ΚοινωνίαΑρχείο

Πελοπόννησος: Πώς κυβερνοαπατεώνες εισέβαλλαν σε υπολογιστές και άρπαξαν 29.000 ευρώ

Δεκάδες απόπειρες απάτης από επιτήδειους οι οποίοι προσποιούνται τους τεχνικούς εταιρειών ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες στο μικροσκόπιο των αστυνομικών υπηρεσιών της Πελοποννήσου.

Περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Αχαΐα, Αργολίδα, Αρκαδία και Μεσσηνία. Μάλιστα σε δυο περιπτώσεις οι άγνωστοι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους 29.000 ευρώ.

Στην πρώτη περίπτωση, ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων επικοινώνησε τηλεφωνικά με έναν κάτοικο της Πάτρας, προσποιήθηκε τον τεχνικό εταιρείας πληροφορικής που τάχα είχε εντολή να αντιμετωπίσει κακόβουλο λογισμικό και ιούς από τα οποία είχε δήθεν προσβληθεί ο υπολογιστής του. Έτσι, μπήκε στο σύστημα του ανυποψίαστου θύματος, υπέκλεψε τους κωδικούς των τραπεζικών λογαριασμών του και κατάφερε να το μεταφέρει σε δικούς του λογαριασμούς το ποσό των 17.000 ευρώ!

Θύμα παρόμοιας απάτης έπεσε και ένας κάτοικος του δήμου Ερυμάνθου, όταν ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων του τηλεφώνησε και ισχυρίστηκε ότι δήθεν είναι υπάλληλος εταιρείας υπολογιστών, με το πρόσχημα ότι στον υπολογιστή του είχε εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό. Το αποτέλεσμα ήταν να αρπάξει από τον λογαριασμό του το ποσό των 12.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του που βρήκε στο σύστημα!

Για το θέμα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πώς δρουν οι απατεώνες

Σε ότι αφορά τον τρόπο δράσης των αγνώστων ατόμων, αυτοί τηλεφωνούν σε πολίτες, προσποιούμενοι τους τεχνικούς εταιρείας λογισμικού, από αριθμούς κλήσης του εξωτερικού, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι εντοπίστηκε κακόβουλο λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους ή στο κινητό τηλέφωνό τους. Στη συνέχεια, ζητούν από τους πολίτες την εγκατάσταση συγκεκριμένων εφαρμογών, ώστε να καταφέρουν με αυτό τον τρόπο να αποκτήσουν από μακριά πρόσβαση στη συσκευή τους.

Υποτίθεται πως ο λόγος που επικαλούνται είναι να διορθώσουν το πρόβλημα, αλλά αυτό που θέλουν είναι να αποκτήσουν, αρχικά, πρόσβαση στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο και στη συνέχεια να πάρουν όποιο προσωπικό δεδομένο βρουν και κυρίως κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, από τους οποίους ταυτόχρονα αφαιρούν χρήματα.

Μάλιστα, η γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Πελοποννήσου ζητά με ανακοίνωσή της από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που τους τηλεφωνούν και σε καμία περίπτωση να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία, ενώ να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Τρόποι προφύλαξης

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από άτομα που προσποιούνται τεχνικούς εταιρείας λογισμικού, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ενημερώνει:

  • οι δράστες τηλεφωνούν σε πολίτες, προσποιούμενοι τους τεχνικούς εταιρείας λογισμικού, από αριθμούς κλήσης του εξωτερικού (0035….0044…κ.τ.λ.) και μιλώντας στην αγγλική ή ελληνική γλώσσα, κατά περίπτωση, υποστηρίζουν ψευδώς ότι εντοπίστηκε κακόβουλο λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή smartphones του παθόντα και ζητούν την εγκατάσταση συγκεκριμένων εφαρμογών για να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να αποκτήσουν από μακριά πρόσβαση στη συσκευή τους.
  • υποτίθεται πως ο λόγος που επικαλούνται είναι να διορθώσουν το πρόβλημα, αλλά αυτό που θέλουν είναι να αποκτήσουν, αρχικά, πρόσβαση στον υπολογιστή ή στο smartphone και στη συνέχεια να «αρπάξουν» ότι προσωπικό δεδομένο βρουν και κυρίως κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, από τους οποίους ταυτόχρονα αφαιρούν χρήματα.

Γι αυτό παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που τους τηλεφωνούν και σε καμία περίπτωση να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία (κωδικούς, κ.τ.λ.), ενώ να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.