ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ναύπλιο: Αγόρασε drone βιντεολήψεων ο δήμος. Θα πετάνε στους αιθέρες με 5000 ευρώ

Πτήσεις στους αιθέρες θα κάνει στο εξής ο δήμος Ναυπλιέων με την προμήθεια ενός τετρακόπτερου εναερίων βιντεολήψεων. Ο δήμος προχώρησε στην αφορά με το χρηματικό υπόλοιπο από επιχορήγηση για πυροπροστασία – πολιτική προστασία. Το κόστος του drone είναι 5.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Ως γνωστό, τα drones είναι τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα που ελέγχονται είτε από κάποιον απομακρυσμένο χειριστή είτε αυτόνομα ακολουθώντας κάποιο προκαθορισμένο σχέδιο πτήσης. Μπορεί να είναι πολυκόπτερα (τρικόπτερα, τετρακόπτερα, εξακόπτερα κοκ) ή και αεροπλάνα.

drone

 

Το τετρακόπτερο που επέλεξε να αγοράσει ο δήμος Ναυπλιέων είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία πολυκοπτέρων. Το τετρακόπτερο έχει 4 κινητήρες, με τον κάθε κινητήρα – προπέλα να λειτουργεί με αντίθετη φορά από τον διπλανό του. Το τετρακόπτερο ελέγχει την κίνησή του αυξάνοντας και μειώνοντας τις στροφές των κινητήρων του που ελέγχονται από μικροϋπολογιστή.

Το τετρακόπτερο, όπως αναφέρει το dronesworld.gr συνήθως έχει σχήμα “Χ” και έχει 4 κινητήρες: οι 2 διαγώνιοι κινούνται αριστερόστροφα και οι άλλοι 2 διαγώνιοι δεξιόστροφα. Έτσι δημιουργούν αντίθετες δυνάμεις και το drone μένει σταθερό. Είναι ο πιο συνηθισμένος και απλός τύπος drone και αυτός που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους όταν αναφέρονται στο τι είναι τα drones. Σε περίπτωση βλάβης ενός κινητήρα το τετρακόπτερο χάνει τον έλεγχο και πέφτει αβοήθητο.

Κανόνες ασφαλείας και άδεια χειριστή

Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 είναι σε ισχύ ο νέος κανονισμός για την πτήση drones στην Ελλάδα και οι χειριστές που δεν τηρούν τη νομοθεσία μπορούν να δεχτούν πρόστιμα βάσει του Κώδικα Αεροπορικού δικαίου που κυμαίνονται από 500 μέχρι 250.000 ευρώ, πρόστιμα που δεν απαλλάσσουν τον χειριστή από ποινικές ευθύνες.

Ο χειριστής μεταξύ άλλων πρέπει να έχει εγγραφεί στα μητρώα της ΥΠΑ (ιδιοκτητών, κατόχων, και χειριστών),– να έχει καταχωρήσει μέσω αίτησης το ΣμηΕΑ στη ειδικό Μητρώο ή Νηολόγιο της ΥΠΑ και φυσικά για επαγγελματική δραστηριότητα να έχει άδεια χειριστή ΣμηΕΑ. Επίσης, για πτήσεις που είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά σχέδιο πτήσης (μέσω της ιστοσελίδας της ΥΠΑ, όπου φαίνονται και οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων). 

Αυστηροί είναι οι κανόνες ασφαλείας που ισχύουν για όλες τις κατηγορίες (εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια από την ΥΠΑ). Τα ΣμηΕΑ πρέπει να ίπτανται κάτω από τα 400 πόδια (120 μέτρα). Στην περίπτωση της ανοιχτής κατηγορίας το μέγιστο όριο είναι τα 400 πόδια (120 μέτρα) και στην περίπτωση της υποκατηγορίας Cat A0 το όριο είναι 50 μέτρα. Αυτή η οδηγία ισχύει εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια από την ΥΠΑ. Επίσης απαγορεύονται οι πτήσεις πάνω από ανθρώπους, από συγκεντρώσεις, από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, από σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, φυλακές, από αρχαιολογικούς χώρους, από περιοχές περιβαλλοντολογικής προστασίας και από εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ