ΟικονομίαΑρχείο

Πελοπόννησος: Τα πρώτα χαμόγελα για την τιμή του ελαιολάδου σε Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία

Καλά είναι τα πρώτα μηνύματα για φέτος σε ότι αφορά την τιμή του ελαιολάδου. Το άνοιγμα της νέας σεζόν φαίνεται να παγιώνεται στα επίπεδα των 3,80 ευρώ, αφού μετά το πρώτο συμβόλαιο της χρονιάς στους Αγίους Αποστόλους στα Βάτικα Λακωνίας, στην ίδια ακριβώς τιμή έγινε και η πρώτη για φέτος εμπορική πράξη για το πρωτόλαδο παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Θερμασία Δήμητρα» στην Ερμιόνη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ypaithros.gr, με τιμή 3,80 ευρώ το κιλό αγοράστηκε ένα βυτίο ελαιολάδου της ποικιλίας μανάκι, οξύτητας κάτω του 0,3 και με πολυφαινόλες άνω των 500 ml/κιλό από ιταλική εταιρεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα» Κωνσταντίνο Μέλλο, ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε συζητήσεις για τη διάθεση στην ίδια τιμή και στον ίδιο προορισμό ακόμα ενός βυτίου παρόμοιων χαρακτηριστικών αυτήν τη φορά, από τις ποικιλίες μανάκι και κορωνέικη. Ο κ. Μέλλος θεωρεί την τιμή αυτή εφικτή, δεδομένου ότι πρόκειται για πολυφαινολικό ελαιόλαδο. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την αποστολή ενός κοντέινερ με ελαιόλαδο στην Τσεχία, χωρίς όμως ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί η τιμή.

Στο μεταξύ, σε κάποιες περιοχές της Μεσσηνίας γίνονται το τελευταίο διάστημα εμπορικές πράξεις για το φετινό ελαιόλαδο στα επίπεδα των 2,90 – 3 ευρώ το κιλό, χωρίς ωστόσο να αφορούν μεγάλες ποσότητες. Πιο σαφές στίγμα αναμένεται να δώσει τις επόμενες εβδομάδες η τιμή εκκίνησης του μαυρολίσιου, που ανοίγει την αυλαία για τη Δυτική Μεσσηνία.

Όπως και να έχει οι τιμές δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια ακόμα καθώς δεν υπάρχουν ακόμα ποσότητες, αν και σε πρώτη φάση έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τυποποιητικές εταιρείες, αλλά χωρίς να έχουν διατυπωθεί συγκεκριμένα νούμερα.

Για το αγουρέλαιο πάντως υπάρχει η εκτίμηση ότι θα ξεκινήσει στα ίδια επίπεδα με πέρσι των 3- 3,10 ευρώ το κιλό. Το θέμα είναι βέβαια αν θα καταφέρει να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα ή αν θα πάρει την κατιούσα η τιμή, όπως και πέρσι.