ΚοινωνίαΑρχείο

Ξεσηκωμός στο τουριστικό Τολό για επιχειρούμενη εγκατάσταση πυρηνελαιουργείου στην περιοχή

Συναγερμός έχει σημάνει στο Τολό και τις περιοχές του πρώην Δήμου Ασίνης μπροστά στην πιθανότητα να μεταφερθεί εκεί πυρηνελαιουργείο του Ναυπλίου.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που υπογράφουν 7 τοπικοί σύλλογοι από Τολό, Ίρια, Πυργιώτικα, Δρέπανο, Ασίνη και Κάντια:

«Είναι γνωστό ότι γίνονται εντατικές προσπάθειες από πυρηνελαιουργείο της παραλιακής περιοχής Ναυπλίου – Ν. Κιου για μεταφορά των εγκαταστάσεων της στον Αγ. Αντώνιο περιοχή Γαλαναιίκα (πρώην Δήμος Ασίνης).

Θεωρούμε αδιανόητο στην εποχή μας να γίνεται προσπάθεια αδειοδότησης τέτοιου είδους βιομηχανικής μονάδας κοντά σε τουριστικές περιοχές, σε χώρο όχι μόνο μη θεσμοθετημένο για αυτή την χρήση (ΒΙΠΕ), αλλά και αναγνωρισμένο ως γη υψηλής παραγωγικότητας αρδευόμενης από το κανάλι του Αναβάλου, έργο το οποίο κόστισε στο κράτος εκατομμύρια ευρώ.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας & Περιβάλλοντος της Π.Ε. Αργολίδας έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά με το υπ. αριθμό έγγραφο 03//20-03-2019 ενώ το πυρηνελαιουργείο έχει καταθέσει προσφυγή στο Σ.Τ.Ε. κατά της απόφασης της Περιφέρειας.

Θεωρούμε άδικο και υποτιμητικό να μεταφέρεται ένα πρόβλημα της περιοχής Ναυπλίου στην περιοχή του πρώην Δήμου Ασίνης.

Για τους λόγους αυτούς δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι στην μεταφορά του προβλήματος στην περιοχή μας και καλούμε την ΠΕ Αργολίδας και τις αδειοδοτούσες αρχές να μην το επιτρέψουν και να σταθούν αντάξιες στο ύψος των περιστάσεων».

Το έγγραφο που εκφράζει την άποψη φορέων και κατοίκων για το θέμα, υπογράφουν ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιρίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργιώτικων, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ασίνης – Δρεπάνου – Ιρίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρεπάνου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάντιας.

Η επιστολή απευθύνεται προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τους τρεις αντιπεριφερειάρχες που προέρχονται από την Αργολίδα, τους τρεις βουλευτές του νομού και τον δήμαρχο Ναυπλιέων.

Παράλληλα έχει γίνει αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για της απόφασης της Π.Ε.Χ.Ω.Π. της Περιφέρειας Πελοποννήσου: 

Η αίτηση στο Σ.Τ.Ε.