ΕλλάδαΑρχείο

Καλπάζει ο κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 865 κρούσματα – Στο κόκκινο η Καστοριά

Νέα αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ειδικότερα ανακοινώθηκαν 865 νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα, εκ των οποίων 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27.334, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 3.672 (13,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10802 (39.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

86 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 28 (32,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 534 θανάτους συνολικά στη χώρα. 201 (37,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Χαρδαλιάς: Η κατάσταση είναι κρίσιμη

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και επιβάλλεται αυξημένη επιτήρηση από όλους», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση, μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώθηκε στη χώρα μας. 

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να αλλάξει ο χάρτης επικινδυνότητας:

  • Σε επίπεδο 4: Περιφέρεια Καστοριάς
  • Σε επίπεδο 3: Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα, Σερρών

Στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου (Επίπεδο 4) βρίσκεται και η Κοζάνη, ενώ από κίτρινο σε πορτοκαλί κινδυνεύει να μπει και η Κόρινθος, κάτι που δεν συνέβη σήμερα, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες. 

Τα μέτρα ανά επίπεδο επιτήρησης.