ΡεπορτάζΑρχείο

Λακωνία: Πώς ξετρύπωσαν 1,1 τόνο κάνναβης σε ερημική παραλία στο Ταίναρο (Pics, Video)

Πάνω από ένα τόνο κάνναβης σε ερημική παραλία κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο στη Λακωνία εντόπισε το Λιμενικό, επιφέροντας καίριο πλήγμα σε καρτέλ ναρκωτικών. Η τεράστια ποσότητα βρέθηκε κρυμμένη σε σάκους οι οποίοι ξεφορτώθηκαν στο σημείο από το πλήρωμα ταχυπλόου, που είχε ως πιθανό προορισμό την Τουρκία όπου θα γινόταν ανταλλαγή με ποσότητα ηρωίνης.

Το φορτίο εντοπίστηκε συμπτωματικά από σκάφος του λιμενικού Γυθείου που συμμετείχε σε μυστική επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών.

Έναν τόνο κάνναβης αξίας 6,7 εκατ. € εντόπισε το Λιμενικό σε σκάφος στο Ταίναρο

 

Το σκάφος

Συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες της περασμένης Πέμπτης 8 Οκτωβρίου, πλωτό περιπολικό σκάφος του λιμενικού Γυθείου εντόπισε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος με τρεις επιβαίνοντες, το οποίο έφερε φορτίο σκεπασμένο με μουσαμά, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα άνευ φανών ναυσιπλοΐας.

Στην προσπάθεια του περιπολικού σκάφους να προσεγγίσει το ταχύπλοο, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο, ο χειριστής αυτού ανέστρεψε πορεία, ανέπτυξε μεγαλύτερη ταχύτητα και εκμεταλλευόμενος τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη περιοχή και το σκοτάδι, απέφυγε τον εγκλωβισμό και την ακινητοποίηση του και διέφυγε.

Ενημερώθηκαν αμέσως όμορες λιμενικές αρχές και ενεργοποιήθηκαν προσωπικό και πλωτά μέσα προς εντοπισμό του ύποπτου σκάφους, το οποίο τελικά βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης μισοβυθισμένο, χωρίς φορτίο και επιβαίνοντες πλησίον Ακρωτηρίου Ταινάρου.

Έναν τόνο κάνναβης αξίας 6,7 εκατ. € εντόπισε το Λιμενικό σε σκάφος στο Ταίναρο

 

Τα ναρκωτικά

Κατά τη διάρκεια των ερευνών που επακολούθησαν και κατόπιν συλλογής, αξιοποίησης και ανάλυσης στοιχείων από προσωπικό της ΔΙΔΙΝΑΛ (Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου) σε συνεργασία με στελέχη γραφείων ασφαλείας λιμενικών αρχών Γυθείου και Καλαμάτας, και τη συνδρομή ομάδας ΜΥΑ/ΛΣ (Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος), σε δύσβατη, βραχώδη περιοχή πλησίον του  Ακρωτηρίου Ταινάρου, εντός του Μεσσηνιακού κόλπου, εντοπίστηκαν επιμελώς αποθηκευμένα τα κάτωθι:

  • 20 σάκοι ταξιδιού και οκτώ διαφόρων τύπων συσκευασίες εντός των οποίων είχαν τοποθετηθεί 596 δέματα περιέχοντα ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης μεικτού βάρους οκτακοσίων δέκα κιλών και τριακοσίων πενήντα γραμμαρίων (810,350 kg).
  • 32 συσκευασίες διαφόρων τύπων που περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης μεικτού βάρους τριακοσίων εβδομήντα τεσσάρων κιλών και εννιακοσίων εξήντα γραμμαρίων (374,960 kg).

Το συνολικό προσδοκώμενο όφελος από τη διάθεση της ανωτέρω αναφερόμενης ποσότητας κάνναβης (κατεργασμένης και ακατέργαστης) εκτιμάται σε 6.750.000 ευρώ.

Έναν τόνο κάνναβης αξίας 6,7 εκατ. € εντόπισε το Λιμενικό σε σκάφος στο Ταίναρο

 

Οι συλλήψεις

Το σκάφος καθώς και η ποσότητα κάνναβης κατασχέθηκαν. Οι εκτεταμένες έρευνες συνεχίστηκαν στην ευρύτερη χερσαία περιοχή της ανατολικής Μάνης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των επιβαινόντων του ύποπτου σκάφους και τελικά το μεσημέρι της 11ης Οκτωβρίου συνελήφθη ύποπτος αλλοδαπός εντός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή Μαρμαρίου ανατολικής Μάνης, ο οποίος όπως απεδείχθη ήταν ένας εκ των τριών επιβαινόντων του σκάφους.

Αργότερα την ίδια ημέρα συνελήφθη άλλος αλλοδαπός συνεργός, ο οποίος είχε ταξιδέψει από την Αθήνα για να τον παραλάβει προκειμένου να διαφύγει της σύλληψης.

Έναν τόνο κάνναβης αξίας 6,7 εκατ. € εντόπισε το Λιμενικό σε σκάφος στο Ταίναρο

 

Πρωινές ώρες χθες και ενώ οι έρευνες συνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό συνελήφθησαν από στελέχη της ΔΙΔΙΝΑΛ οι δύο άλλοι αλλοδαποί επιβαίνοντες σε επαρχιακή οδό του νομού Λακωνίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε φάκελος δικογραφίας που υπεβλήθη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου από το Λιμεναρχείο Γυθείου το οποίο διενήργησε την προανάκριση.

Το βίντεο με τα κατασχεθέντα: