ΚοινωνίαΑρχείο

Κορωνοϊός στo σχολείo: Οδηγίες από το Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ναυπλίου

Το Παιδιατρικό Τμήμα της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου δίνει οδηγίες στους γονείς που έχουν παιδιά μαθητές που εκτίθενται στον κίνδυνο μόλυνσης με κορωνοϊό στο σχολικό περιβάλλον.

Σε έγγραφο που υπογράφουν η Σιμόνα Αγγελέσκου, Διευθύντρια Παιδιατρικής και η Γεωργία Παναγοπούλου, Συντ. Διευθύντρια Παιδιατρικής του νοσοκομείου, και το οποίο κοινοποιήθηκε στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας αναφέρονται τα εξής:

«Στην προσπάθεια που κάνουμε ΜΑΖΙ να διασφαλίσουμε την υγεία όλων των παιδιών μας που εκτίθενται και στον κίνδυνο μόλυνσης με κορωνοϊό —C0VID-19 στο σχολικό περιβάλλον, επισημαίνουμε τα εξής: 

Ευτυχώς η C0V10-19 λοίμωξη στα παιδιά έχει ελαφρά έως καθόλου συμπτώματα κι ελάχιστα παιδιά θα νοσήσουν. 

Όμως τα παιδιά μεταδίδουν μεταξύ τους στο σχολείο, στην οικογένεια και σε όσους έρχονται σε κοντινή επαφή. 

Οι κανόνες υγιεινής και η σχολαστική τήρησή τους (πλύσιμο-απολύμανση χεριών, μάσκα, απόσταση) ισχύουν.

Κάθε πρωί, πριν το παιδί πάει στο σχολείο θερμομετρείται στο σπίτι. Εάν έχει θερμοκρασία 37.5 και πάνω, με, ή χωρίς βήχα, γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετο, κοιλιακό πόνο) δεν πηγαίνει στο σχολείο. 

Επικοινωνούν οι γονείς με το σχολείο (για ενημέρωση) και με το Θεράποντα Παιδίατρο, για το πώς θα γίνει διαχείριση της κατάστασης. 

Κατ’ αρχήν συστήνεται αναμονή και παρακολούθηση των συμπτωμάτων του παιδιού στο σπίτι. 

Θερμομέτρηση και παρακολούθηση όλων των μελών της οικογένειας. 

Επιβάλλεται αποφυγή εξόδου και επαφής με άλλα άτομα. Ερχόμενοι στην είσοδο του Νοσοκομείου περιγράφετε τα συμπτώματα και εάν έχετε δώσει αντιπυρετικά. 

Σας στέλνουν σε αναμονή έξω από το Ιατρείο εξέτασης ιδιαίτερων (λοιμωδών) ΠΔ καταστάσεων. 

Προσπαθήστε να’ αποφύγετε το συνωστισμό-κρατάτε αποστάσεις. 

Μετά τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση αποφασίζουμε και συστήνουμε την αγωγή και τις εξετάσεις (εφ όσον χρειάζονται). Για τα παιδιά που στέλνουν οι συνάδελφοι Ιδιώτες Παιδίατροι για εξετάσεις, καλό είναι να προϋπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ μας. 

Γνωρίζοντας άτι υπάρχει ενδεχόμενο το παιδί υα έχει κορονοϊό και υα μεταδίδει, ακόμα κι αν έχει γίνει test COVID-19 κι έχει αποβεί αρνητικό χρειάζεται ιδιαίτερη επιμέλεια`(καθαρά χέρια, .ρούχα, συχνό-καθημερινό μπάνιο) και στο σπίτι. 

Η επιστροφή στο σχολείο γίνεται όταν το παιδί δεν παρουσιάζει συμπτώματα-δεν έχει πυρετό για ένα τουλάχιστον 24ωρο χωρίς να έχει δοθεί αντιπυρετικό). 

Δεν έρχεστε στο Ιατρείο για επανεξέταση (εκτός αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος), ούτε παίρνετε Βεβαίωση Ιατρού για υα επιστρέψει το παιδί στο σχολείο του. Να έχετε υπ’ όψιν ότι τα παιδιά μπορεί να νοσούν και από άλλες ιογενείς, ή, μικροβιακές λοιμώξεις. Μην παραλείπετε και τους απαραίτητους Εμβολιασμούς, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών. 

Χρειαζόμαστε επίγνωση της κατάστασης, κατανόηση, συνεργασία ΟΛΟΙ, γονείς εκπαιδευτικοί, Θεράποντες Ιατροί, για να πετύχουμε τα καλύτερα για τα παιδιά μας. 

Καλή υπομονή, καλή δύναμη σε όλους».