ΠολιτικήΑρχείο

Καταλήψεις: Τελικά μόνο οι αναρχικοί έχουν ευαισθησίες για τους μαθητές;

Οι καταλήψεις έληξαν κι όλοι κάνουν σαν να μην συνέβη τίποτα. Κι όμως μετά από κάθε σύγκρουση υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Πόσο ηττημένοι είναι οι καταληψίες; Καθόλου, λένε οι αναρχικοί του Άργους και τους αναγνωρίζουν ως νικητές. 

Με ανακοίνωσή της η Αναρχική Συνέλευση Άργους σχετικά με τις καταλήψεις, απευθύνεται στους μαθητές τονίζοντας ότι:

«Φίλες μαθήτριες, φίλοι μαθητές ψηλά το κεφάλι

Ίσως για τους περισσότερους από εσάς η επιστροφή στα θρανία μόνο με υποσχέσεις και χωρίς την επίλυση κανενός από τα αιτήματά σας, να φαντάζει σαν ήττα. Το κράτος είναι ακόμα πολύ ισχυρό απέναντι απ όλους εμάς που διεκδικούμε μια καλύτερη κι ελεύθερη ζωή. Ο δικός σας αγώνας απέναντι σε γίγαντες, σχολική εξουσία, πολιτική εξουσία, ΜΜΕ, έδειξε πως μπορεί φαίνεται ότι σας επιβλήθηκαν, όμως τα πόδια τους ράγισαν.

Η ωριμότητα με την οποία χειριστήκατε τις καταλήψεις και η ωριμότητα των αιτημάτων σας, πέρασε θετικά μηνύματα στην κοινωνία μας. Μπορεί η διάρκειά τους να μην ήταν μεγάλη, το μήνυμά σας όμως έκανε την εξουσία να τρέμει. Της αφαίρεσε όλα τα ψευτοεπιχειρήματα πως δήθεν οι μαθητές είναι μπαχαλάκηδες, κοπανατζήδες κι αλήτες.

Ποτέ δεν θα φανταζόταν βουλευτής κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Καλλιάνος που έλκει την καταγωγή του από το Δρέπανο, ότι η φράση αλήτες που έγιναν γιατί οι γονείς τους αδιαφορούσαν θα ταυτιζόταν με την ναζιστική προπαγάνδα του Χίτλερ και θα ερχόταν αντιμέτωπος ακόμα και με γονείς ψηφοφόρους του.

Διευθυντές σχολείων και γονείς είδαν να αμφισβητούνται και θέριεψαν κατά των μαθητών ασκώντας υλική βία, όπως μια μικροαστή, μάνα (!) στην Αγία Τριάδα που έσκισε τα πανό των καταληψιών,- τα ξανατοποθέτησαν τα παιδιά- και ένας βυζαντινοτέτοιος δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου που κλότσαγε κάδους σκουπιδιών και με ρατσιστικές εκφράσεις προκαλούσε καταληψία στο Ναύπλιο. Ακόμα χειρότερη ήταν η στάση διευθυντάδων που απειλούν να φορτώσουν σε ανήλικα υλικές ζημιές. Η τιμωρία είναι η απάντηση σε όσους αποκαλύπτουν τα λάθη της εξουσίας και σε αυτό το πνεύμα η υπουργός παιδείας αντί να αγκαλιάσει τα προβλήματα των μαθητών τους απειλεί με μαθήματα τα Σ/Κ και τις αργίες!

Σε λίγο θα εισαγάγουν και την βέργα με τα χτυπήματα στα χέρια, την τιμωρία με το ένα πόδι στην γωνία και θα τα ονομάσουν εκσυγχρονισμό της παιδείας.

Καταληψη 1ου ΕΠΑΛ Άργους Σεπτέμβριος 2020

 

Το ξεβράκωμα του κράτους, των διευθυντάδων, των φημωμένων καθηγητάδων, των μικροαστών υπερασπιστών του σκοταδισμού, το πετύχατε εσείς μέσα σε λίγες μόνο ημέρες και αυτή η νίκη σας είναι τεράστια. Οργανώστε τις κοινότητές σας, συζητήστε τα προβλήματά σας, πέρα από αυτά της εκπαίδευσης και αυτά της ηλικίας σας. Μην πέσετε στην παγίδα της απομόνωσης και του ατομικισμού. Κρατήστε τις πόρτες σας ανοιχτές στους αδυνάτους και μετατρέψτε τα σχολεία σας σε χώρους απελευθέρωσης της γνώσης από τα δεσμά του κεφαλαίου.

Όσο θα προχωράτε στην αστική εκπαίδευση, τόσο θα δυναμώνει η ενταντικοποίηση των σπουδών σας με στόχο να περιορίσει την σκέψη σας μόνο στο παραγωγικό κομμάτι και να σας προετοιμάσει να γίνεται υποτακτικοί της εξουσίας και του κράτους, πειθήνια όργανα της παραγωγής. Τώρα που θα θελήσουν να σας καλλιεργήσουν την εικόνα «πως τίποτα δεν αλλάζει, κοιτάτε τα μαθήματά σας» και «τι πετύχατε μια τρύπα στο νερό», αντιτάξτε τους πως «μια χούφτα ανήλικοι έκαναν όλη την κοινωνία να σκεφτεί και να επιδοκιμάσει τα αιτήματά τους αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα των κρατούντων και τις πλάνες υποσχέσεις τους». Ο αγώνας σας μόλις ξεκίνησε..»

πορεία αναρχικών μαθητών στο Ναύπλιο μετά τις καταλήψεις του Σεπτεμβρίου