ΕλλάδαΑρχείο

Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 667 κρούσματα. Η ηλικιακή ομάδα 18-40 οδηγεί την κούρσα

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε σήμερα Τρίτη 20 Οκτωβρίου αριθμό ρεκόρ, 667 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 3.613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

87 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη υπάρχουν αρκετές εστίες μόλυνσης εκτός Αττικής, όπως στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και την Λιβαδειά.

Έκκληση στην ηλικιακή ομάδα 18 – 40 ετών

Ο κ. Μαγιορκίνης απηύθυνε έκκληση στον ηλικιακό πληθυσμό 18 – 40 ετών να προσέχει ιδιαίτερα. «Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, μένουμε μακριά από συνωστισμό και αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό με αγνώστους», υπογράμμισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Όπως είπε, η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από τους πολίτες ηλικίας 18-39 σε ποσοστό 39% πάνω από το αναμενόμενο. Πρόσθεσε ότι και τα άτομα ηλικίας 40 με 64 ετών, παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε ποσοστό 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπέρ της ηλικιακής ομάδας 18-39.

Αντίθετα, τόσο τα παιδιά ως 18 ετών, όσο όμως και για τους πολίτες άνω των 65, τα κρούσματα παρουσιάζονται χαμηλότερα από το αναμενόμενο. Για τους 65+ το ποσοστό είναι 40% χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε, αντιλαμβάνομαι ότι έπειτα από τόσους μήνες πανδημίας έχει επέλθει κόπωση. Ωστόσο, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μικρές θυσίες, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», πρόσθεσε.

Εγρήγορση σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καστοριά

«Στην Καστοριά υπάρχει επιθετική έξαρση», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ανέφερε πως την Τετάρτη θα συμμετάσχει σε σύσκεψη για την Περιφέρεια, ενω τόνισε πως την Πέμπτη θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Και στις τρεις περιοχές υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο επιδημιολογικό φορτίο. «Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, της Καστοριάς, των Σερρών και της Βοιωτίας να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί», είπε.

«Κανένας ασυνείδητος δεν θα πρέπει να αγνοεί τα μέτρα. Ας κάνουμε αυτό που πρέπει, ας εφαρμόσουμε τα μέτρα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πρόσθεσε δε: «Εξαρτάται από εμάς να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας και των γύρω μας».

«Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους λίγους να υπονομεύσουν τις προσπάθειες και τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Μιλάμε για έναν αόρατο εχθρό, κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά με την εμπειρία του πρώτου κύματος και τα μέτρα που λαμβάνουμε, προσπαθούμε να δράσουμε αποτελεσματικά έναντι της πανδημίας», ανέφερε εξάλλου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Εύθραυστη η κατάσταση στην Αθήνα

«Χθες ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ήταν 30 ετών και στην Αττική 33 ετών», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Στην Αττική η κατάσταση παραμένει κρίσιμα σταθερή και στον κεντρικό τομέα είναι εύθραυστη», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ ερωτηθείς για συγκεκριμένες επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής απάντησε:

«Το Σύνταγμα δεν ξέρω πως προκύπτει. Ο κεντρικός τομέας είναι επιβαρυμένος. Η Αττική είναι σε σταθερή κατάσταση δεν βγάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Λόγω του όγκου και του πληθυσμού που συνοδεύει την μητροπολιτική Αθήνα η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί σε λίγα εικοσιτετράωρα».