ΚοινωνίαΑρχείο

Άργος: Γυμνασιόπαιδα στον χορό των καταλήψεων με αιτήματα κατά Κυβέρνησης και Καμπόσου

Εκτός από τους μαθητές των Λυκείων σε καταλήψεις προτρέπονται και τα μικρότερα παιδιά των Γυμνασίων με το 1ο Γυμνάσιο Άργους (Μπουσουλοπούλειο) να μπαίνει και αυτό στον χορό.

Μάλιστα το χαρτάκι που τοιχοκόλλησαν με τα αιτήματά τους -το οποίο είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο- φαίνεται να έχει ξεκάθαρα πολιτική χροιά και δεν παραλείπει να κάνει αντιπολίτευση μέχρι και στον δήμαρχο της πόλης αυτής Δημήτρη Καμπόσο, με αφορμή την πρόσφατη διακόσμηση του κέντρου!

Συγκεκριμένα οι 13χρονοι, 14χρονοι και 15χρονοι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Άργους σε κείμενό τους (;) αναφέρουν τα ακόλουθα:

«H Κυβέρνηση θεώρησε ότι ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε τη νέα σχολική χρονιά χωρίς να έχει οργανωθεί και προετοιμαστεί το εκπαιδευτικό σύστημα. Εμείς, σαν μαθητές καλούμαστε να υποστούμε τις συνέπειες της όλης κατάστασης και γι΄αυτό έχουμε τα εξής αιτήματα:

  • Είναι ανεπίτρεπτο να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε σωστά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και γι’ αυτό δεν θέλουμε να αρχίσει το σύστημα με τη χρήση μάσκας εν ώρα διαλείμματος,
  • Είμαστε αντίθετοι στα δίωρα συνεχόμενα μαθήματα.
  • Αιτούμαστε το Γ1 κατά τη διάρκεια του διαλείμματος να βρίσκεται με τα υπόλοιπα τμήματα της Γ’ Γυμνασίου.
  • Θεωρούμε ότι κανένα μέτρο δεν θα έχει αποτέλεσμα εάν δεν υπάρξει μείωση των μαθητών στις τάξεις.
  • Διεκδικούμε μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων μας να αποχωρούμε από τον χώρο του σχολείου χωρίς καμία αναμονή διότι είναι ανεπίτρεπτο να μην σχολάμε κανονικά όταν τελειώνει το μάθημα και όταν έχουμε κενό να μένουμε μέχρι να τελειώσει το ωράριο.
  • Θεωρούμε ανεπίτρεπτο επίσης το γεγονός ότι γίνεται σπατάλη χρημάτων για τη διακόσμηση της πόλης και όχι για να δοθούν απαραίτητα υλικά προστασίας όπως πλεξιγκλάς ανάμεσα στους μαθητές.
  • Κλείνοντας, οι καθηγητές πρέπει να στηρίζουν αυτή την προσπάθειά μας και όχι να μας τρομοκρατούν, τους θέλουμε δίπλα μας και όχι απέναντί μας.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πράξει αυτά που υπαγορεύουν οι μαθητές ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, τηρώντας τις προδιαγραφές».

Εκτός από το Γυμνάσιο, καταλήψεις ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας ταυτόχρονα σε τρία ακόμα σχολεία του Άργους, το 2ο Λύκειο, το 3ο Λύκειο και το ΕΠΑΛ. Παράλληλα εμποδίστηκε ανάλογη ενέργεια στο 1ο Λύκειο από διεύθυνση και γονείς.

Τα κύρια αιτήματα των μαθητών που είναι πάνω κάτω τα ίδια παντού, αφορούν την προστασία τους από τον κορωνοϊό, την αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, την μείωση των μαθητών ανά τμήμα, την τοποθέτηση πλεξιγκλάς.

Την ίδια στιγμή οι ανήλικοι μαθητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις συνωστίζονται σε λίγα τετραγωνικά, ανεξέλεγκτοι και χωρίς μάσκες, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους.