Site icon Αρχείο anagnostis.org

Ο “Ιανός” έρχεται και η Περιφ. Πελοποννήσου ετοιμάζεται να τον αντιμετωπίσει!

Φαινόμενο Ιανός

Ως ένα «ακραίο καιρικό φαινόμενο που φέρει πολύ μεγάλα ύψη βροχής αλλά και ανέμους με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 120 χλμ./ώρα» και χρήζει την προσοχή όλων των πολιτών κατά την εμφάνισή του, περιέγραψε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) Κώστας Λαγουβάρδος, τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», ο οποίος αναμένεται να πλήξει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα σημαντικό μέρος του ελλαδικού χώρου.

Ο κ. Λαγουβάρδος χαρακτηρίζει τον «Ιανό» επικίνδυνο, καθώς φέρει πολύ ισχυρούς ανέμους και δημιουργεί πολύ ισχυρό κυματισμό στις ακτές και δίνει μεγάλα ύψη βροχής.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι πρώτες περιοχές που αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τον μεσογειακό κυκλώνα είναι τα νησιά του Ιονίου – ιδίως στο νότιο τμήμα του πελάγους – και περιοχές της Πελοποννήσου.

Για το λόγο αυτό εξάλλου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συγκαλέσει για σήμερα Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας σε όλες Περιφερειακές Ενότητες. 

Τι είναι μεσογειακός κυκλώνας και ποια τα χαρακτηριστικά του;

Ο μεσογειακός κυκλώνας είναι ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο είναι όπως τα υπόλοιπα χαμηλά βαρομετρικά που παρουσιάζονται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το κύριο χαρακτηριστικό του φαινομένου αυτού είναι ότι μοιάζει περισσότερο με τροπικό κυκλώνα. Δηλαδή, έχει ένα «μάτι» και γύρω του υπάρχουν νεφικές αναπτύξεις, οι οποίες δημιουργούν σπειροειδείς (σπιράλ) «μπάντες» γύρω από το κέντρο του.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά βαθύ χαμηλό, δηλαδή η πίεση στο κέντρο του είναι πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα να το συνοδεύουν πολύ ισχυροί άνεμοι και φυσικά πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις. Θα λέγαμε ότι αποτελεί τη μικρογραφία ενός τροπικού κυκλώνα.

Πόσο επικίνδυνο είναι ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο;

Όπως κι ένα οποιοδήποτε χαμηλό βαρομετρικό φαινόμενο από τα κλασικά που παρουσιάζονται, ένας μεσογειακός κυκλώνας είναι κι αυτός επικίνδυνος, γιατί φέρει πολύ ισχυρούς ανέμους και δημιουργεί πολύ ισχυρό κυματισμό και δίνει μεγάλα ύψη βροχής.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνιοι, έχουμε έναν έως δύο το χρόνο κάπου στη Μεσόγειο. Ο πιο πρόσφατος σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια και είχε μάλιστα επηρεάσει τη χώρα μας στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 (φαινόμενο “Ζορμπάς”) με τις γνωστές καταστροφές. 

Exit mobile version