ΡεπορτάζΑρχείο

Αφισορρύπανση στο Ναύπλιο: Μετά τα πανηγύρια “κρέμασαν” και τον ΟΑΕΔ στις κολόνες (Pics)

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει τα πανηγύρια και τους λαϊκούς τραγουδιστές να ρυπαίνουν με αφίσες στις κολώνες του Ναυπλίου και των άλλων πόλεων και τους υπαλλήλους του δήμου να ξημεροβραδιάζονται ενίοτε για να καθαρίζουν το τοπίο από την αφισορρύπανση.

Ο κορωνοϊός όμως εφέτος το καλοκαίρι «έφαγε» τα πανηγύρια και οι πόλεις έγιναν πιο καθαρές, οι δήμαρχοι βγήκαν από τη δύσκολη θέση να επιβάλλουν πρόστιμα, και το προσωπικό καθαριότητας απαλλάχθηκε από την εργασία αποκαθήλωσης τεράστιων πανό, ή μικρών αφισών που γέμιζαν το τόπο αλλοιώνοντας την εικόνα της πόλης και βρωμίζοντας κοινόχρηστους χώρους.

 

Κάποιοι λοιπόν σκέφτηκαν ότι είναι ευκαιρία να αναρτήσουν τεράστιες αφίσες του ΟΑΕΔ που προβάλλουν τις εγγραφές στα ΙΕΚ, στις θέσεις που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα να βλέπουμε παράνομες μπροσούρες των τσίρκο, των πανηγυριών και των παραστάσεων καραγκιόζη.

Χωρίς να φοβίζουν τα πρόστιμα -που άλλωστε παραμένει άγνωστο αν έχουν κινηθεί από το δήμο Ναυπλιέων οι διαδικασίες για να επιβληθούν- σκαρφάλωσαν στις κολόνες και τοποθέτησαν τις γιγαντοαφίσσες σε όλο το Ναύπλιο. Φυσικά, εικάζουμε ότι δεν έχει δοθεί κάποια ειδική άδεια από το δήμο, η οποία ωστόσο αν υπάρχει θα είχε ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθεί, ώστε και άλλοι ιδιώτες ή και δημόσιοι φορείς που επιθυμούν να διαφημιστούν με τον ίδιο τρόπο να μπορούν να ακολουθούν τη νόμιμη οδό.

 

 

Οι τεράστιες αφίσες του ΟΑΕΔ έχουν τοποθετηθεί μάλιστα σε διασταυρώσεις, με την τροχαία να είναι υπεύθυνη να κρίνει αν εμποδίζουν την ορατότητα και αποπροσανατολίζουν τους οδηγούς με την πιθανότητα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Μια βόλτα στην πόλη αρκεί για να δει κανείς τις αφίσες αυτές, ακριβώς πάνω στη διασταύρωση της οδού Άργους και Χαρίλαου Τρικούπη, στην είσοδο της πόλης επί της οδού Άργους, στον κεντρικό κόμβο της Ενδεκάτης, στην είσοδο του Ναυπλίου από την Παραλιακή, στην επικίνδυνη λόγω των έργων διασταύρωση έναντι του γηπέδου και αλλού.

 

 

 

 

Ειδικά στο Ναύπλιο (όπως και σε όλες τις πόλεις της χώρας) είναι σε ισχύ ο Κανονισμός Καθαριότητας με αυστηρά και τσουχτερά πρόστιμα. Ο κανονισμός καθαριότητας που είναι σε ισχύ από το 2018, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση εναρμονίζεται πλήρως με τις διατάξεις του άρθρου 4 της ΚΥΑ50910/2727/2003, όπως και η πολιτική συνεργασία του Δήμου με τους δημότες, τους κατοίκους και εν γένει τους χρήστες των υπηρεσιών καθαριότητας για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που προσβλέπει στην προστασία του Περιβάλλοντος, με τρόπο που να μην κινδυνεύει η υγεία του ανθρώπου και με διαδικασίες ή μεθόδους που δεν βλάπτουν το περιβάλλον.

Τα πρόστιμα

Αναφορικά με τα πρόστιμα που προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας του δήμου Ναυπλιέων, σύμφωνα η απόφαση του 2018 αναφέρει:

«Η διενέργεια εμπορικών διαφημίσεων υπόκειται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στους μη συμμορφούμενους επιβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 παρ. 9 του Νόμου 1828/1989 πρόστιμο κατά περίπτωση και σε περίπτωση υποτροπής μέχρι 10πλάσιο, ως ακολούθως:

  • Επικόλληση αφισών, και διαφημιστικών εντύπων στους κάδους απορριμμάτων και γενικά στους χώρους όπου απαγορεύεται η αφισοκόλληση. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 50€ / ανά αφίσα κατά περίπτωση.
  • Γιγαντοαφίσες διαφημιστικές σε κοινόχρηστους χώρους ή ιδιωτικούς χώρους που ρυπαίνουν ή υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 500€ ανά αφίσα.
  • Αυθαίρετη ρήψη φέιγ-βολάν και διαφημιστικών εντύπων. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 100€.
  • Διαφημιστικά αυτοκόλλητα. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 100€.
  • Διαφημιστικές πινακίδες, αναρτώμενες σε στύλους, στύλους ονοματοθεσίας, στύλους κάθετης οδικής σήμανσης, σηματοδότες, κολώνες Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, περιφράξεις κ.λ.π. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 300€ ανά πινακίδα.
  • Αυθαίρετη ανάρτηση αεροπανώ κ.λ.π. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 1000€.

Η βεβαίωση της παράβασης και η επιβολή του προστίμου θα γίνεται από Επόπτη καθαριότητας που ορίζεται με απόφαση του Δημάρχου.