ΚοινωνίαΑρχείο

Τι αλλάζει στη Digea και γιατί θα πρέπει να επανασυντονιστούν κανάλια σε Ναύπλιο και Άργος

Στον επανασυντονισμό των τηλεοπτικών καναλιών θα υποχρεωθούν να περάσουν οι χρήστες των τηλεοράσεων σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας μεταξύ των οποίων το Ναύπλιο και το Άργος, καθώς η Digea πραγματοποιεί κάποιες τεχνικές αλλαγές, ας ελπίσουμε προς το καλύτερο, καθώς μέχρι τώρα το ψηφιακό σήμα συχνά πυκνά παρουσίαζε προβλήματα.

Ο χρόνος στον οποίο θα απαιτηθεί να γίνει ο επανασυντονισμός των καναλιών σε κάθε πόλη θα γίνει γνωστός από την ίδια την Digea.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, με την απενεργοποίηση του 4ου πολυπλέκτη της Digea και τη παράλληλη νέα LCN αναδιάταξη των HD υπηρεσιών σε όλες τις ευρύτερες περιοχές της χώρας (με μικρές εξαιρέσεις σε περιοχές με εν μέρει διαύλους μη εξασφάλισης συγχρονισμού SFN), θα έχουμε και τη διαδικασία μετακίνησης σε νέες συχνότητες εκπομπής για όλους τους δίαυλους των Περιφερειακών δικτύων που βρίσκονται εντός του φάσματος συχνοτήτων των 700MHz.

Παράλληλα η ενεργοποίηση του νέου αναμεταδότη τροφοδοσίας της DIGEA (στον δορυφόρο Eutelsat 3B-3.0E), δείχνει τη διάταξη που θα λάβουν οι υπηρεσίες της στους 3 επίγειους πολυπλέκτες εθνικής εμβέλειας που θα είναι διαθέσιμοι με το νέο LCN επανασυντονισμό καναλιών! Έτσι αναμένεται στον έναν από τους 3 πολυπλέκτες να εμπεριέχονται όλες οι SD υπηρεσίες των καναλιών εθνικής εμβέλειας και στους άλλους 2 επίγειους πολυπλέκτες της DIGEA θα εμπεριέχονται όλες οι ΗD υπηρεσίες των καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Ποιες ενεργές συχνότητες ευρυεκπομπής μέσω της DIGEA αναμένονται να μετακινηθούν από το φάσμα συχνοτήτων των 700MHz, σε νέες συχνότητες ευρυεκπομπής με το νέο χάρτη συχνοτήτων:

Τα κέντρα εκπομπής “Πολύγυρος (Χαλκιδική), Πύθιo (Έβρος) και Ναύπλιο (Άργος)” (εκτός από τους περιφερειακούς διαύλους), εμπεριέχουν και διαύλους με Πανελλαδικά δίκτυα σε High Definition και θα βρεθούν σε διαδικασία μετακίνησης σε νέες συχνότητες εκπομπής με τον νέο LCN επανασυντονισμό καναλιών. 

Από εκεί και πέρα, όλες οι υπόλοιπες ευρύτερες περιοχές εμπεριέχουν Κέντρα εκπομπής στα οποία, κυρίως οι δίαυλοι Περιφερειακών δικτύων θα βρεθούν στη διαδικασία μετακίνησης εκτός του φάσματος συχνοτήτων των 700MHz.

Ανάμεσα τους εμπεριέχονται τα κέντρα εκπομπής:

– “Αττική” (Δίαυλοι: “Πάρνηθα/Υμηττός/Αίγινα/Βάρη/Χαλκίδα/Αυλώνας… SFN-1”: 52/54, “Στύρα/Ν. Μάκρη/Σούνιο… SFN-2”: 49/50)…

– “Θεσσαλονίκη – Κ. Μακεδονία” (Δίαυλοι: “Χορτιάτης/Φιλίππειο/Αριδαία”: 55/56) – Χαλκιδική (Δίαυλοι: “Πολύγυρος”: 49/50/54)…

– “Θεσσαλία” (Δίαυλοι: “Δοβρούτσι”: 52)…

– “Ανατολική Μακεδονία – Θράκη” (Δίαυλοι: “Θάσος”: 51, “Σέρρες/Κορύλοβος”: 52/53, “Πύθιο”: 50/51/56)…

– “Βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα” (Δίαυλοι: Χλωμό/Λιχάδα: 53)…

– “Δυτική Μακεδονία” (Δίαυλοι: “Φλώρινα/Καστοριά”: 52, “Μεταξάς Κοζάνης/Βουνάσα Γρεβενών”: 50/54)…

– “Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, Νησιωτική Χώρα Ιονίου” (Δίαυλοι: “Ακαρνανικά”: 51, “Αίνος”: 52/56/59/60, “Παντοκράτορας”: 54/56, “Λιγγιάδες/Φαρμακοβούνι”: 52/54, “Ηγουμενίτσα”: 59)…

– “Πελοπόννησος” (Δίαυλοι: “Αρόη”: 53, “Ξυλόκαστρο”: 51/56, “Φραγκαπήδημα”: 52/56, “Αίνος”: 52/56/59/60, “Δολιανά”: 50/60, “Ναύπλιο”: 53/55/58/59, “Πεταλίδι”: 51, “Ανάβρυτη”: 52/57)…

– “Κυκλάδες SFN-2” (Δίαυλοι: 53)…

– “Κρήτη” (Δίαυλοι: “Μάλαξα”: 54, “Ρογδιά”: 55)…

– “Νησιωτική Χώρα ΝΑ Αιγαίου” (Δίαυλοι: “Καστελόριζο”: 51)

– “Νησιωτική Χώρα ΒΑ Αιγαίου” (Δίαυλοι: “Μυτιλήνη/Χίος Θυμιανά”: 53)

Τέλος υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις με Κέντρα Εκπομπής (σε ευρύτερες περιοχές), που δεν εμπεριέχουν ενεργά δίκτυα ευρυεκπομπής εντός του φάσματος συχνοτήτων των 700MHz.
Ανάμεσα τους εμπεριέχονται τα κέντρα εκπομπής:

– “Πλάκα” (Αλεξανδρούπολη), – “Πήλιο” (Θεσσαλία), – “Κρικέλο/Φραγγίστα/Δομνίστα/Ποταμιά” (Καρπενήσι), – “Σύρος” (Κυκλάδες SFN-1), – “Φανερωμένη” (Ανατολική Κρήτη), – “Όλα τα Κέντρα Εκπομπής εκτός Καστελόριζου” (Δωδεκάνησα), – “Καρλόβασι” (Σάμος)…
Nicolas A.

Η διαδικασία μετακίνησης σε νέες συχνότητες εκπομπής με τον νέο LCN επανασυντονισμό καναλιών ξεκινά από την ευρύτερη περιοχή της Λέσβου.

Η διαδικασία μετακίνησης σε νέες συχνότητες εκπομπής με τον νέο LCN επανασυντονισμό καναλιών θα γίνει σύμφωνα με το “Νέο Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Τηλεοπτικού Σήματος”» (Β’ 4991), αλλιώς και ως «Χάρτης της ελληνικής επικράτειας με την ραδιοκάλυψη από όλα τα επιτρεπτά κέντρα εκπομπής για λήψη με διάταξη διαμόρφωσης 64 QAM κωδικοποίηση FEC3/4 (με απαιτούμενο κατώφλι=54 dBμV/m)», ο οποίος και προβλέπει να ξεκινήσει με τη διαδικασία επανασυντονισμού καναλιών από την ευρύτερη περιοχή Λέσβου (περιοχή απονομής 31)…

Η προβλεπόμενη διάταξη επίγειων πολυπλεκτών ΕΡΤ και Digea στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου (περιοχή απονομής 31)…
Π.χ. Η προβλεπόμενη διάταξη επίγειων πολυπλεκτών ΕΡΤ και Digea κατά τη διαδικασία μετακίνησης στις νέες συχνότητες εκπομπής με τον νέο LCN επανασυντονισμό καναλιών και στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου (περιοχή απονομής 31), αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

– Ενεργοποίηση του νέου δίαυλου για τα περιφερειακά κανάλια εντός της ζώνης συχνοτήτων των 600MHz “δίαυλος 46`η 47”…

– Ενεργοποίηση του νέου δίαυλου με όλα τα SD ιδιωτικά κανάλια της Digea “δίαυλος 42” (MuX SD)…
Στην συνέχεια με την ενημέρωση του κοινού για την επίσημη ημερομηνία επανασυντονισμού καναλιών (στην περιοχή απονομής 31):

– Απενεργοποίηση από τη Digea του “δίαυλου 25” για να αποδοθεί στην ΕΡΤ…

– Ενεργοποίηση από την ΕΡΤ του “δίαυλου 25” για λογαριασμό του 1ου MuX…
– Ενεργοποίηση από την ΕΡΤ του “δίαυλου 39” για λογαριασμό του 2ου MuX (αντικατάσταση από 1ο MuX)…

– Απενεργοποίηση από τη Digea του περιφερειακού “δίαυλου 53” για να αποδοθεί στο Ψηφιακό Μέρισμα 2 (υπηρεσίες 5G)…

Eφόσον έχουν διευθετηθεί οι τροφοδοσίες HD στους άλλους 2 δορυφορικούς πολυπλέκτες μέσω του δορυφόρου “Eutelsat 3B – 3E”, θα έχουμε παράλληλη κινητικότητα στην περιοχή απονομής 31 με:

– Ενεργοποίηση από την Digea του “δίαυλου 29”, με τις υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας “MuX ΗD1” (αντικατάσταση MuX SD2) και…

– Ενεργοποίηση από την Digea του “δίαυλου 33”, με τις υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας “MuX ΗD2″…