Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι αλλάζει στην εστίαση – Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος

Νέες διευκρινίσεις για τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας, για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με νέα εγκύκλιο.

Μεταξύ αυτών, αυξάνονται τα άτομα ανά τραπέζι στον «πορτοκαλί» συναγερμό. Έτσι λοιπόν θα επιτρέπονται ως έξι άτομα της ίδιας οικογένειας στα τραπέζια των εστιατορίων στην Αττική. Προϋπόθεση δηλαδή είναι όλοι τους να είναι συγγενείς Α’ βαθμού. Για την Αργολίδα ισχύουν τα μέτρα που έχουν καθοριστεί για το 2ο Επίπεδο (Επιτήρησης).

Η εγκύκλιος επιχειρεί να λύσει το τον γρίφο με τα νέα μέτρα έναντι της εξάπλωσης της πανδημίας που είχαν ανακοινωθεί παρέχοντας διευκρινίσεις σε 11 βασικά σημεία που είχαν προκαλέσει πονοκέφαλο στους επιχειρηματίες του κλάδου.

Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος προβλέπει ότι το ποσοστό πληρότητας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λογίζεται στο σύνολο της ωφέλιμης επιφάνειας (εσωτερική και εξωτερική) και του αντίστοιχου πιθανού πληθυσμού ή τραπεζοκαθισμάτων.

Ακόμη, τονίζεται πως η ελάχιστη απόσταση του 1,8 μέτρου μεταξύ των τραπεζιών πρέπει να τηρείται περιμετρικά και προς όλες τις κατευθύνσεις και ανεξαρτήτως της διάταξης των καθισμάτων.

Αναφορικά με τις περιπτώσεις συρροής παραβάσεων που διαπιστώνονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά τον χρόνο που η επιχείρηση παραβιάζει το ωράριο λειτουργίας της, επιβάλλεται η κύρωση περί παραβίασης λειτουργίας καταστήματος όπως προβλέπεται στο 10 του άρθρου 3 της ΚΥΑ Β΄4484-11.10.2020. Για παράδειγμα: αν διαπιστωθούν ταυτόχρονα παραβάσεις για υπεράριθμους και όρθιους πελάτες σε χρόνο εκτός του επιτρεπτού ωραρίου λειτουργίας σε ένα κατάστημα τότε η ποινή έχει ως εξής: στην 1η περίπτωση παράβασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας διάρκειας 3 ημερών και στη 2η περίπτωση παράβασης επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας διάρκειας 20 ημερών.

Επίσης, επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας προγενέστερη της διαδικασίας αδειοδότησης με γνωστοποίηση, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις για την πληρότητα επί της ωφέλιμης επιφάνειας, είτε επί του αριθμού εξυπηρετούμενων πελατών είτε επί του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων που αναφέρονται στις άδειές τους.

Ακόμη, τα ποσοστά πληρότητας επί της ωφέλιμης επιφάνειας, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν έχουν εφαρμογή για τις εξωτερικές επιφάνειες που παραχωρήθηκαν με το άρθρο 65 του Ν. 4688/2020.

Οι νέες διευκρινίσεις για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος:

  • Η εφαρμογή των απαιτήσεων για το ποσοστό πληρότητας επί της ωφέλιμης επιφάνειας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και όπου αλλού αποτελεί πεδίο εφαρμογής του μέτρου, γίνεται με σημείο αναφοράς τα στοιχεία της άδειας (γνωστοποίηση) που ίσχυαν κατά την δημοσίευση της ως άνω αποφάσεως.
  • Το ποσοστό πληρότητας στα ΚΥΕ λογίζεται στο σύνολο της ωφέλιμης επιφάνειας (εσωτερική και εξωτερική) και του αντίστοιχου πιθανού πληθυσμού ή τραπεζοκαθισμάτων.
  • Η ελάχιστη απόσταση του 1,8 μέτρου μεταξύ των τραπεζιών, όπως αυτή ορίζεται για τα καταστήματα του σημείου 15 της παρ.1 του άρθρου 1 της ΚΥΑ Β΄4484-11.10.2020, πρέπει να τηρείται περιμετρικά και προς όλες τις κατευθύνσεις και ανεξαρτήτως της διάταξης των καθισμάτων. 

Οι οικονομικές δραστηριότητες με υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κ.λπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις), λιανικού εμπορίου σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα, καθώς και καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.), δεν εντάσσονται στην απαίτηση του σημείου 25 της παρ. 1 του άρθρου 1 της ΚΥΑ Β΄4484-11.10.2020 περί του ωραρίου έναρξης λειτουργίας.

Στους κανόνες του Παραρτήματος XV περί κανόνων λειτουργίας καζίνο, εντάσσονται αναλογικά και κατά τα σημεία που τυγχάνουν εφαρμογής και οι δραστηριότητες των: α) Υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, β) Υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα γ) Υπηρεσίες εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, δ) Υπηρεσιών εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών (με κερματοδέκτη), ε) Υπηρεσιών που παρέχονται από καφενείο, με τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια, στ) Υπηρεσιών που παρέχονται από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ιντερνέτ καφέ).

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγαθών εντός πρατηρίων καυσίμων λειτουργούν με τους κανόνες των περιπτέρων. Δηλαδή παρέχουν υπηρεσίες, εκτός από την πώληση αλκοολούχων ποτών, κατά τις ώρες απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.