ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πύλος: Το Νιόκαστρο και οι επισκέπτες του περιμένουν την ανάδειξή του

Επιτακτική είναι η ανάδειξη του Κάστρου της Πύλου, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πύλου «Το Ναυαρίνο»:

«Θεωρούμε αδιανόητο να ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με την επικείμενη επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κας Γιάννας Αγγελοπούλου, προσδοκώντας να ενταχθεί η Πύλος σε αυτές, και να μην έχει συμπεριληφθεί  στο αίτημά σας στο Υπουργείο Πολιτισμού το Νιόκαστρο, όσον αφορά την σωστή συντήρηση επί μέρους τμημάτων του, αλλά  κυρίως τον ηλεκτροφωτισμό του και την ανάδειξή του», επισημαίνει ο σύλλογος με ανοιχτή επιστολή του προς το Δήμαρχο Πύλου Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, ενημερώνοντας παράλληλα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και άλλους φορείς.

Στην επιστολή που υπογράφει η Πρόεδρος του συλλόγου Πόλα Πολλάλη και η Γενική Γραμματέας Έφη Μπούνα αναφέρονται τα παρακάτω:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, δια περιφοράς λόγω covid 19, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020, συζήτησε διεξοδικά ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες  και έχει  αναστατώσει τους κατοίκους της Πύλου και όπως επίσης και  τους διαμένοντας εκτός αυτής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αναγραφέντα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αφ΄ ενός και αφ΄ ετέρου από διαμαρτυρίες έγκριτων δημοτών της Πύλου, πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμαρχος κ. Καρβέλας σε συνάντηση του με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ζήτησε και έλαβε την στήριξή της για την «Λήψη μέτρων στερέωσης νότιου πρανούς και προστασίας παράκτιου τμήματος του Κάστρου Κορώνης» καθώς και τον ηλεκτροφωτισμό του.

Όπως γνωρίζετε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, κυρίαρχο θέση έχει επίσης και το κάστρο της Πύλου, το Νιόκαστρο, το οποίο έχει  μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα από όλα τα μνημεία του τόπου μας.
Παρακαλούμε όπως συμπεριληφθεί  άμεσα και με προτεραιότητα «…στον  σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων πολιτισμού του Δήμου Πύλου Νέστορος, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα, αλλά και υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής στο ιστορικό παρελθόν αλλά και στην ανάπτυξη του τόπου…», κατά δήλωση του Δημάρχου κ. Καρβέλα.

Θυμίζουμε δε, ότι  μέσα από τον Κόλπο του Ναυαρίνου δόθηκε η καθοριστική για την ανεξαρτησία της Ελλάδας  ιστορική Ναυμαχία.

Θεωρούμε αδιανόητο να ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με την επικείμενη επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κας Γιάννας Αγγελοπούλου, προσδοκώντας να ενταχθεί η Πύλος σε αυτές, και να μην έχει συμπεριληφθεί  στο αίτημά σας στο Υπουργείο Πολιτισμού το Νιόκαστρο, όσον αφορά   την σωστή συντήρηση  επί μέρους τμημάτων του, αλλά  κυρίως τον ηλεκτροφωτισμό του και την ανάδειξή του.

Αυτό δε, αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα  των απανταχού Πυλίων. Σημειωτέον δε, ότι το κάστρο της Πύλου, είναι ένα από τα ελάχιστα, σε άριστη κατάσταση, στην Πελοπόννησο.  

Ζητάμε να ενημερωθούμε άμεσα για τις συγκεκριμένες ενέργειες που θα κάνετε προς τους αρμόδιους φορείς για την ταχύτερη επίλυση των θεμάτων που σας παραθέσαμε».

Το κάστρο

Το φρούριο του Νιόκαστρου κτίστηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1573, μετά την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου, για να προστατεύει τη νότια είσοδο του κόλπου του Ναβαρίνου και να ελέγχει τον εμπορικό θαλάσσιο δρόμο από την Ανατολή στη Δύση και αντίστροφα.

Το 1686-1715 βρέθηκε υπό ενετική κατοχή και το 1770 κατελήφθη από τους αδελφούς Ορλώφ. Το 1821, οι Έλληνες κατέλαβαν το Νιόκαστρο και το διατήρησαν μέχρι το 1825, οπότε μετά από σθεναρή αντίσταση παραδόθηκε στον Ιμπραήμ. Στον κόλπο του Ναβαρίνου, τον Οκτώβριο του 1827 οι στόλοι των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής ναυμάχησαν και νίκησαν τον Ιμπραήμ προκειμένου να τον αναγκάσουν να σταματήσει τις λεηλασίες στο Μοριά.

Μετά το 1830 ιδρύθηκε εκτός των τειχών η νέα πόλη που ονομάστηκε κατ? ευφημισμόν «Πύλος», το κάστρο εγκαταλείφθηκε και ο χώρος της ακρόπολης μετατράπηκε σε φυλακές. Το Νεόκαστρο ή Νέο Ναβαρίνο, όπως ονομάστηκε σε αντιπαραβολή με το Παλαιό Ναβαρίνο, κτίστηκε σε μια εποχή όπου για την διεξαγωγή του αμυντικού και επιθετικού πολέμου χρησιμοποιούσαν πυροβόλα όπλα. Τα τείχη ήταν παχιά, για να αντέχουν στους κανονιοβολισμούς, χαμηλά, για να αποφεύγεται ο στόχος των βλημάτων και με κλίση, για να είναι πιο ήπια η κρούση, και ενισχύθηκαν με ισχυρούς προμαχώνες.

Οι δύο σημαντικότεροι προμαχώνες βρίσκονται στην πλευρά της θάλασσας (ο λεγόμενος Έβδομος και ο Santa Maria) και προστάτευαν την είσοδο και το λιμάνι. Στο υψηλότερο και πιο ευάλωτο σημείο του κάστρου κτίστηκε η ακρόπολη η οποία ενισχύθηκε με άνυδρη τάφρο εξωτερικά, έξι πεντάπλευρους προμαχώνες και σχεδόν εξήντα κανόνια στις επάλξεις. Εντυπωσιακό είναι το νότιο τείχος του κάστρου, η λεγόμενη Μεγάλη Βέργα, που συνδέει την ακρόπολη με τον Έβδομο. Η είσοδος στο κάστρο γινόταν από την νοτιοανατολική πλευρά, όπου στέκεται η επιβλητική πύλη, η «Ζεματίστρα». Μέσα στο κάστρο συναντά κανείς μόνο τα ερείπια των κατοικιών, και των δημόσιων κτηρίων, καθώς και το επιβλητικό τζαμί, το οποίο με την απελευθέρωση μετατράπηκε στην ορθόδοξη εκκλησία της Μεταμορφώσης του Σωτήρος.

ΦΩΤΟ WIKIPEDIA