ΚοινωνίαΑρχείο

Επίδαυρος: Η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης φωτίστηκε στα χρώματα του ΟΗΕ

Το Δίκτυο SDG 17 Greece, ως ο επίσημης φορέας του ΟΗΕ για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού στην Ελλάδα, με επίκεντρο τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του, την Ημέρα Ηνωμένων Εθνών συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Φωτίζουμε την Ευρώπη με το Μπλε των Ηνωμένων Εθνών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Επιδαύρου ως μέλος του Δικτύου το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου φωταγώγησε τη γέφυρα της Καζάρμας στο Αρκαδικό με το μπλε φως των Ηνωμένων Εθνών

Θεωρείται η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης και η αρχαιότερη μονότοξη γέφυρα που παραμένει μέχρι σήμερα σε χρήση. Χτίστηκε κατά τον 13ο ή 14ο αιώνα π.Χ. και ήταν μέρος του οδικού δικτύου που είχαν κατασκευάσει οι Μυκηναίοι στην περιοχή της Αργολίδας. Είναι κατασκευασμένη από γιγαντιαίους ογκόλιθους, χαρακτηριστικό των κυκλώπειων Μυκηναϊκών κατασκευών. Έχει μήκος 22 μέτρα, πλάτος 5,6 μέτρα και ύψος 4 μέτρα.

Γέφυρα της Καζάρμας

 

Τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού με έδρα τη Νέα Υόρκη ήταν 51, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σήμερα φθάνουν τα 191, όσα και τα κράτη του κόσμου. Ο ΟΗΕ εκείνης της περιόδου αντανακλούσε τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι νικήτριες δυνάμεις που ηγήθηκαν του πολέμου, όπως οι ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, απέκτησαν και το δικαίωμα του «βέτο» στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης απευθύνει ιδιαίτερη μνεία στον Θανάση Γαλάνη δημοτικό σύμβουλο Επιδαύρου και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, για την υλοποίηση της ιδέας.