ΕλλάδαΑρχείο

Καιρός: Πάμε φουλ για καύσωνα!

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για θερμοκρασίες άνω 30 βαθμών Κελσίου ενώ κατά τόπου η θερμοκρασία θα περάσει και τους 35 βαθμούς!

Αναλυτικά και αρχής γενομένης από τη Δευτέρα το σκηνικό του καιρού θα είναι γενικά αρκετά μουντό, με την συννεφιά να κυριαρχεί στις περισσότερες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και την μεταφορά της αφρικανικής σκόνης να είναι έντονη. Αρκετή συννεφιά θα έχουμε επίσης στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ενώ σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι πιο μεγάλα. Από πλευράς ανέμων, οι Ν-ΝΑ άνεμοι στο Ιόνιο θα είναι αρκετά ενισχυμένοι με την ένταση να φτάνει σε πολλά σημεία τα 6 με 7 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις, όχι πάνω από 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα, θα φτάσει στην βόρεια Ελλάδα τους 30 με 31 βαθμούς, στα κεντρικά τους 32 με 33 βαθμούς και στα νότια τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου (σε Κρήτη και Ρόδο δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να «αγγίξει» τοπικά τους 35 βαθμούς Κελσίου).

Την Τρίτη αναμένεται μια σταδιακή υποχώρηση των θερμών αερίων μαζών, πρώτα κυρίως στα βορειοδυτικά, ενώ στα υπόλοιπα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σημειώνοντας όμως μία μικρή πτώση. Παράλληλα μέσα στην Τρίτη φαίνεται ότι θα έχουμε και μία πολύ επιλεκτική επιδείνωση του καιρού στην βορειοδυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε και πάλι αρκετή συννεφιά και αφρικανική σκόνη. Οι άνεμοι στο Ιόνιο σταδιακά θα στραφούν σε Β-ΒΔ εμφανώς εξασθενημένοι, ενώ στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν από διάφορες διευθύνσεις, όχι πάνω από 4 Μποφόρ.

Καύσωνας Οκτώβριος 2020

Και την Τετάρτη φαίνεται ότι θα έχουμε κάποιες τοπικές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της δυτικής Ελλάδας (κεντρικό – βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησος), ενώ στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι αρκετά καλύτερος, χωρίς όμως να λείπουν οι νεφώσεις κατά τόπους. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα σε όλη την χώρα και κυρίως στα βορειοδυτικά.

Για το υπόλοιπο διάστημα της εβδομάδας μέχρι την Κυριακή, η προγνωσιμότητα δυστυχώς είναι πολύ κακή και δεν υπάρχει καθόλου ξεκάθαρη εικόνα για το πώς αναμένεται να κυλήσει το σκηνικό του καιρού. Και αυτό διότι υπάρχουν αρκετά προγνωστικά στοιχεία τα οποία «θέλουν» τον καιρό όλες αυτές τις ημέρες πολύ καλό σε ολόκληρη την χώρα με πλήρη απουσία φαινομένων και με θερμοκρασίες που ενδεχομένως θα πλησιάσουν και πάλι τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Κάποια άλλα όμως προγνωστικά στοιχεία δείχνουν μία εντελώς διαφορετική εξέλιξη καθώς φέρνουν μία αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή από τα βόρεια – βορειοδυτικά η οποία μάλιστα φαίνεται να παίρνει την μορφή μιας αποκομμένης ψυχρής λίμνης.