ΟικονομίαΑρχείο

Αντί για Άλπεις …Πελοπόννησος: Τρέχουν από τώρα για σπίτια σε Καλάβρυτα, Μαίναλο και αλλού

Οι κορυφαίοι χειμερινοί προορισμοί της Πελοποννήσου, όπως τα Καλάβρυτα, η Δημητσάνα, το Λεβίδι, η Βυτίνα, η Στεμνίτσα, τα Τρίκαλα Κορινθίας και άλλοι αντίστοιχοι ανά την Ελλάδα θα κατακλυστούν από Έλληνες διάσημους και όχι μόνο, αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον που υπάρχει από τώρα ως προς την ζήτηση κατοικιών.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη τρέχουν να προλάβουν να κλείσουν καταλύματα για τις γιορτές στην Ελλάδα, καθώς λόγω κορωνοϊού δεν θα ταξιδέψουν στους αγαπημένους τους προορισμούς στο εξωτερικό.

Ο φόβος της πανδημίας, αλλά και η ανησυχία των lockdown που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων COVID-19, δεν αφήνουν τους Ελληνες ταξιδιώτες να φύγουν από τη χώρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα κλείσουν διακοπές.

Αντί για τις Άλπεις ή κάποιο άλλο δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, το ενδιαφέρον στρέφεται σε προορισμούς όπως η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, χωριά που βρίσκονται κοντά στο χιονοδρομικό του Μαινάλου, και όχι μόνο…

Χιονοδρομικό Μαινάλου

 

Αυτό αποτυπώνεται στην τεράστια ζήτηση όχι μόνο για ενοικίαση αλλά ακόμα και για αγορά κατοικιών σε αυτούς τους προορισμούς. Όπως περιγράφουν μεσίτες, γίνεται πανικός, ακόμα και από οικογένειες οι οποίες πήγαιναν στο Μπάνσκο ή σε άλλους φθηνούς χειμερινούς προορισμούς γειτονικών χωρών.

Σε ότι αφορά τις ενοικιάσεις υπάρχουν αυτοί που κλείνουν τη σεζόν από Οκτώβριο μέχρι και το Πάσχα, αυτοί που το κάνουν για τρεις μήνες, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, και εκείνοι που θα κλείσουν για μία εβδομάδα, είτε των Χριστουγέννων, είτε της Πρωτοχρονιάς είτε των Φώτων. Την περίοδο αυτή υπερτερούν αυτοί που θα νοικιάσουν για σεζόν μέχρι και το Πάσχα και αυτό γιατί ο φόβος ενός μελλοντικού lockdown θα μπορούσε να τους βρει με την οικογένειά τους στην εξοχή αντί για το κλεινόν άστυ.

Οπως αναφέρουν κύκλοι που πρόσκεινται στη μεσιτική αγορά ο όγκος συναλλαγών συγκρίνεται με εποχές προ μνημονίου, με αύξηση των τιμών και υψηλό ενδιαφέρον.

Καλάβρυτα

 

Η ενοικίαση ενός χώρου με ένα δωμάτιο, σαλόνι με τζάκι, κουζίνα και μπάνιο ξεκινά από 3.000 με 4.000 ευρώ τη σεζόν και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 50.000 ευρώ για ένα σπίτι με μικρή εσωτερική πισίνα και 5-6 υπνοδωμάτια.

Οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ένα διαμέρισμα ή μια παλιά μεζονέτα και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Η αυξημένη ζήτηση για σπίτια έχει να κάνει και με την επιφυλακτικότητα που υπάρχει για τα ξενοδοχεία, καθώς ο Covid-19 καιροφυλακτεί, άσχετα αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Είναι αλλιώς να έχεις ένα δικό σου σπίτι με το τζάκι του και την ασφάλεια που αυτό παρέχει. Για αυτό τον λόγο κάνουν θραύση οι μικρές κατοικίες των 50 τ.μ., παρά την πολυτέλεια και την άνεση που μπορεί να προσφέρει ένα ξενοδοχείο.

Χιονισμένη Βυτίνα

 

Μάλιστα αυτό που προκαλεί εντύπωση στους επιχειρηματίες των δημοφιλών χειμερινών προορισμών στη χώρα είναι ότι τα άτομα τα οποία έχουν σπεύσει αυτές τις ημέρες για να βρουν σπίτι προέρχονται από οικογένειες με πολύ χοντρά πορτοφόλια, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα περνούσαν τις γιορτές στις Ελβετικές Αλπεις ή σε κάποιον ανάλογο διεθνή προορισμό.

Για να δούμε λοιπόν τι μας επιφυλάσσει η χειμερινή σεζόν και αν κορωνοϊού επιτρέποντος θα δώσει μία ανάσα στους επαγγελματίες του τουρισμού, τουλάχιστον αυτούς που δραστηριοποιούνται σε ορεινά χωριά, κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα.