ΚοινωνίαΑρχείο

Σοκ στην Καλαμάτα: Βρήκαν το άλογο πεσμένο, σκελετωμένο, ανήμπορο να σηκωθεί και γεμάτο πληγές

Μπροστά σε ένα ανατριχιαστικό θέαμα βρέθηκαν φιλόζωοι στην Θουρία, κοντά στην Καλαμάτα, όταν αντίκρισαν ένα άλογο να κείτεται στο χώμα, σκελετωμένο, γεμάτο πληγές, αφυδατωμένο από την έλλειψη τροφής και νερού.

Η καταγγελία για το δύστυχο ζώο που ήταν παρατημένο, δεμένο και νηστικό σε ένα χωράφι έγινε από έναν φιλόζωο πολίτη στις 27 Ιουλίου.

Ο κάτοικος της περιοχής ενημέρωσε το αστυνομικό τμήμα Καλαμάτας αλλά και τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών.

Μετά από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε αυτοψία από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Καλαμάτας, η οποία διαπίστωσε ότι το αλογάκι ήταν αδύνατο και ότι έπαιρνε αντιβίωση. Στη συνέχεια ο Σύλλογος ενημέρωσε την Εισαγγελία Καλαμάτας, καθώς δεν υπήρχε καμία ενημέρωση μετά από 15 ημέρες, όπως αναμενόταν.

Κακοποίηση αλόγου στην Καλαμάτα

 

Το αλογάκι εντοπίστηκε τελικά από τον φιλόζωο πολίτη που είχε κάνει την αρχική καταγγελία περίπου 2,5 μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2020, σκελετωμένο, πεσμένο στο έδαφος, ανήμπορο να σηκωθεί και γεμάτο πληγές.

Η εισαγγελέας έδωσε εντολή για την κατάσχεση του αλόγου με τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών να αναλαμβάνει έκτοτε την φροντίδα του.

Κακοποίηση αλόγου στην Καλαμάτα

 

Όπως αναφέρει ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών:

«Στις 29/7/2020 είχαμε την πρώτη ενημέρωση για ένα ζώο με πληγές και χτύπημα στο πόδι. Επρόκειτο για ένα αλογάκι πολύ αδύνατο, πολλές φορές ανήμπορο να σηκωθεί όρθιο και προφανώς παραμελημένο. Ο φιλόζωος που μας το κατήγγειλε Γ.Μ. κάτοικος της περιοχής, ενημέρωσε σχετικά το Α.Τ. Καλαμάτας το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε όπως όφειλε την Κτηνιατρική Υπηρεσία Καλαμάτας, χωρίς όμως να γίνει αυτεπάγγελτη μήνυση. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία εξέδωσε έγγραφο αυτοψίας στις 28/7 που ανέφερε πως όντως το ζώο ήταν ισχνό και πως του γίνεται θεραπεία με τοπική αντιβίωση και εντομοαπωθητικο, και πως η επόμενη αξιολόγηση της κατάστασης του ζώου είχε προγραμματιστεί μετά από 15 ημέρες που θα το ξανακοίταζαν. Από τότε το Α.τ Καλαμάτας δεν είχε καμία άλλη ενημέρωση από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και όσες φορές τους καλέσαμε και εμείς, οι ίδιοι δεν γνώριζαν τίποτα περισσότερο για την τύχη του ζώου. Στις 17/8 εφόσον δεν υπήρξε καμία παρέμβαση ή έστω ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στείλαμε σχετική καταγγελία στην Εισαγγελία Καλαμάτας και έτσι σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του ιδιοκτήτη και έρευνα για τη κατάσταση του ζώου. Παρόλα αυτά και πάλι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση για πολύ καιρό. 

Ευτυχώς στις 11/10/2020 και αφού είχαν χαθεί τα σημεία ζωής του ζώου, ο Μ.Γ. το εντόπισε για ακόμα μια φορά σκελετωμένο και μπλεγμένο με τα σχοινιά του. Φαινόταν αφυδατωμένο και χωρίς να έχει πρόσβαση σε νερό και τροφή. Τα πόδια του ήταν γεμάτα πληγές και βρισκόταν πεσμένο στο έδαφος, ανήμπορο να σηκωθεί. Με δική μας επιστολή ενημερώνουμε άμεσα την Εισαγγελία Καλαμάτας για την κατάσταση του ζώου που όχι μόνο δεν παρουσίαζε απολύτως καμία βελτίωση από την πρωταρχική του εικόνα, άλλα ήταν προφανώς  χειρότερα. Η Εισαγγελία Καλαμάτας κινήθηκε έγκαιρα και με την βοήθεια της Δικηγόρου μας Νίκης Τηλιακού, εξέδωσε στις 16/10/2020 διάταγμα οριστικής αφαίρεσης από τον ιδιοκτήτη του. Το αλογάκι έχει παρθεί πλέον από τον ιδιοκτήτη του και έφτασε στις εγκαταστάσεις μας στο Μαρκόπουλο ασφαλής χθες το βράδυ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη κατάσχεση ιπποειδούς από την Εισαγγελία Καλαμάτας και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας Κυρία Γκουγκουλιάνα Σοφία για αυτή της την ενέργεια. Δυστυχώς στην Καλαμάτα και στην ευρύτερη περιοχή ο σύλλογος μας γίνεται συχνά μάρτυρας κακοποιήσεων σε ιπποειδή μιας και υπάρχουν πάρα πολλά.  Ας είναι αυτή μια ακόμα υπενθύμιση για την ευθύνη που έχουμε όλοι να γνωρίζουμε τις ανάγκες αυτών των ζώων αλλά και για την υποχρέωση μας να εξασφαλίζουμε την ευζωία τους.  Η εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου που να αφορά την ευζωία των Ιπποειδών στη Ελλάδα είναι κυριολεκτικά επιτακτική ανάγκη.

Τίποτα όμως δεν επιτυγχάνεται όταν είσαι μονάδα. Στα πλαίσια αυτά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε μέσα από τη καρδιά μας το Α.Τ. Καλαμάτας, τον Μ.Γ. που χωρίς την βοήθεια του το όλο εγχείρημα θα είχε πέσει στο  κενό, την Δικηγόρο κυρία Τηλιακού καθώς και τον Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας, και συγκεκριμένα τον Δρούγα Νικόλαο που ποτέ δεν έχει αρνηθεί να παρέμβει και να μας βοηθήσει όπου υπάρχει ανάγκη».

Φωτογραφίες: Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών.

Κακοποίηση αλόγου στην Καλαμάτα

 

Κακοποίηση αλόγου στην Καλαμάτα