ΚοινωνίαΑρχείο

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας με ανακοίνωσή του ενημερώνει για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τις ομάδες αυξημένου κινδύνου:

«Η γρίπη είναι μία εποχική λοίμωξη του αναπνευστικού που μπορεί να εκδηλώνεται από πολύ ελαφριά σαν κοινό κρυολόγημα έως πολύ σοβαρή όπως πνευμονία ή οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού γρίπη. Οι περισσότερες από αυτές οφείλονται σε πολλούς άλλους ιούς. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές.

Τα συμπτώματα της γρίπης ξεκινούν απότομα, διαρκούν από 2-7 ημέρες και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνος μυών και αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα.

Κατά την περίοδο 2019-2020, στη χώρα μας το επιδημικό κύμα της γρίπης ξεκίνησε από 30 Δεκεμβρίου 2019 έως 5 Ιανουαρίου 2020 και κορυφώθηκε την εβδομάδα από 3 έως 9 Φεβρουαρίου 2020, ενώ βαθμιαία μειούμενη η δραστηριότητα της γρίπης συνεχίστηκε σε χαμηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.

Ο τύπος του ιού της γρίπης που επικράτησε στη χώρα μας κατά την περίοδο 2019-2020 ήταν ο ιός τύπου Α σε ποσοστό 77,9%, ενώ ο ιός τύπου Β ανιχνεύθηκε σε 22,1% των περιστατικών με εργαστηριακή επιβεβαίωση. Όσον αφορά τους υπότυπους του ιού γρίπης τύπου Α, κυκλοφόρησε περισσότερο ο υπότυπος Α(Η3Ν2) (66,9%), επικρατώντας έναντι του υπότυπου Α(Η1Ν1) pdm09 (33,1%).

Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας και αναμένεται ο ιός της γρίπης να κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2. Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας συστήνει το αντιγριπικό εμβόλιο ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία από την γρίπη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών

9. Άστεγοι

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας υπενθυμίζει: Δεν ξεχνάμε την αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και συμβουλής, για τη σωστή χρήση των εμβολίων και των αντιϊκών φαρμάκων».