ΟικονομίαΑρχείο

Ναύπλιο: Τι ζήτησαν οι επαγγελματίες του τουρισμού από τον Μάνο Κόνσολα

Επαγγελματικοί φορείς από τον χώρο της εστίασης και του τουρισμού στο Ναύπλιο και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα αιτήματά τους στον υφυπουργό τουρισμού Μάνο Κόνσολα ο οποίος πραγματοποιήσε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου επίσκεψη στην Αργοναυπλία.

Ο Σύλλογος Εστίασης Ναυπλίου «Το Ανάπλι» μέσω του προέδρου του Σπύρου Αφίφη κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο αναλύονται οι θέσεις του για ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, ειδικά αυτή την περίοδο όπου το σύνολο σχεδόν των τοπικών επιχειρήσεων καταγράφει κατακόρυφη πτώτη του τζίρου λόγω κορωνοϊού.

Οι θέσεις του συλλόγου «Το Ανάπλι»

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που κατατέθηκε προς τον υφυπουργό:

«Πρωταρχικός στόχος η αύξηση των εσόδων / εισπράξεων από τον τουρισμό.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία έτη, ενώ οι αφίξεις του τουρισμού έχουν διπλασιαστεί, τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό δεν έχουν αυξηθεί ανάλογα, λόγω της μείωσης της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών.

Για την αύξηση των εσόδων / εισπράξεων, των επιχειρήσεων του τουρισμού και κατ’ επέκταση των εσόδων του κράτους, προτείνουμε την λήψη μέτρων για την αύξηση της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος στις υφιστάμενες αλλά και σε πολλές νέες αγορές.

Κατά την άποψή μας, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βελτίωση των υποδομών στους τουριστικούς μας προορισμούς:

  • με τη διασύνδεση του Νομού με το Εθνικό Οδικό Δίκτυο, κατασκευάζοντας την είσοδο από τον αυτοκινητόδρομο Α-7 στα Δερβενάκια και ολοκληρώνοντας έναν οδικό άξονα από την είσοδο του Νομού (κόμβος Αρχαίας Νεμέας) μέχρι το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
  • με κατασκευή Μαρίνας-Λιμάνι (δημιουργία home port στην κρουαζιέρα)
  • με τη συντήρηση και ανακατασκευή Δημοσίων κτιρίων
  • με τη διασύνδεση του Νομού με προαστιακό σιδηρόδρομο με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • με τη δημιουργία Κέντρου-Γραφείου Τουρισμού στην πόλη μας.

Τη στροφή στην βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος μέσω:

  • Της εκπαίδευσης, επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού του τουρισμού όλων των βαθμίδων από τις αναβαθμισμένες τουριστικές σχολές της χώρας μας.
  • Τη βελτίωση – εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων μέσω νέων αναπτυξιακών κινήτρων και νέων επενδύσεων.
  • Μείωση της υπερφορολόγισης του τουριστικού προϊόντος μέσω της μείωσης του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος, του τέλους διανυκτέρευσης κλπ.
  • Την δημιουργία κινήτρων για την εισροή ξένων κεφαλαίων από μεγάλες επιχειρήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων».

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας από την πλευρά του δήλωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί με κάθε τρόπο ο τουρισμός μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.