ΚοινωνίαΑρχείο

Μάσκες παντού: Τι ισχύει για τη χρήση σε εξωτερικούς χώρους σε Αργολίδα και υπόλοιπη Ελλάδα

Τέθηκε σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί του Σαββάτου το νέο μέτρο που ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποίο καθιστά υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους για τις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Περιοχές δηλαδή που έχουν ανέβει στα επίπεδα 3 και 4, έχοντας πορτοκαλί και κόκκινη απόχρωση αντιστοίχως στον Χάρτη Υγειονομικής προστασίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Η μάσκα πλέον γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, αφού πέρα από τους εσωτερικούς είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τη συμμετοχή σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, αλλά αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκειά της.

Την ίδια ώρα, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και στα σχολικά διαλείμματα για τις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και το «κόκκινο» επίπεδο. Ένα μέτρο που μέχρι πρότινος αφορούσε μόνο τη διάρκεια των μαθημάτων, αλλά πλέον επεκτείνεται και στις σχολικές αυλές.

Αργολίδα και υπόλοιπη Πελοπόννησος

Οι πέντε νομοί της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκονται στο Κίτρινο (Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία) και στο Πράσινο (Αρκαδία, Μεσσηνία). Συνεπώς δεν ισχύουν τα μέτρα της υποχρεωτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και της απαγόρευσης εξόδου τη νύχτα.

Αν όμως κάποιος από αυτούς εμφανίσει υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, τότε θα ανέβει επίπεδο με ότι αυτό συνεπάγεται στην περίπτωση που κάποιος από τους «Κίτρινους» νομούς γίνει «Πορτοκαλί». Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν κανονικά τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται από σήμερα στις περιοχές του 3ου και 4ου Επιπέδου.

Σε ότι αφορά τους δύο νομούς της Πελοποννήσου που διοικητικά ανήκουν σε άλλη Περιφέρεια, στην Αχαΐα ισχύει ήδη το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας, πριν αυτό ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, ενώ η Ηλεία δεν κινδυνεύει καθώς βρίσκεται στο Πράσινο.

Πού εφαρμόζεται και ποιοι εξαιρούνται

Τα νέα μέτρα δημοσιεύτηκαν και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων με το ΦΕΚ να αναφέρει τις περιπτώσεις και τις περιοχές όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική, καθώς και τις εξαιρέσεις για συγκεκριμένα άτομα.

Συγκεκριμένα,

Ορίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας:

Σε όλα τα επιδημιολογικά επίπεδα, επιβάλλεται μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το χαμηλό ή το μέτριο επιδημιολογικό επίπεδο, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως της συνδρομής της προϋπόθεσης τήρησης απόστασης της περ. β), καθώς και σε όλους τους χώρους των σημείων 15 και 16 της παρ. 1 του άρθρου 1, εξαιρουμένων των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
  • τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας στους χώρους που προβλέπεται από τα μέτρα είναι 150 ευρώ.

Οι επιβαρυμένες περιοχές

Στο επίπεδο 3 είναι:
Νομός Πέλλας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Περιφέρεια Αττικής και Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Μύκονος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη, Λέσβος, Σάμος, ενώ από την Παρασκευή σε αυτές προστίθενται οι Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Σερρών και Βοιωτίας.

Στο επίπεδο 4 είναι:
ο Νομός Κοζάνης και ο Νομός Καστοριάς.

Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

 

Ποιοι επιτρέπεται να βγουν τη νύχτα

Σε εφαρμογή τίθεται επίσης από το βράδυ του Σαββάτου η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 05:00. Το δεύτερο μέτρο που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και ακολουθεί κατ’ αντιστοιχία τις επιβαρυμένες περιοχές τίθεται σε εφαρμογή τη βραδιά όπου είθισται να υπάρχει η περισσότερη κίνηση στους δρόμους, πράγμα που ίσχυε και για τα καταστήματα διασκέδασης, εστίασης, όπως φυσικά και τα νυχτερινά κέντρα, τα οποία ερήμωσαν από την στιγμή που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο ωράριο μέχρι τα μεσάνυχτα. 

Το παράδοξο είναι ότι με την ισχύουσα απόφαση επιτρέπεται κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας το take away, δηλαδή η παραλαβή προϊόντων από τα καταστήματα εστίασης.

Εξαίρεση σε αυτό το μέτρο αποτελούν όσοι εργάζονται αυτές τις ώρες. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη μετακίνησή τους κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης ισχύουν:

  • Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ μετακινούνται με την ιδία διαδικασία που μετακινούνταν κατά τη περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας.
  • Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.
  • Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, απασχολούμενων, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Επίσης, στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.