Μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού στις αίθουσες των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών, καθώς και επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης δικαστκών υπαλλήλων με αφορμή τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς και Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γεώργιο Τσιάρα:
«Όπως καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, η εξάπλωση του κορωνοϊού εισέρχεται σε επικίνδυνα επίπεδα για την χώρα, πριν ακόμα εισέλθουμε στους χειμερινούς μήνες, οπότε και αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση των αριθμών. Η κατάσταση αυτή που τείνει να ξεφύγει κάθε πρόβλεψης απαιτεί στοχευμένα μέτρα σε κάθε τομέα κυβερνητικής δράσης με έμφαση στην αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού.
Ένας από τους πλέον πολυσύχναστους χώρους συνάθροισης κοινού, με μεγάλες πιθανότητες μετάδοσης του COVID-19 είναι οι χώροι των δικαστηρίων. Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στα μέσα μαζικής δικτύωσης φωτογραφίες, που αποδεικνύουν τον καθημερινό συγχρωτισμό στις υπηρεσίες των δικαστηρίων δεκάδων δικηγόρων στις στενές αίθουσες όπου αυτές στεγάζονται, που εκτός της ταλαιπωρίας τους, αυξάνει και τις πιθανότητες διάδοσης του ιού. Η κατάσταση αυτή αυξημένου κινδύνου έχει επανειλημμένως επισημανθεί τόσο από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας όσο και από τις Ενώσεις Δικαστών και Δικαστικών Υπαλλήλων, που ζητούν αυξημένα μέτρα προστασίας, μπροστά στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που προδιαγράφεται.
Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί μέτρα για την επαναφορά των δικαστηρίων στην κανονικότητα, τα οποία όμως χαρακτηρίζονται από ατολμία και ανεπάρκεια. Μέτρα δε, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν μακροπρόθεσμα τη δικαστηριακή πρακτική (όπως οι ένορκες βεβαιώσεις από δικηγόρους και η χορήγηση αναβολών με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη γραμματεία του δικαστηρίου μέχρι την προτεραία της δικασίμου) έχουν προσωρινό χαρακτήρα και για όσο διάστημα υφίσταται ο κίνδυνος της πανδημίας. Παρόμοια μέτρα διαδικαστικού χαρακτήρα, που θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία των δικαστηρίων μας και να μειώσουν την ταλαιπωρία των εμπλεκόμενων σε κάθε δικαστηριακή διαδικασία, έχουν κατά καιρούς προταθεί από τους δικηγορικούς συλλόγους και τους συλλόγους δικαστικών υπαλλήλων. Κοινή διαπίστωση είναι δε, ότι η πανδημία θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε καινοτομίες εκσυγχρονισμού των δικαστηρίων, επέκτασης της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων (πχ. πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων) και αλλαγές στην λειτουργία τους (πχ. αύξηση αιθουσών, μείωση των πινακίων, διεξαγωγής δικών σε προκαθορισμένο χρόνο κλπ) που όμως απαιτούν την εγρήγορση του Υπουργείου σας και των υπηρεσιών του, προκειμένου να ανταποκριθεί μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά στις αυξημένες ανάγκες προστασίας δημόσιας υγείας.
Ήδη από τις 27 Αυγούστου οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, των Διοικητικών Δικαστών, των Εισαγγελέων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των μελών του ΝΣΚ, πρότειναν δεσμίδα επιπλέον μέτρων για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας, όπως μεταξύ άλλων θερμομέτρηση και καταγραφή των στοιχείων ταυτότητα όσων εισέρχονται στα δικαστήρια, την τοποθέτηση plexi-glas στις έδρες, στα έδρανα των δικηγόρων και στα εδώλια, ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας στα δικαστικά κτίρια, τη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης του ιού με έξοδα της υπηρεσίας στους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους που επιστρέφουν από δικαστικές διακοπές και άδειες, καθώς και στα αστυνομικά όργανα που απασχολούνται επί καθημερινής βάσεως στις οικείες δικαστικές υπηρεσίες, επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων, παροχή διευκολύνσεων στους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους να προσφέρουν έργο με τηλεργασία ή εξ αποστάσεως κλπ.
Εντούτοις, καμία από τις προτάσεις δικαστών και δικηγόρων δεν εισακούστηκε από το υπουργείο σας, με αποτέλεσμα η πλέον πρόσφατη υπουργική απόφαση με τίτλο «Κανόνες τήρησης αποστάσεων στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της Χώρας από 16.9.2020 έως και 31.10.2020 και προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ 3871/Β/2020) ουσιαστικά να μεταθέτει στους δικηγόρους και στους πολίτες την ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας, περιλαμβάνοντας μέτρα όπως:
1) η υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους δικαστές, εισαγγελείς, γραμματείς, συνηγόρους, διαδίκους και λοιπούς παριστάμενους εντός των χώρων των δικαστηρίων,
2) η διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους,
3) τήρηση ενάμισι (1,5) μέτρου απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων,
4) καθορισμό ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών στα είκοσι έως εικοσιπέντε (20-25) άτομα, με ανάλογη αύξηση αριθμού ατόμων για τις μεγαλύτερες αίθουσες.
Η ανεπάρκεια των μέτρων που εξήγγειλε το υπουργείο σας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δεύτερου πιο ισχυρού κύματος της πανδημίας, είναι φανερή. Όπως έχει δε, επισημανθεί ένα ενδεχόμενο κύμα κρουσμάτων στους χώρους των δικαστηρίων που θα οδηγούσε σε lockdown -ακόμα και τοπικού χαρακτήρα- θα προκαλούσε ακόμα περισσότερα λειτουργικά προβλήματα για την επαναφορά τους στην κανονικότητα, δυσχέρειες στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και θα επιδείνωνε την οικονομική κατάσταση των δικηγόρων που είναι κοινά αποδεκτό ότι δεν ενισχύθηκαν επαρκώς στον καιρό της υποχρεωτικής παύσης της λειτουργίας των δικαστηρίων κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Είναι καταφανές λοιπόν, ότι με την τακτική του «Πόντιου Πιλάτου» στο θέμα της πανδημίας και μετάθεσης των ευθυνών στους εμπλεκόμενους στον χώρο της δικαιοσύνης δεν είναι δυνατό να εκφύγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ευθυνών του τόσο αναφορικά με την πλημμελή λήψη τολμηρών και ουσιαστικών μέτρων για την εξάπλωση του ιού στους χώρους των δικαστηρίων, όσο και για να μην καταστεί και αυτή η επείγουσα ανάγκη μία ακόμα «χαμένη ευκαιρία» για τον -αναγκαίο εδώ και χρόνια- εκσυγχρονισμό τους.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1 Προτίθεστε να επισπεύσετε τη διαδικασία πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων με αφορμή τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας;
2 Προτίθεστε να δρομολογήσετε άμεσα με τολμηρά και καινοτόμα μέτρα τον λειτουργικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων της Χώρας μας, που είναι ακόμα πιο επιτακτικός λόγω της πανδημίας;
3 Ποια μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή του συγχρωτισμού στις αίθουσες των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών, όπου παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός;
4 Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να διευκολύνετε τη διαδικασία της ιχνηλάτησης στους χώρους των δικαστηρίων της Χώρας μας καθώς μέχρι σήμερα δεν καταγράφεται κανένα στοιχείο των εισερχόμενων πολιτών και δικηγόρων σε αυτά;»