρήγορση και η κλιμάκωση των μέτρων στην περιοχή αυτή», εξήγησε ο κ. Γώγος.
Απαντώντας στο πόσο πιθανό είναι να αποφασιστεί νέο lockdown, ο κ. Γώγος είπε: «Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα βγαίνει και μία καινούρια δέσμη μέτρων. Δεν θα φτάσουμε στο lockdown, είναι λίγο μακριά. Είναι στο τραπέζι, αλλά υπάρχουν άλλα μέτρα πριν. Ας πούμε μάσκα παντού, μέσα έξω, κλείσιμο όλων των καταστημάτων στις 00.00, περιορισμός κυκλοφορίας το βράδυ, αναστολή λειτουργίας κλειστών χώρων – όπως κινηματογράφοι, θέατρα.
Το lockdown δεν το θέλει κανείς, είναι τραυματικό, το έχουμε ζήσει, το ξέρουμε και προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Αν δεν ληφθούν αυτά και αν η κατάσταση ξεφύγει, ίσως να φτάσουμε και σε αυτό, αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί».
Αναφορικά με τα κρούσματα σε σχολεία, ο κ. Γώγος σχολίασε: «Είναι η αρχή και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ψυχραιμία. Τα κρούσματα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή έρχονται προφανώς από την κοινότητα, δεν έχουν προλάβει να μεταδοθούν στα σχολεία. Έρχονται απέξω. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, τήρηση των μέτρων και έγκαιρη διάγνωση κρούσματος.
Όταν υπάρξει περιστατικό ύποπτο, πρέπει να μείνει σπίτι, και όταν διαγνωσθεί και επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να παρθούν τα επόμενα μέτρα, τα οποία είναι σαφώς καθορισμένα. Ένα κρούσμα σε τμήμα: Κλείνει το τμήμα, γίνεται επιδημιολογική διερεύνηση. Δύο κρούσματα σε διαφορετικά τμήματα: Κλείνουν τα δύο τμήματα. Τρία κρούσματα και πάνω: Γίνεται επιδημιολογική διερεύνηση, μπορεί να χρειαστεί να κλείσει το σχολείο, μπορεί και συγκρότημα να χρειαστεί να κλείσει.
»Όταν υπάρχει συρροή κρουσμάτων, πρέπει να γίνεται πολύ καλή διερεύνηση. Αν είναι αδερφάκια, ή γείτονες και βρίσκονται και εκτός σχολείου είναι αλλιώς. Αν όμως είναι άσχετα μεταξύ τους, χτυπάει το καμπανάκι για να κλείσει το συγκρότημα και να απολυμανθεί.
»Τα σχολεία αντανακλούν την κοινότητα. Αν έξω αυξηθούν τα κρούσματα, θα διαχυθεί και στα σχολεία το πρόβλημα. Μπορεί να μπουν σε λειτουργία διαφορετική σχολεία σε μια περιοχή, σε μια πόλη, ή σε έναν νομό. Να λειτουργήσουν όπως τον Ιούνιο, εκ περιτροπής κλπ. Δεν το θέλουμε βέβαια αυτό. Είμαστε όμως πραγματικά προβληματισμένοι, αβέβαιοι και επιφυλακτικοί γιατί με τον ιό αυτό έχουμε συνηθίσει τέτοιες καταστάσεις».
Όπως εξηγεί ο καθηγητής, τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά αν τα συγκρίνουμε με τον χειμώνα, είναι εν πολλοίς ασυμπτωματικά. «Κάνουμε πολλά τεστ, βρίσκουμε περισσότερα. Επομένως αυτό που κοιτάμε περισσότερο είναι ο αριθμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται, ο αριθμός πασχόντων, ο αριθμός ΜΕΘ, διασωληνωμένων και θανάτων. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία μέση κάλυψη των κρεβατιών ΜΕΘ – Covid στο 37,5 %. Στην Αττική όμως έχουμε μεγαλύτερη κάλυψη, στο 60-70%.
»Βέβαια, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές κλίνες ΜΕΘ Covid που δεν χρησιμοποιήθηκαν το καλοκαίρι γιατί δεν υπήρχε ανάγκη. Αυτές είναι έτοιμες, μπορούν να διατεθούν και επίσης γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ανοίξουν κλίνες και σε άλλα νοσοκομεία που δεν είναι νοσοκομεία αναφοράς. Σε πλήρη ανάπτυξη θα φτάσουμε συνολικά σε πάνω από χίλιες κλίνες. Όσον αφορά στο προσωπικό, έχει γίνει προκήρυξη, έχουν βρεθεί πολλοί νοσηλευτές.