ΚοινωνίαΑρχείο

Πελοπόννησος: Όχι από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τρία αιολικά πάρκα στον Πάρνωνα

Αρνητική γνωμοδότηση έδωσε το χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τρία αιολικά πάρκα στον Πάρνωνα και συγκεριμένα στους Δήμους Νότιας Κυνουρία και Ευρώτα.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος ήταν τα εξής:

  • Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘Α.Σ.Π.Η.Ε. ισχύος 16,95MW και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού’ στη θέση «Τσούκκα – Ελατιάς» των ΤΚ Βλησιδιάς, Κοσμάς, Κουνουπιάς, Γερακίου και Καρίτσας των ΔΕ Κοσμάς, Λεωνιδίου και Γερονθρών των Δ. Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα των ΠΕ Αρκαδίας και Λακωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας CNI ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΣΟΥΚΚΑ Α.Ε. (εξ αναβολής)
  • Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘Α.Σ.Π.Η.Ε. ισχύος 18,6MW και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού’ στη θέση «Κορομηλιά – Μαζαράκι» των ΤΚ Βλησιδιάς, Κοσμάς, Κουνουπιάς και Καρίτσας των ΔΕ Κοσμάς, Λεωνιδίου και Γερονθρών των Δ. Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα των ΠΕ Αρκαδίας και Λακωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας CNI ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ Α.Ε. (εξ αναβολής)
  • Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘Α.Σ.Π.Η.Ε. ισχύος 15,9MW και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού’ στη θέση «Τούρλα» των ΤΚ Κουνουπιάς, Μαρίου και Κρεμαστής των ΔΕ Λεωνιδίου και Νιάτων των Δ. Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα των ΠΕ Αρκαδίας και Λακωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας CNI ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥΡΛΑ Α.Ε. (εξ αναβολής)

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα οι οποίοι τάχθηκαν κατά των τριών εισηγήσεων για τις περιβαλλοντικές μελέτες.

Οι αρνητικές εισηγήσεις δημοτικών και τοπικών συμβουλίων απηχούσαν την γνώμη των τοπικών κοινωνιών για τα δρομολογούμενα έργα, καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων δεν βλέπουν με καλό μάτι την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

«Εγώ συντάσσομαι με τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει αναστάτωση στους πολίτες οι οποίοι πιστεύουν ότι η μικρή άνθιση που έχει ο δήμος υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί από τα δύο έργα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος.

Ο πρόεδρος επιτροπής αγώνα δήμου Νότιας Κυνουρίας κ. Χείλαρης, εξέφρασε την άποψη ότι θα γίνει βιβλική καταστροφή στον Πάρνωνα με το έργο.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είπε ότι η περιφερειακή αρχή ακούει με πολύ προσοχή τις απόψεις των θεσμοθετημένων φορέων και συντάσσεται με την απόφαση τους, να ζητά να μην δοθεί θετική γνωμοδότηση για τις τρείς αυτές περιπτώσεις.

Ο επικεφαλής της «Νέας Πελοποννήσου» Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι συμφωνεί με την απόφαση της τοπικής κοινωνίας και τάχθηκε και αυτός κατά της εισήγησης.

Υπέρ της αρνητικής γνωμοδότησης τάχθηκαν επίσης και οι Γιώργος Δέδες, Γιάννης Μπουντρούκας, καθώς επίσης οι παρατάξεις Πετράκου, Λυμπεροπούλου και η Λαϊκή Συσπείρωση.

Όπως τονίστηκε όταν οι τοπικές κοινότητες διαφωνούν δεν υπάρχει λόγος να γίνονται τέτοια έργα. Σε δύο αντίστοιχες περιπτώσεις όπου οι τοπικές κοινωνίες δεν εξέφρασαν κάποια αντίρρηση, οι μελέτες εγκρίθηκαν.