ΚοινωνίαΑρχείο

Σημαντικές αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση ανακοίνωσε η Κεραμέως

Νομοσχέδιο με βασικό στόχο τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ώστε η χώρα να έχει το απαραίτητο δυναμικό για τα τεχνικά επαγγέλματα στο μέλλον, προανήγγειλε με συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

Το νομοσχέδιο θα περάσει στη δημόσια διαβούλευση σε 10 μέρες και στα βασικά του σημεία προβλέπει την ενοποίηση όλων των επαγγελματικών δομών εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ κλπ) και το περιεχόμενο σπουδών να διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες της οικονομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Βασική καινοτομία αποτελεί η δημιουργία και Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων και η καθιέρωση Εθνικού συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Μάλιστα η υπουργός Νίκη Κεραμέως τονίζει ότι θα προχωρήσει σε σχετική καμπάνια ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τα οφέλη της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στη συνέντευξή της στο ethnos.gr αναφέρεται και στα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, που εφαρμόζονται στα σχολεία, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι «οι μαθητές σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιστημόνων δεν αποτελούν εστία διασποράς του ιού».

Η Νίκη Κεραμέως υπογραμμίζει ότι σύντομα -στους αμέσως επόμενους μήνες- θα προχωρήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Ακόμη επισημαίνει ότι για την ίδια, μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις, που έγιναν φέτος στα σχολεία, είναι τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων». Ένα πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται σε 218 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Αναφερόμενη στα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», η κυρία Κεραμέως τονίζει ότι αυτά «είναι μια μεγάλη αλλαγή για τη δημόσια εκπαίδευση. Φεύγουμε δηλαδή από ένα σχολείο, που απλά δίνει έμφαση στη γνώση και πάμε σε ένα σχολείο, που δίνει έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων. Οι θεματικές που έχουμε, είναι ο εθελοντισμός, ο σεβασμός στον άλλον, η σεξουαλική αγωγή, η οδική ασφάλεια, η ρομποτική κ.α. 

Και όλα αυτά στο υποχρεωτικό πρόγραμμα .Είναι μεγάλη αλλαγή φιλοσοφίας και για μένα είναι από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις, που έχουμε κάνει με ένα συμβολισμό. Όσο δηλαδή καλλιεργείς τις δεξιότητες των παιδιών τόσο καλύτερα τα προετοιμάζεις να προσαρμόζονται σε μελλοντικές αλλαγές στη ζωή τους».