ΠολιτικήΑρχείο

Στάθης Μπούκουρας: Ο Κορίνθιος «κατά τύχη» καταδικαθείς βουλευτής της Χρυσής Αυγής

Ένοχος κρίθηκε μεταξύ άλλων ο 48χρονος πρώην βουλευτής Κορινθίας της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μετά τη σημερινή ιστορική απόφαση της δικαιοσύνης.

Οι ποινές κατά περίπτωση θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Αν μπει φυλακή, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς ο ίδιος είχε βρεθεί στις φυλακές Ναυπλίου το 2014 μαζί με άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που επίσης είχαν προφυλακιστεί τότε σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο Κορίνθιος Στάθης Μπούκουρας ανεξαρτητοποιήθηκε από την Χρυσή Αυγή τον Μάρτιο του 2014, λίγους μήνες μετά την προφυλάκισή του τον Ιανουάριο του ίδιου έτους

Η απολογία του βασίστηκε σε δύο πυλώνες. Στο ότι για την προφυλάκισή του «υπήρχε προειλημμένη απόφαση με εντολή του τότε Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά» καθώς και στο ότι ο ίδιος ήταν απλώς υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής και όχι  εγγεγραμμένο μέλος, διατηρώντας με τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος απολύτως επιφανειακή σχέση, γεγονός που ουσιαστικά τον καθιστούσε ξένο σώμα.

«Δεν συμμετείχα σε κανένα όργανο του κόμματος. (…) Δεν μου συγχώρεσαν ποτέ ότι προέρχομαι από άλλο ιδεολογικό χώρο, το ΠΑΣΟΚ . Δεν πίστευα ότι θα βγω» κατέθεσε στο δικαστήριο, προσθέτοντας πως στη Χρυσή Αυγή έζησε τη δεύτερη του εφηβεία. «Από μικρός επειδή στερήθηκα πράγματα λόγω της οικονομικής κατάστασης, στη Χρυσή Αυγή μου δόθηκε η ευκαιρία να βγάλω τον καταπιεσμένο μου εαυτό, το γλέντησα, τα ταξίδια, οι ομιλίες, το κρασάκι, το παρεάκι, την ιστορία την γράφουν οι παρέες κυρία Πρόεδρε Πηγαίναμε ακούγαμε ανθρώπους, ανησυχίες, είχαμε γίνει σανίδα σωτηρίας»

Τον Μάιο του 2014, σε ομιλία του στη Βουλή, κλαίγοντας είχε πει: «Έτυχε κι έγινα βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Δεν είμαι φασίστας, δεν είμαι ναζιστής»

Οι συντοπίτες του στην Κόρινθο πάντως έχουν άλλη γνώμη καθώς αναφέρονται σε αρκετά περιστατικά έντασης που είχε προκαλέσει στο δημοτικό συμβούλιο, ή στους δρόμους ως επικεφαλής ομάδας Χρυσαυγιτών, παρουσιάζοντας έναν ιδιαίτερα αυταρχικό και επιθετικό χαρακτήρα. Ενώ πολλές ήταν οι εις βάρος του καταγγελίες για επιθέσεις κατά αλλοδαπών.

Στην απολογία του για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Μπούκουρας υποστήριξε ότι ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψη του κάποια παράνομη ενέργεια ισχυριζόμενος ότι μοναδική του ασχολία ήταν τα ζητήματα της περιφέρειάς του.