Δαμόκλειος σπάθη για αγρότες στην Αργολίδα: Πρόβλημα στη συγκομιδή δημιουργεί ο κορωνοϊός
Σε λίγο καιρό ξεκινάει η συγκομιδή των εσπεριδοειδών και της ελιάς στην Αργολίδα αλλά δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τους εργάτες που θα έρθουν να δουλέψουν στα χωράφια, την στιγμή που ο κορωνοϊός δεν δείχνει να συγχωρεί οποιαδήποτε ολιγωρία, όπως φάνηκε και στον Δήμο Ευρώτα, στη Λακωνία, όπου πάλι δεν είχε ληφθεί κάποιο μέτρο για τους 1500 εργάτες που διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες και εργάζονταν στα χωράφια της περιοχής. Τα θετικά κρούσματα Covid-19 εκεί είχαν βρεθεί κατά τύχη στα πλαίσια ενός προγράμματος για την ελονοσία, όπως ευθαρσώς ομολόγησε ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσκεψή του εκεί.
Στην Αργολίδα που δεν «τρέχει» ανάλογο πρόγραμμα ποιά μέριμνα έχει ληφθεί για να μην παρουσιαστούν κρούσματα ή για να απομονωθούν εγκαίρως αυτοί που θα βρεθούν θετικοί. Είναι ασφαλείς παραγωγοί, εργάτες και όσοι απασχολούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα; Πώς θα ξέρει ένας παραγωγός ότι ο εργάτης που προσέλαβε για να του μαζέψει φερ’ ειπείν τα πορτοκάλια, δεν είναι θετικός στον Covid-19; Θα υπάρξει επάρκεια φέτος σε εργατικά χέρια; Τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που ξεσπάσει υγειονομική κρίση μεταξύ της κοινότητας των εργατών όταν η συγκομιδή θα βρίσκεται στην κορύφωσή της;
Στη βουλή φέρνει το θέμα ο Πουλάς
Την ίδια στιγμή, τη λήψη μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα ενόψει της έναρξης της περιόδου συγκομιδής και μεταποίησης εσπεριδοειδών στην Αργολίδα, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία των εργαζομένων και των πολιτών, καθώς και η ομαλή παραγωγική και μεταποιητική διαδικασία ζητά ο Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Η παραγωγή του πορτοκαλιού και γενικότερα των εσπεριδοειδών αποτελεί βασικό συστατικό της οικονομίας του νομού Αργολίδας εδώ και δεκαετίες. Περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό παραγωγών, επιχειρήσεων μεταποίησης του προϊόντος και ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται με διάφορες ειδικότητες στον κύκλο παραγωγής και μεταποίησης των εσπεριδοειδών.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά η παραγωγική περίοδος που θα διαρκέσει μέχρι και τον Απρίλιο περίπου. Όμως η φετινή χρονιά παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα της πανδημίας του COVID 19 και των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας αλλά και στην υγεία.
Δύο σοβαρά ζητήματα θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει η Αργολίδα ώστε να διαφυλάξει την ομαλή παραγωγική διαδικασία και μεταποίηση των εσπεριδοειδών αλλά και την υγεία των κατοίκων της.
Το πρώτο ζήτημα είναι ο κίνδυνος μονάδες μεταποίησης ή επεξεργασίας να τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω εμφάνισης κρουσμάτων COVID 19 στο εργατικό τους δυναμικό και ταυτόχρονα οι μονάδες αυτές να λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού στον γενικό πληθυσμό. Τέτοια περιστατικά είχαμε αρκετά το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε αντίστοιχες μονάδες της Μακεδονίας που οδήγησαν στο κλείσιμο τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα 114 κρούσματα στην κονσερβοποιία των Γιαννιτσών, επί συνόλου 680 εργαζομένων και το γεγονός ότι μεγάλη συμβολή στην εξάπλωση του κορονοϊού στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ακόμη τρία εργοστάσια με έδρα την Ημαθία και την Καστοριά. Πρόκειται για εργοστάσια επεξεργασίας φρούτων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περιοχές αυτές, μαζί με την Πιερία και το Κιλκίς, τέθηκαν σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ενώ το εργοστάσιο στα Γιαννιτσά υποχρεώθηκε σε αναστολή λειτουργίας 7 ημερών.
Η υπερμετάδοση του SARS-CoV-2 στα εργοστάσια απασχόλησε από την αρχή της πανδημίας, πολλές χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Για την χώρα μας, αυτό το πρόβλημα είναι καινούργιο και απαιτείται η λήψη νέων μέτρων, ώστε να προληφθεί και να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας, σ’ αυτούς τους ευάλωτους χώρους.
Το δεύτερο ζήτημα φορά τους εργάτες γης και την εμπλοκή τους τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στην υγειονομική κρίση.
Πρόσφατα είχαμε την εμφάνιση 32 κρουσμάτων κορονοϊού σε εργάτες γης σε χωριά της Λακωνίας. Οι νοσούντες ήταν, κυρίως εργάτες γης από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, και έμεναν πολλοί μαζί σε πρόχειρα καταλύματα με κακές συνθήκες υγιεινής, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και την παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην περιοχή.
Τα μαζικά αυτά κρούσματα φέρνουν στο προσκήνιο το πολύ σοβαρό θέμα των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των εργατών γης, ειδικά εν όψει της συγκομιδής των εσπεριδοειδών και της ελιάς, τόσο στην Αργολίδα όσο και ολόκληρη την χώρα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός:
- Προτίθεστε να λάβετε ειδικά μέτρα και να εκδώσετε στοχευμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για αυτές τις περιπτώσεις και ποια θα είναι αυτά;
- Με ποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα παραπάνω φαινόμενα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τόσο για την τοπική οικονομία της Αργολίδας όσο και για την υγεία των κατοίκων της;