ΟικονομίαΑρχείο

Απολιγνιτοποίηση Μεγαλόπολης: Τι ζητά ο δήμος από τους πολιτικούς φορείς

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το MASTER PLAN του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος απέστειλε επιστολή προς τους αρμόδιους κ.κ. Υπουργούς, τον κ. Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ, τον κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τους κ.κ. Βουλευτές του Ν. Αρκαδίας, τον κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα κόμματα της Βουλής, στην οποία επισημαίνει ότι βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη μετάβαση της Μεγαλόπολης στη μετά λιγνίτη εποχή, είναι η διασφάλιση ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα επιτρέψει την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων.

Προς τούτο, αναφέρει στην επιστολή του, ότι είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση και διεύρυνση, κατά πέντε (5) χλμ, των ορίων της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ) στη Μεγαλόπολη, πέραν των προβλεπόμενων (στο MASTER PLAN) ορίων της επί του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης της ΔΕΗ και ο καθορισμός αυξημένων ποσοστών κινήτρων ενίσχυσης επιχειρηματικών σχεδίων, εντός της ΖΑΠ Μεγαλόπολης και των διοικητικών ορίων του Δήμου Μεγαλόπολης, σε σύγκριση με αντίστοιχα ποσοστά ενίσχυσης της υπόλοιπης Αρκαδίας και των λοιπών Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου.

Τονίζει ιδιαίτερα ότι εφόσον δε διασφαλιστεί η διαφοροποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τις παραπάνω ουσιαστικές προϋποθέσεις, η Μεγαλόπολη θα δεχτεί μεγάλες πιέσεις από τις γειτονικές περιοχές της Πελοποννήσου, που υπερέχουν ήδη σε υποδομές και οργανωμένους χώρους υποδοχής επιχειρήσεων, που θα αυτοακυρώσουν κάθε προσπάθεια για ουσιαστική ανάκαμψη του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.