Από την πρώτη στιγμή που διεκδικήσαμε την Περιφερειακή Αρχή είχαμε δώσει, ως παράταξη Νίκα, το στίγμα της πολιτικής μας, ότι δηλαδή δε θα περιοριστούμε και αναλωθούμε στην τριβή με την καθημερινότητα, αλλά ότι θα βοηθήσουμε με την ολοκλήρωση έργων που θα μπορούν να αλλάξουν το χαρακτήρα και το βηματισμό της Περιφέρειας. Το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε για την εκτέλεση τέτοιων εμβληματικών έργων είναι βέβαια το ΕΣΠΑ.
του Ιωάννη Μαλτέζου*
Στην περίπτωση της Αργολίδας το έργο που θα έπρεπε να δώσουμε τη βαρύνουσα σημασία ήταν αυτονόητο και προφανές: τη διασύνδεση του Νομού με το Εθνικό Οδικό Δίκτυο, κατασκευάζοντας την είσοδο από τον αυτοκινητόδρομο Α-7 στα Δερβενάκια και ολοκληρώνοντας έναν οδικό άξονα από την είσοδο του Νομού (κόμβος Αρχαίας Νεμέας) μέχρι το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, κατασκευάζοντας επίσης και το εναπομείναν τμήμα από Αρκαδικό – Αγία Ελεούσα, καθώς και βελτιώσεις στο τμήμα Λυγουριό – Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Δημιουργείται λοιπόν, όχι μόνο ο κόμβος διασύνδεσης με τον Α-7, αλλά ο οδικός αυτός άξονας θα περιλαμβάνει και τους τρεις σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας, τις Μυκήνες, την Τίρυνθα και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Το όφελος από μία τέτοια διασύνδεση είναι προφανές. Στον τουρισμό όπως είναι σήμερα και όπως εξελίσσεται, ο χρόνος πρόσβασης, η ευκολία πρόσβασης και η περικοπή χρόνου και κόστους πρόσβασης είναι αποφασιστικής σημασίας για την ένταξη στο πρόγραμμα των τουριστικών γραφείων. Οι Μυκήνες αποτελούν έναν ιστορικό χώρο παγκόσμιας ακτινοβολίας και αναγνωρισιμότητας, όπου όμως η περυσινή επισκεψιμότητά του περιορίστηκε σε μόλις 450.000 επισκέπτες. Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι οι αριθμοί των επισκεπτών σε αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε τόσους άλλους που υπάρχουν στην Αργολίδα, θα εκτοξευθούν. Και όχι μόνο αυτό: Θα είναι εύκολη η διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων μεταξύ τους και άρα θα μπορεί να καθιερωθεί ως τουριστικό προϊόν η παραμονή στην Αργολίδα και η επίσκεψη σε όλους τους Αρχαιολογικούς χώρους, στα σημεία ενδιαφέροντος.
Τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά αν προσθέσει κανείς και τον παράγοντα της μαρίνας στο Ναύπλιο, μία άλλη πηγή εισόδου τουρισμού στην Αργολίδα που μετά από τόσα χρόνια εξαγγελιών ξεκινά να υλοποιείται, αφού έγινε ο διαγωνισμός από την Περιφέρεια και ανεδείχθη ανάδοχος. Οι σύγχρονοι τουρίστες δεν είναι εξερευνητές άλλων εποχών, είναι άνθρωποι που όταν φτάσουν σε έναν προορισμό θέλουν μέσα σε λίγη ώρα και χωρίς ταλαιπωρία να προσεγγίσουν τα σημεία ενδιαφέροντος και να επιστρέψουν.
Τα οφέλη είναι προφανή εκτός από τον τουρισμό και σε κάθε άλλη ανάγκη μετακίνησης προς και από την Αργολίδα, για τη μετακίνηση προϊόντων της Αργολίδας, φορτίων και επιβατών. Ειδικά εάν αναλογιστεί κάποιος ότι έχουν συνδεθεί με αυτοκινητοδρόμους όλες οι άλλες μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου, η Αργολίδα παρακολουθούσε ως φτωχός συγγενής.
Διαβάζοντας κάποιος τα ανωτέρω όμως μοιραία θα αναλογιστεί: το Άργος θα παραμείνει έξω από όλη αυτή τη σημαντική αναβάθμιση; θα εισέρχεται κάποιος από έναν υπερσύγχρονο κόμβο στην Αργολίδα και μετά θα στρίβει στην παλιά εθνική οδό για να πάει στην πολυπληθέστερη πόλη του Νομού; Προφανώς και δεν είναι έτσι. Υπάρχει προμελέτη που πολύ πρόσφατα πέρασε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και προβλέπει τη σύνδεση του Άργους με την είσοδο του νομού.
Πιο συγκεκριμένα: Από τον αυτοκινητόδρομο η νέα χάραξη του δρόμου θα περνά από δύο μικρά τούνελ, θα συναντά ένα υπάρχον παλιό λατομείο, συνεχίζει πίσω από το “ΕΝΟΔΙΟΝ” και θα ακολουθεί το δρόμο των Αρχαιοτήτων μέχρι τον κόμβο Φιχτίων – Μυκηνών. Εκεί όπου θα έχει κατασκευαστεί κυκλικός μεγάλος κόμβος, το ένα σκέλος θα οδεύει προς Ναύπλιο, μέσω του σημερινού δρόμου των Αρχαιοτήτων. Το άλλο σκέλος, αυτό για το οποίο γίνεται λόγος, θα είναι ένας νέος δρόμος, σύγχρονος, που θα οδηγεί κατευθείαν στην πόλη και θα συνδέεται με τον Περιφερειακό, συνδέοντας επιτέλους απευθείας και το Άργος με το εθνικό οδικό δίκτυο.
Αυτό που κάνουμε ως Περιφερειακή Αρχή είναι το εξής πολύ σημαντικό: Επιδιώκουμε να εντάξουμε την οριστική μελέτη για τη σύνδεση με το Άργος στο ΕΣΠΑ στην περίοδο 2021-2027. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε εκτός από τη χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Όταν χρηματοδοτείται η μελέτη ενός έργου «κλειδώνει» και η χρηματοδότηση της υλοποίησής του.
Εξασφαλίζουμε με άλλα λόγια ότι το έργο θα γίνει, αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία που έχει για το μισό Νομό.
Επανερχόμενοι στο έργο της κατασκευής της σύνδεσης του Α7 με τα Δερβενάκια, το τμήμα του οδικού άξονα Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό και ακολούθως τις βελτιώσεις στο τμήμα Λυγουριό – Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, η αναμονή τελείωσε. Ενημερωθήκαμε ότι εντός των επομένων ημερών θα βγει η πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ για να εντάξουμε επιτέλους τα έργα αυτά και να αρχίσει η διαδικασία δημοπράτησης. Τούτο σημαίνει ότι μέσα του 2021 θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος και θα αρχίσει η κατασκευή του έργου.
Ενός έργου που είχε μελετηθεί από τη Νομαρχία Αργολίδος υπό το Βασίλη Σωτηρόπουλο ήδη από το 2009, πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2012, το οποίο επέβαλε την κατασκευή των δύο τούνελ και κάποιων τεχνικών για να εγκριθεί. Έκτοτε δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό, μέχρι πέρισυ που αναλάβαμε ως νέα Περιφερειακή Αρχή υπό τον Παναγιώτη Νίκα και στο σφύριγμα της λήξης της τρέχουσας περιόδου του ΕΣΠΑ καταρτίσαμε τις τελευταίες αυτές μελέτες και σώθηκε το έργο αυτό. Ένα έργο 50 εκατομμυρίων Ευρώ και άπειρης αξίας για την Αργολίδα.
*Ο Ιωάννης Μαλτέζος είναι Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αργολίδας
ΕΝΤΥΠΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ