ΚοινωνίαΑρχείο

Φινλανδία: Ο Ναυπλιώτης γητευτής των ταράνδων στο Ροβανιέμι

Αποφάσισε το 2016 να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μετακομίσει μόνιμα μαζί με την σύζυγο και τα δίδυμα παιδιά τους στο παγωμένο Ροβανιέμι της Φινλανδίας. Ο Γιώργος Φραντζόγλου με καταγωγή από το Ναύπλιο ζει στον Αρκτικό κύκλο, χίλια χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι, στο βορειότερο σημείο της Ευρώπης.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως «γητευτής των ταράνδων», να κάνει διαδρομές στο Βόρειο Σέλας, αλλά και εκδρομές με σνόουμομπιλ έχοντας πάντα για γείτονά του τον… Άγιο Βασίλη.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο κ. Φρατζόγλου ασχολείται ως οδηγός δραστηριοτήτων στο Ροβανιέμι. Τον χειμώνα οργανώνει για τους τουρίστες βόλτες με έλκηθρα, με ταράνδους ή σκυλιά, διαδρομές για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας, εκδρομές με σκι και χιονοπέδιλα, ενώ τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες συνοδεύει τους ενδιαφερόμενους σε σαφάρι άγριων ζώων, αλλά και σε ψάρεμα, κανό, τρέκινγκ και παρατήρηση του Ήλιου του Μεσονυχτίου.

Από τον Οκτώβριο και μετά, ο ίδιος και η οικογένειά του αρχίζουν να ζουν από κοντά το απόλυτο «παραμύθι» των Χριστουγέννων.

Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν εκεί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Ελλάδα, καθώς οι θερμοκρασίες τον χειμώνα φτάνουν τους -30 και -35 βαθμούς Κελσίου. Ο ίδιος ο Γιώργος πάντως δεν φαίνεται να ενοχλείται από αυτό καθώς δηλώνει «άνθρωπος του βουνού», τόσο αυτόος, όσο και η γυναίκα του. Τους αρέσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι, άρα μπορεί να πει κάποιος ότι βρίσκονται στο στοιχείο τους.

Έτσι λοιπόν η προσαρμογή της οικογένειας ήρθε γρήγορα, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και του ότι δεν υπάρχουν άλλοι Έλληνες στην περιοχή. Άλλωστε οι ντόπιοι εκεί είναι συνηθισμένοι να έρχονται σε επαφή με άλλες εθνικότητες, καθώς η περιοχή είναι τουριστική.

O Nαυπλιώτης Γιώργος Φραντζόγλου φιλοξενήθηκε σε ζωντανή σύνδεση στην εκπομπή του Κρήτη ΤV και μίλησε για την μεγάλη απόφαση που πήρε.